Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ogorčen presudom

Vuk Jeremić privlači pažnju i ruši ugled Opće skupštine UN-a

'Serbia's Minister of Foreign Affaires Vuk Jeremic answers to journalists' questions during a news conference at the Cernin's Palace in Prague, Czech Republic, on Friday, Nov. 14, 2008.
Pixsell
19.11.2012.
u 11:01

Jeremić ocjenjuje da je najnovijom presudom Haaškog tribunala "nanesen udarac ugledu Ujedinjenih naroda''

"Da, točno je da Vuk Jeremić traži kao predsjednik Opće skupštine UN-a da se 10. travnja 2013. održi javna rasprava "o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda". Tim je riječima Večernjem listu u Ujedinjenim narodima u New Yorku potvrđeno da je točna informacija o Jeremićevom zahtjevu.

"Odluka Žalbenog vijeća Haaškog tribunala u vezi s operacijom Oluja izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim dijelovima svijeta. Neosporna je činjenica da je oko četvrt milijuna Srba prognano sa svojih ognjišta u samo nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan kako bi istražio ovakva nedjela praktički odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca ni odgovornih. Iz toga bi se moglo zaključiti da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti s realnošću. Držim kako puno razumijevanje rada Haaškog tribunala i njegovih posljedica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da povijest o tome donese konačni sud, i kako se više nikada i nigdje ne bi dogodilo da zlodjelo bude amnestirano i proglašeno za vrijednost – navodi Jeremić u svom priopćenju.

Večernjem listu je na East Riveru naglašeno da Vuk Jeremić po pravilniku Opće skupštine ima pravo predložiti tematske rasprave ali je vrlo upitno u kojem je smjeru uputio svoje strelice jer je Tribunal za bivšu Jugoslaviju osnovalo Vijeće sigurnosti koje je političko tijelo Ujedinjenih naroda. Stoga je u najmanju ruku neprimjereno da predsjednik Opće skupštine koji tu dužnost obnaša samo jednu godinu i više je protokolarna nego politička traži raspravu o legitimnosti sudaca u Haagu i preispitivanje njihove odluke kad je dobro poznato da su oni imenovani od UN-a.Većina veleposlanika zemalja članica Vijeća sigurnosti Večernjem listu je potvrdila da se ne slaže se s Jeremićevom primjedbama te naglašavaju da je subjektivan. "Upravo Vuk Jeremić svojom agresivnošću ruši ugled Ujedinjenih naroda jer kamo bi ta organizacija došla ako bi svaku odluku svojih tijela ili svojih dužnosnika dovodili u pitanje"- rečeno nam je u New Yorku na East Riveru. Prva prigoda za odgovor Jeremiću biti će u prosincu na sjednici Vijeća sigurnosti kad glavni haaški tužitelj Serge Brammertz podnosi polugodišnje izvješće o suradnji s Tribunalom.

>>Jeremić: Sad će zaključiti i da smo si sami vadili organe na Kosovu!

Komentara 299

BM
Boris Markovic
14:51 19.11.2012.

@vordag: Nemoj da mislis da stavljam teritorijalni integritet Hrvatske pod znakom pitanja. To nikako. Sve sto prizna UN, za mene je svetinja.

KE
keating17
14:52 19.11.2012.

19.11.2012. u 14:44h Drug Rista je napisao/la: 19.11.2012. u 14:05h keating17 je napisao/la: kakava molba sudu? tužiteljstvo može samo da pokrene žalbu --------------------------- Mozes ti to zvati i primjedba, ali se sluzbeno zove "Molba za preispitivanje odluke zalbenog vijeca". Odi. Odi na stranicu suda pa se informiraj. :) ................................................. ne razumijem? znači UN će se uključiti kao stranka u postupku tako što će vijećati na čelu sa jeremićem i donijeti deklaraciju kojom će tražiti od raspravnog vijeće da preispita svoju odluku?! jašta će, al' u tvojoj bolesnoj glavi :)

OB
-obrisani-
14:50 19.11.2012.

@Becarina Nemam se namjeru s tobom prepucavati, samo bi za zdravlje nacije bilo jako dobro malo stati na loptu, smanjiti dozivljaj i euforiju te malo trezveno razmisljati. Ako neces poslusati mene ugledaj se na generala Gotovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije