Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povlačenje novca

Za članstvo u Europskoj uniji 2014. moramo izdvojiti 9 milijardi kuna

'14.01.2012., Rijeka - Slavko Linic ministar financija veselo sece gradom u subotnje jutro. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/3
29.02.2012.
u 19:00

Članstvo donosi i novčanu obvezu, bez projekata novca nema, a da bi se to isplatilo, Hrvatska mora povući barem 15 milijardi kuna iz europskih fondova

Hrvatska će 2014. godine za članstvo u EU morati izdvojiti oko 9 milijardi kuna iz svog proračuna. Da bi se to isplatilo, mora povući barem 15 milijardi kuna iz europskih strukturnih fondova. Većina projekata treba doći iz lokalnih jedinica, kazao je ministar financija Slavko Linić na skupštini Udruge gradova i općina, na kojoj su čak tri ministra predstavila planove Vlade vezane uz lokalne jedinice.

Uz dosta žamora i mlaki pljesak popraćeno je odrješito izlaganje Slavka Linića koji je rekao gradonačelnicima i načelnicima općina da "moraju shvatiti da će ove godine trošiti manje nego prošle". Kao što je Vlada smanjila rashode proračuna i deficit, racionalno ponašanje očekuje se i od političara na lokalnoj razini. Vlada će ove godine donijeti zakon kojim će se uvesti porez na imovinu, a primjena bi krenula od iduće. Taj će porez u potpunosti postati prihod lokalnih jedinica, ali novi izvor prihoda donijet će i obvezu lokalnih jedinica da ulažu u obrazovanje, zdravstvo, socijalnu politiku, sport i mlade na svom području. Ta je poruka izazvala najviše žamora u dobro popunjenoj konferencijskoj dvorani.

Minimum od države

– Država će propisati minimum za obrazovne, zdravstvene i druge usluge koje će financirati država, a veći standard značit će i veće opterećenje građana na lokalnoj razini. Evidentno je da pojedine općine neće imati fiskalnog kapaciteta jer neće moći porezno opteretiti svoje građane – kazao je Linić. Ponovio je da će se plaćati visoki porezi na neaktivnu imovinu, a mali za imovinu koja služi za stanovanje i poslovnu aktivnost. Vlada će prepustiti Udruzi gradova fond poravnanja iz kojega je dosad država sufinancirala lokalne jedinice.

– Neka gradovi sami vode politiku kome treba dodavati, kao i drugdje u Europi. Nama to ne treba – poručio je Linić. Savjetovao je lokalcima da do uvođenja poreza na imovinu predlože promjenu zakona o komunalnoj naknadi kako bi dobili mogućnost da tim novcem slobodno raspolažu kao drugim poreznim prihodima.

Traže se projekti

Potpredsjednik Vlade i regionalni ministar Branko Grčić rekao je da će njegov resor malim općinama dodijeliti 45 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za korištenje sredstava iz fondova EU. Iduće se godine Hrvatskoj nudi 450 milijuna eura samo za regionalni razvoj, a 150 do 200 milijuna eura za ruralni razvoj. Godinu dana kasnije Hrvatska će moći iz strukturnih fondova povući dvostruko više, ali uz uvjet da ima pripremljene projekte.

– Nije lako to potrošiti – kaže Grčić. Vlada je osnovala i povjerenstvo za decentralizaciju koje treba predložiti nove mjere.

Arsen Bauk, ministar uprave, rekao je da on osobno nije opterećen brojem općina jer ima niz primjera malih općina koje su iskoristile priliku i razvijale se i velikih gradova koji nisu učinili ništa.

– Sve se svodi na to imate li ili nemate sposobno vodstvo i definiran cilj. Gdje god postoji barem minimum konsenzusa na lokalnoj razini, išlo se naprijed – rekao je Bauk. Otkad je ministar, bavi se problemima u odnosima načelnika, gradonačelnika i lokalnih vijeća, gdje ima puno inaćenja i sukoba koji iscrpljuju sve u tom krugu.

Komentara 69

DO
DoktorAmer
19:38 29.02.2012.

Pa taj EU zahtijeva da trazis novac, prije nego ti ga dadu. To je ipak malo previse, tko ce se toliko muciti.

DU
Deleted user
19:39 29.02.2012.

naravno da ćemo dati više nego primimo, jel tko mislio da će biti suprotno

OB
-obrisani-
21:57 29.02.2012.

Predlažem PDV na poćetku 2014g , povećati na 30% i biti će novca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije