Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Za 180 vozila u MUP-u i MORH-u platit ćemo 35 milijuna kn

Vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
09.05.2013.
u 09:42

– Kada je poduzetništvo u pitanju, ključni problem u Europi je cijena novca – kazao je Milanović te dodao da je problem i povjerenje.

Ministar Ivan Vrdoljak na početku sjednice predstavio je Nacrt prijedloga zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

– Investitoru će se definirati iznosi bonusa i naknade – kazao je Vrdoljak te dodao da će investitor tijekom cijelog trajanja ugovora imati osiguranje.

– Ovim zakonom uređuje se područje koje nam daje šansu da Hrvatska iskoristi bogatstvo koje ima, a sve u interesu sigurne i što jeftinije opskrbe energentima – kazao je Vrdoljak.

– Konačnu odluku o koncesijama donosi Vlada – rekao je premijer Milanović.

– Opći cilj strategije je povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te rast BDP-a. Prvi strateški cilj je unapređenje ekonomske uspješnosti većim ulaganjem u istraživanje i razvoj i u povećanje izvoza – kazao je ministar Gordan Maras predstavljajući Nacrt prijedloga strategije razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2013. – 2020.  Maras je kazao da je čak 16 ministarstava radilo na strategiji razvoja poduzetništva, a u izradi su pomogli i građani. – Ciljevi su poboljšati ekonomsku uspješnost, pristup financiranju, promovirati poduzetništvo i poboljšati poslovno okruženje.

– Kada je poduzetništvo u pitanju, ključni problem u Europi je cijena novca – kazao je Milanović te dodao kako je problem povjerenje. – Male tvrtke ovise o kreditima koji su preskupi – rekao je Milanović i dodao da se treba vidjeti preko HBOR-a i drugih instrumenata što mogu napraviti s kreditima za poduzetnike.

Zamjenik ministra zdravlja rekao je da su ciljevi u prijedlogu strateškog plana razvoja javnog zdravstva Hrvatske promicanje zdravlja, prevencija bolesti, informatizacija i reorganizacija sustava.

Vlada je prihvatila prijedlog da se Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje odobri nabava četiri vatrogasna terenska vozila, furgon vozila s pojačanim podvozjem i tri motocikla za sve vrste terena.

Tomislav Saucha rekao je kako Vlada poziva sve zainteresirane gospodarske subjekte da se uključe u obilježavanje ulaska RH u EU. Zbog toga će Vlada poslati javni poziv gospodarstvenicima da se jave kako bi sudjelovali u obilježavanju pristupanja Hrvatske EU. – To je jedinstvena prigoda hrvatskim gospodarstvenicima da predstave svoje poslovne uspjehe i autohtone proizvode – kazao je Saucha.

– To je stručno tijelo od 17 članova koje imenuje vlada na vrijeme od četiri godine. Oni će pratiti stanje i razvoj na području rukovanja GMO organizmima u Hrvatskoj – rekao je zamjenik ministra zdravlja predstavljajući prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za genetski modificirane organizme.

Vlada je odobrila zaduženja Sisku, Balama i Matuljima te Ivanić Gradu.

Vlada je dala suglasnost Hrvatskim autocestama da digne kredit na 250 milijuna eura. Ministar Hajdaš Dončić kazao je da će HAC zadužiti za 250 milijuna eura, rok otplate je sedam godina, a kamata 5,75 posto. HAC će se zadužiti kod zajednice ponuditelja koju čine: Credit Suisse International, Croatia banka d.d., Istarska kreditna banka Umag d.d., OTP Banka Hrvatska d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Societe Generale – Splitska banka d.d. i Zagrebačka banka d.d., radi financiranja "Plana poslovanja za 2013. godinu".

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrane za nabavu 116 vozila putem operativnog leasinga u razdoblju od 2014. do 2017. godine te MUP-u za nabavu 64 vozila putem operativnog leasinga u razdoblju od 2014. do 2018. godine. – U ovoj godini u Ministarstvu obrane planirano je 1,7 milijuna kuna. U idućim godinama osigurat ćemo još dodatnih tri milijuna – kazao je ministar Linić, dok će MUP-u trebati dodatnih pet milijuna u idućim godinama. Ukupno će leasing za MUP iznositi 22,8 milijuna kuna, a za MORH 12,2 milijuna kuna.

– U godinu dana Državna revizija obišla je svih 20 županija i grad Zagreb. Ocjena je da nemamo učinkovit sustav naplate jedinica lokalne samouprave. Dali su više od 2400 preporuka kako bi poboljšali učinkovitost naplate – kazao je ministar Linić predstavljajući izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti naplate prihoda u jedinicama lokalne i područne samouprave. – Pojedine jedinice ni ne obračunavaju prihode koje bi trebale obračunavati pa građani nisu u istoj poziciji – rekao je Linić te dodao kako mnogi nemaju uređene interne akte kojim se treba regulirati način obračuna te da je loša povezanost između državnih i lokalnih tijela.

>>Milanović predstavio Vladine mjere: Poslušajte cijeli govor!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije