Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje

Za gušenje žene dvojica pljačkaša mogla bi dobiti i najstrožu kaznu

'Judges Gavel and Books/DPA/PIXSELL'
DPA/PIXSELL
27.06.2013.
u 14:08

Majić i Popić optuženi su za teško ubojstvo iz koristoljublja Silvije Lučić, inače vukovarske prognanice. Presuda slijedi u petak

Neobična omaška Optužnog vijeća u postupku protiv Marka Majića i Nene Popića za ubojstvo Silvije Lučić (35) 2011. u Supetru na Braču obilježila je završetak tog suđenja u kojem postoji mogućnost izricanja i najstrože zatvorske kazne. Naime, zastupnica optužbe Rene Laura u četvrtak je prije početka iznošenja završnih riječi tražila od predsjednika sudskog vijeća Vladimira Živaljića da u spis vrati cijeli niz dokumenata koje je Optužno vijeće iz njega izdvojilo. Živaljić je cijelu stvar ocijenio omaškom i nesnalaženjem u novom Zakonu o kaznenom postupku, no moglo je biti i ne baš tako bezazleno. Među čak 26 dokumenata nalaze se i nalazi biološkog, odnosno kemijsko-fizikalnog vještačenja iz MUP-ovog centra Ivan Vučetić, ali i štošta drugo: nalozi za većinu vještačenja, za provođenje istrage, za određivanje pritvora, nalozi za obavljanje većeg dijela očevida, zapisnici s ročišta za određivanje pritvora, nalozi za pretragu kuća optuženika..., sve do rješenja istražnog suca o određivanju pritvora Majiću i Popiću. Ipak, cijela zavrzlama prošla je bez većih posljedica, svi su dokumenti uvršteni u spis, a branitelji su upoznati s dvama \"novim\" nalazima kojima je potvrđeno da su na kasi ukradenoj u mjenjačnici u kojoj je Silvija Lučić radila pronađeni Majićevi otisci, kao i da je u njegovom stanu pronađena krv žrtve.

Majić i Popić optuženi su za teško ubojstvo iz koristoljublja Silvije Lučić, inače vukovarske prognanice. Tereti ih se da su početkom prosinca 2011. upali u njezinu kuću, tražeći ključ sefa u mjenjačnici Abigo. Tamo su je vezali konopcem, a nos i usta joj oblijepili ljepljivom trakom. Kad su napustili kuću, Silvija je vrlo brzo izgubila svijest i ugušila se. Majić je iz mjenjačnice odnio sef s 240 tisuća kuna i ukrcao se u trajekt, no uhićen je pri iskrcaju u Splitu. Prilikom ispitivanja u policiji odao je Popića, koji je uhapšen narednog dana.

Sve to u svojoj je završnoj riječi ponovila i tužiteljica Rene Laura, ustvrdivši da je optužnica nedvojbeno dokazana, čemu je u prilog iznijela iskaze više svjedoka, te vještačenja vlakana i otisaka prstiju koji se povezuju s Majićem. Zbog toga je zatražila \"dugotrajni zatvor\", što može biti do 40 godina za svakog od optuženih.

Završne riječi Majićevih branitelja Borivoja i Borisa Miloševića potvrdile su priznanje njihovog klijenta za pljačku, ali ne i za ubojstvo. Oni su ustvrdili da je Majić bio \"zadužen\" za pljačku, a da je Silviju trebao \"čuvati\" Popić. U cijelom postupku Majić je i inače teretio za ubojstvo svog kompanjona, no dvojica odvjetnika ukazala su da ubojstvo - tko god ga počinio - nije bilo planirana, nego se dogodilo iz nehata. Zato su tražili oslobađanje Majića za ubojstvo, ali i primjerenu kaznu za razbojstvo.

Nediljko Ivančević, Popićev branitelj, pokušao je osporiti optužnicu iznoseći činjenicu da u kući ubijene nije nađen ni jedan trag da je on tamo uopće bio. Ivančević ne osporava mogućnost da je njegov branjenik znao što se sprema, ali negira da je ičim osim indicijama iz iskaza svjedoka dokazano da je on u zločinu sudjelovao.

Sudac Vladimir Živaljić presudu u ovom procesu zakazao je za petak u 9 sati.

 >>Osuđeni za ubojstvo iz nehaja 19 osoba, među njima 13 djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije