Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB INTERESA

Z. Violić posao dala suradnicima koji su je štitili u Zarezu

andrea zlatar violić,portal
Patrik Macek/PIXSELL
27.04.2013.
u 15:18

Glasnogovornica, viši savjetnik i član Kulturnog vijeća bili su suradnici Zareza

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u etičkim je problemima zbog naklonosti prema svome medijskom mezimcu Zarezu i suradnicima toga dvotjednika. Već u kontekstu 800 novinara na burzi neobično je da kadrove za medijsku reformu nalazi ponajviše među onima koji su se na stranicama Zareza istakli kao štitonoše njezina ministarstva.

I prije dobili 600.000

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa razriješit će pitanje ima li sukoba interesa u tomu što je ministrica imenovala petero članova Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo koje je, još uvijek njezinu, Zarezu dodijelilo 600.000 kuna potpore. Doduše, isti iznos dodjeljivan je od 2010. kad je (od 1999. do 20. ožujka 2012.) Zlatar Violić bila direktorica Druge strane d.o.o., nakladnika Zareza.

Prema sudskom registru, još je članica/osnivačica tog trgovačkog društva kao i Dean Duda, jedan od ministričinih članova Vijeća, koji zbog tog poslovnog udjela prema Zakonu nije smio biti njegov član. Usto, Duda je u mediju kojem je dodijelio novac lani u prosincu obračunavajući se s kolumnistima Jutarnjeg napisao tekst “Zarez ovisi samo o Zarezu”. Iako svaki broj Zareza u impresumu ističe “Objavu ovog broja omogućili su Ministarstvo kulture RH i Ured za kulturu grada Zagreba”.

Inicirali izmjene zakona

Svjesni Dudina sukoba interesa, kakav su imali, kažu, i drugi članovi prijašnjih vijeća, u Ministarstvu ističu kako su inicirali izmjene zakona tako da članovi Vijeća neće moći odlučivati o projektima u kojima i sami sudjeluju ili s njima povezane osobe. Ministrica nam je rekla kako je lani u ožujku pokrenula i postupak za prenošenje poslovnog udjela koji se nepotrebno produžio zbog duge ostavinske parnice nakon smrti Borisa Marune i “dijelom zbog nedovoljnog inzistiranja da se postupak prenošenja privede kraju”. I glasnogovornica Ministarstva Nataša Petrinjak bila je višegodišnja suradnica Zareza, a glavni urednik Zareza Boris Postnikov od 4. ožujka je viši savjetnik za medije. Kad je objavljen natječaj, i on je u Zarezu branio Ministarstvo.

I Le monde diplomatique je projekt koji je od Ministarstva dobio 300.000 kuna. Izdavač mu je zadruga KopMedija koju potpisuje Andrea Milat. I ona se u Zarezu nametnula tekstom “Tabloidi trče počasni krug” braneći Ministarstvo od komercijalnih tiskovina. Iako se hvalila kolegama da je angažirana u Ministarstvu upravo na analizi komercijalnih medija, oni to negiraju.

>> Povjerenstvo za sukob interesa istražuje Zlatar Violić i Jakovčića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije