Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vukovarske priče (3): Djevojčica u plavom kaputiću postat će mama

Željka Jurić
Goran Ferbežar/Pixsell
18.11.2009.
u 12:18

Uplakana djevojčica u plavom kaputiću čije je zgranuto lice obišlo svijet, 18 godina poslije čeka svoj termin za – sreću: rodit će za koji dan!

Toga 18. studenoga prije 18 godina, u sablasnoj povorci razorenim ulicama izmučeni su Vukovarci napuštali grad. Među izgladnjelim i uplašenim licima izdvajalo se ono šestogodišnje uplakane djevojčice u plavom kaputiću.

Ta je slika istoga trenutka postala simbol Vukovara, a djevojčici, Željki Jurić, odredila je budućnost. – Bilo mi je samo šest godina, ali su slike užasa i razaranja i danas svježe u mojim mislima.

Proveli smo cijeli rat u naselju Olajnici, a samo smo posljednjih deset dana, koji su bili najgori, odlazili u podrum, prisjeća se Željka koja danas živi u Berku, selu nedaleko od Vukovara. Pamti lica branitelja koje je njezina majka, ranjene, previjala.

Nikada neće zaboraviti trenutak kada su iz kolone koja je napuštala grad izvukli njezina prijatelja (gardista koji joj je pod granatama donosio bombone) Aleksandra Labu, ustrijelili ga i bacili usput u ruševinu. Neposredno potom novinari su je snimili šokiranu. – Toliko je stradanja i krvi bilo oko mene da nikad neće nestati iz mojih snova... – Željka.

Prije 2,5 godina udala se. Sa suprugom Lukom Mitrovićem, braniteljem i 70-postotnim invalidom, živi u kući njegovih roditelja u Berku u kojoj je 1991. godine bio logor.

U drugom je stanju, a liječnici su joj kao termin odredili 22. studenog iako joj svi kažu da će sigurno roditi upravo 18. studenoga. Bavi se zaštitom okoliša u Ini. Još sebi nije ispunila želju iz djetinjstva – da otvori cvjećarnicu.

Odakle joj novac? Piše pjesme, već je objavila dvije knjige o Vukovaru, priprema i treću. Smrkne se kad priča kako joj majka nikada nije dobila posao, a kuća im nikada nije obnovljena iako su stizale donacije. – Profitirala je München bojna – odreže, ali ne da da joj ogorčenje pokvari sreću. A uskoro će biti – još sretnija.

Komentara 33

AN
Antun1973
00:05 19.11.2009.

Oprosti sad sam malo pre pozurio Ispravak Ti i sam znas da nisi u Pravu.

Avatar zampzmija
zampzmija
13:58 18.11.2009.

Muinchen bojna,to su domoljubci.Rat zvrši Skoko se vratiše i hop u biznis,serviseri sa figom u džepu,možda imaju i status branitelja na Marien Platzu u Munchenu....Željki želim svu sreću i njezinoj bebi!

Avatar Idler 3
Idler 3
13:46 18.11.2009.

Sretno...i mami i bebi !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije