Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugo mišljenje

Za istu nesreću ipak je moguća prekršajna i kaznena sankcija

'17.03.2010.,  Zagreb - Na mostu Slobode dogodila se prometna nesreca u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila. Photo: Luka Klun/PIXSELL'
'Luka Klun/PIXSELL'
16.04.2010.
u 21:55

I Europski sud mijenjao je sudsku praksu pa je, za razliku od slučaja Maresti protiv Hrvatske, u slučaju Oliviera protiv Švicarske drukčije presudio

S obzirom na to da je i sam Europski sud za ljudska prava mijenjao sudsku praksu, rješavajući problem dvostrukog kažnjavanja za isto djelo – prekršajno i kazneno – ne iznenađuje da se prema nekim pravnim shvaćanjima na slučaj Bernardine Petrović, nakon nesreće u kojoj je satnik Marko Pavković ostao bez obje noge, ipak ne odnosi pravilo "ne bis in idem", odnosno zabrana suđenja dvaput o istom.

Kako oduzeti vozačku!?

Ona je prekršajno osuđena samo zbog vožnje u pijanom stanju, što prema mišljenju Prekršajnog suda nije prepreka da joj se u kaznenom postupku sudi i za tešku prometnu nesreću. Profesorici je zbog pijanstva izrečena uvjetna osuda od 60 dana zatvora s tim da godinu dana ne smije počiniti novi prekršaj. Zabranjena joj je i vožnja na 20 mjeseci. Kako kazneni postupci u nas traju i po nekoliko godina, pravnici se pitaju kakva bi korist bila kada bi se vozačka oduzela nekoliko godina nakon nesreće. Za razliku od policije, Prekršajni sud može vozačku oduzeti i na dulje vrijeme. U slučajevima kada djelo nosi obilježje prekršaja i kaznenog djela, prema dosadašnjoj praksi policija podnosi obje prijave. Prekršajni predmeti brže se rješavaju, s tim da se ta odluka uračunava pri odlučivanju o kazni za kazneno djelo. Potrebu mijenjanja naših prekršajnih i kaznenih propisa te prakse izazvao je slučaj Maresti prema kojem je Europski sud presudio da je nasilnik iz Pazina bio u pravu kad se žalio da ne može za isti događaj biti kažnjen i u prekršajnom i u kaznenom postupku. Prekršajno mu se sudilo zbog drskog ponašanja, a kazneno zbog teškog ozljeđivanja, pri čemu mu je uračunata prekršajna kazna od 40 dana zatvora.

Nije kažnjen za isto

No, u drugoj presudi Europskog suda, slučaj Oliveira protiv Švicarske, presuđeno je kako vozač nije dvaput kažnjen za isto kad je dvaput novčano kažnjen, prvo za prebrzu vožnju pa za tešku nesreću. Presuda Europskog suda nije izravno obvezujuća, ali suci o tomu moraju voditi računa, te imamo pet godina za prilagodbu naših propisa europskim standardima.

Komentara 1

SZ
Sve za sljastičarnicu u HR
17:16 20.04.2010.

▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀ ▀▄▀▄▀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije