Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VU: Ne ćirilici

Kristina Ćurković čekićem i nogom udarila po 'hrvatskoj politici'

Prosvjed Vukovar (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/9
14.09.2013.
u 15:55

Kolona se zaustavila na središnjem gradskom trgu gdje je Kristina Ćurković napravila još jedan svoj performans na temu vukovarskih prilika.

Intoniranjem hrvatske državne himne i minutom šutnje za sve poginule i nestale na parkiralištu hotela Dunav Vukovaru započeo je mirni prosvjed protiv uvođenja ćirilice u grad Vukovar. 

Prema programu s parkirališta hotela Dunav formirana kolona će kroz ulice grada krenuti do memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na sve poginule i nestale. 

Okupljenima se obratio predsjednik Stožera Tomislav Josić koji je rekao da Vukovarci neće odustati od borbe protiv uvođenja ćirilice i da će ustrajati na tome da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta. 

Najavio je i nove aktivnosti kao što je prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kao i svehrvatski prosvjed koji bi se treba održati u Zagrebu a na koji će biti pozvani građani cijele Hrvatske. 

Prosvjed je podržala i Ruža Tomašić a najupadljiviji bio je transparent upućen premijeru: 'Milanoviću, jesi li ovdje mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?'

Molitvom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je završila prosvjedna šetnja koju je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirao pod nazivom Slavonija srcem za Vukovar. U Vukovaru je na djelu lažni mir, a ne očito stvarno..

Odlika tog lažnog mira je da se prikrivaju sukobi među ljudima, gradi se na kompromisima i ne podnosi otvorenu kritiku, rekao je fra Vjenceslav Janjić koji je podno spomen obilježja molio klečeći. Prethodno su predstavnici Stožera i branitelja položili vijence i zapalili svijeće u spomen na sve poginule i nestale branitelje i civile. Današnji prosvjed započeo je okupljanjem na parkingu Hotela Dunav te intoniranjem hrvatske državne himne i minutom šutnje.

– Ovo je civilna obrana Vukovara od vladine bahatosti, neznanja, nasilja i klevetanja. Kroz povijest hrvatski narod je prihvaćao ljude svih nacionalnosti ali se nikad nije pomirio s tim da njegovoj državi vlada drugi jezik ili država, rekao je Vlado Iljkić koji je u Stožeru zadužen za pravna i temeljna pitanja. Okupljenima se obratio i predsjednik Stožera Tomislav Josić koji je pozvao na mir i dostojanstvo kako bi svima pokazali da nisu barbari i divljaci.

– Dosljedni smo u onome što radimo i ispunimo sve što obećamo. Sigurno je da nećemo odustati sve dok se Vukovar ne proglasi mjestom od posebnog pijeteta jer to hrvatski narod želi. Vukovar je simbol Domovinskoga rata i hrvatski ponos i uljepšavanje grada sa nekakvim ružnim pismom ne dolazi u obzir i ni pod koju cijenu, rekao je Josić. Najavio je skori početak aktivnosti na prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma što bi trebalo biti odrađeno do obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Uskoro se može očekivati organiziranje svehrvatskog prosvjeda na Markovom trgu u Zagrebu gdje će, kako je rečeno, biti pozvana cijela Hrvatska.

– Želimo svima poručiti da nismo zaboravili da postavljene dvojezične ploče i dalje stoje. Pokazali smo već da ih možemo skinuti i da se ne bojimo kordona policije. Mi smo branitelji. Pokazali smo to 91, pokazujemo to i danas nažalost onih koji nisu ratovali i nisu bili na prvim crtama i vidjeli kako netko gine te smatra da nas se može uplašiti pendrecima, rekao je Josić.

Kolona se zaustavila na središnjem gradskom trgu gdje je Kristina Ćurković napravila još jedan svoj performans na temu vukovarskih prilika.

Potom se kolona zaustavila i kod zgrade policijske postaje gdje je policiji predan zahtjev za provjeru prebivališta više desetina osoba koje već, kako je rečeno, godinama nemaju nikakve veze s Vukovarom. Među popisanim osobama ima i onih osuđenih za ratne zločine počinjene na području Vukovara.

>>Kristina Ćurković zbog skidanja zastave EU kažnjena sa 102 eura

>>Vlada i Stožer ne žele za Josipovićev stol

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije