Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Picula: Zašto sam glasovao za Junckera

Premda konzervativac, novi predsjednik Europske komisije od socijaldemokrata je preuzeo stav kako europske financijske i socijalne probleme valja rješavati reindustrijalizacijom na temelju naprednih tehnologija

Komentari 6

CR
CroHR123
00:46 01.08.2014.

Zato što je "konzervativni" Juncker u svojoj državi provodio politiku ljeviju nego što bi je provodila većina "pravih" ljevičara? Nema taj nikakve veze s konzervativizmom, zato se i dogodilo da su ga bolje prihvatili socijalisti nego dio konzervativaca. A na ovo o tome da se socijalisti zalažu za to da se "probleme valja rješavati reindustrijalizacijom na temelju naprednih tehnologija" čovjek se može samo zapitati što su to ljevičari reindustrijalizirali. Skoro svugdje gdje je ljevica imala priliku dulje vrijeme voditi ekonomsku politiku rezultati su porazni, počevši od Mađarske i Španjolske. Mogu oni urušiti gospodarstvo i u kraće vrijeme, za primjere pogledajte Hrvatsku i Francusku.

VL
MN
mnemnosine
13:28 31.07.2014.

Iz biografije Jean Claude -Junckera - '' Ostavka premijera prijevremenih izbora 2013 - Jean-Claude Juncker najavio je svoju ostavku iz Vlade u Luxembourgu 11. srpnja 2013, nakon skandala u vezi obavještajnih službi , optužen da je formirao tajnu političku policiju, te da je ilegalno skedirao stotine tisuća građana.'' - izvor tal.wikipedija. Evo zato je David Cameron zaprijetio da ce Britania izici iz EU ako on bude predsjednik EK, i ima pravo.

VL
KI
Kijevišeda
16:52 01.08.2014.

Brojevi u članku su greškom za milijun puta veći nego što bi trebali biti: naime, umjesto 13,5 trilijuna, odnosno 1,6 trilijuna eura, čitaj bilijuna eura, tj. tisuću milijardi eura. Na hrvatskom ide sljedeći slijed: milijun, milijarda (1000 milijuna), bilijun (1000 milijardi, odn. milijun milijuna), bilijarda (1000 bilijuna ili milijun milijardi), itd. trilijun, trilijarda, kvadrilijun, kvadrilijarda. Za razliku od toga, u američkom i modernom britanskom engleskom ide sljedeći niz: million, billion (HR: milijarda), trillion (HR: bilijun), quadrillion (HR: bilijarda), quintillion (HR: trilijun), itd. Otud i učestale greške kada se s engleskog prevode veliki brojevi na hrvatskom. Naime, iako je britanski engleski tradicionalno koristio isti europski kontinentalni dvostruki niz (milijun/milijarda/bilijun/bilijarda) kao u hrvatskom, njemačkom ili francuskom, u modernom se engleskom uvriježio pojednostavljeni niz (million, billion, trillion...), koji je međutim unio veliku zbrku ne samo u prijevode s engleskog, već i u anglosaksonskom svijetu gdje tradicionalni dvostruki niz još nije sasvim isčeznuo.

VL
MN
mnemnosine
14:25 31.07.2014.

Kako je tuzno citati ovako zalosnu, jadnu i bijednu politiku. Namecu nam se Mario Draghi i Matteo Renzi poput ekonomsko- financijskih ''guru'', a obojica dolaze iz katastrofalne zemlje clanice Europske unije, sa dvije tisuce miliardi drzavnog deficita i ekonomsko-financijskom situacijom totalno u defautu. Ovaj drugi, jos, postavljen sa strane EU bankstera u tehnickoj Vladi, sasvim nedemokratskim putem, kao uostalom i dva mu prethodnika, Monti i Letta. Gospodin Picula ne kaze gradjanima da nisu vise zapadne agencije rating te koje imaju globalni kredibilitet, nego nam sada Kineski Dagong Global Credit Rating Co vodi kolo u monetarnom sustavu. A ova gospoda su rekla da imamo 150 tisuca miliardi dolara okolo po svijetu, obicnog papira, bez pokrica, na trzistu, i da to tako vise nece moci, obzirom da svaka Americka financijska''kriza'' povuce za sobom citav svijet. Sramotno je zagovarati divljacku neoliberalnu politiku po Europi, otimacinu nacionalnog bogatstva narodima, TTIP ima u planu sistematicku otimacinu i privatizaciju svega drzavnog, od infrastruktura, avio-kompanija, telefonije, cesta, vode, struje, skola, bolnica, do socijalnih i mirovinskih fondova, a stim i eliminiranje radnih mjesta u javnom sektoru. Prakticki svega zamisljivog i nezamisljivog, gradjani ce placati zrak sto udisu, sve, ma apsolutno sve ce posjedovati sacica mega-kapitalista, a svi ostali ce plivati u duznickom ropstvu. Sve ovo nam se desava, i desavati ce nam se jos i vise, ako se budemo puno petljali sa Amerima, a po svemu sudeci upravo nam to i spremaju.

VL
AM
alberta.mutti.5
19:12 31.07.2014.

Kao imao je vlastiti stav. Ma koga to sve intresuje. Sam sebe pita i sam odgovora.

VL
DI
didašokac
17:20 01.08.2014.

Bravo, Picula.Pametno, tako se radi. Ojačaj izvan RH, da bi mogao u RH, i, pročistiti svoju stranku, nisam SDP-ovac, ali treba im bar jedan, koji vidi dalje od vlastita nosa, dok drugi od vlastite taštine ne vide kad im se smije Hrvatska i Europa, vidi "pipl mast trast as", kako je nenabiju cipelom...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.