Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burno u srbiji

Dačić: Malo toga možemo napraviti s presudom Gotovini i Markaču

Ivica Dačić
Pixsell
21.11.2012.
u 09:05

Tužiteljstvo će od haaškog tužiteljstva zatražiti da mu dostavi dokaze iz predmeta protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su oslobođeni optužbi za zločine u Oluji drugostupanjskom presudom Haaškog tribunala

Glavni srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je sinoć Tanjugu da tužiteljstvo nakon pravomoćnosti presude u Haagu protiv hrvatskih generala aktivira predmete vezane za zločine počinjene u akciji Oluja i otvara šest novih slučajeva temeljem dokaza koje posjeduje.

Tužiteljstvo će od haaškog tužiteljstva zatražiti i da mu dostavi dokaze iz predmeta protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su oslobođeni optužbi za zločine u Oluji drugostupanjskom presudom Haaškog tribunala.

– Ovi se predmeti pokreću sada jer je Haaški tribunal, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za kazneno gonjenje i zato se čekala pravomoćna presuda – objasnio je Vukčević dodajući da su dokazi izvedeni na prvostupanjskom suđenju, kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, relevantni i mogu doprinijeti utvrđivanju istine o zločinima počinjenim za Oluje koje nije razmatrao Haaški tribunal.

To je na tragu jedne srpske stranke koja je sinoć čak zatražila da srpsko tužiteljstvo podnese optužnicu protiv Gotovine i Markača te objavi za njih Interpolovu tjeralicu.

– U slučaju hrvatskih generala u Haaškom tribunalu napravljen je propust jer nisu pribavljeni topnički dnevnici u kojima su se nalazili izvještaji u kojima su bili navedeni ciljevi hrvatske vojske. Veliki propust, s pozicije tužitelja, jest to što nisu pribavljeni topnički dnevnici... Mislim da je to suština – rekao je Vukčević ponavljajući da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima kompromitirajuća za Haaški tribunal koji je takvim potezom sam sebi zadao najveći udarac.

No srpski premijer Ivica Dačić puno je realniji i, kako je priznao Blicu, "imamo vrlo malo prostora za nešto učiniti povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu".

– Potrebna je jedna pravna analiza o mogućem pravnom koraku. Da vidimo može li se nešto učiniti u Haaškom tribunalu. Početkom prosinca je sjednica Vijeća sigurnosti, gdje će glavni haaški tužitelj Serge Brammertz i uopće sud podnijeti izvješće o radu pa ćemo vidjeti – tješi naciju "prvi pendrek Srbije".

>>Vukčević ide u Dansku zbog zločina nad Srbima u Hrvatskoj

Komentara 242

OB
-obrisani-
14:21 21.11.2012.

možeš dačiću....daj otkaz neopozivi

OB
-obrisani-
14:29 21.11.2012.

borise po ko zna koji put ,slažem se sa tobom i sam sam se borio protiv miloševića,bežao od mobilizacije,iskeno žalio sve žrtve,vukovar,ovčaru,srebrenicu,pljuvao po svojim haškim i ostalim zarobljenicima,iskreno verovao da će doći do pročišćenja među hrvatima i srbima,radovao se bilo kakvoj komunikaciji....dobro,malo sam i provocirao,ali šale radi..... od neki dan sam drugi čovek....dođe mi da se učlanim u neku desničarsku stranku i da budem onakav kakav misle da smo svi..... nakon haške presude osećam se jadno...boli to.... ko je pobio nemoćne,starce i babe......mislim da smo ovaj put mi srbi to učinili ako dođe do sledećeg rata,ova presuda će doneti mnogo zla ovo je dokaz da zločin može biti i nekažnjen josipović je pokazao svoje pravo lice....i ne zameram mu...samo čemu gluma ?

DU
Deleted user
13:56 21.11.2012.

To je vec dobra ideja... Neka konkretiziraju ako sta imaju... Hrvatska ce rado proispitati pojedinacne zakonom nedopustena zlodjelan i sudionike kazniti... nije vazno na kojoj strani pravde bili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije