Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbija i kosovo

Vuk Jeremić: Kosovo u UN samo preko mene mrtvog

vuk jeremić
Foto: AFP/Pixsell
1/3
11.07.2012.
u 08:36

Azem Vlasi pohvalio je izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da više nikada neće biti predsjednik u Prištini

Prištinski politički analitičar Azem Vlasi izjavio je za beogradski dnevnik Danas da otkada je Srbija dobila status kandidata za EU, političari u Beogradu, među njima i Nikolić, "shvaćaju potrebu kako valja brže pripremiti Srbiju da prizna i prihvati novu realnost u vezi s Kosovom, a to je da je Kosovo neovisna država" komentirajući jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika kako "više nikada neće biti predsjednik u Prištini, a ni predsjednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici".

– Nikoliću je baš u ovom trenutku pripala dužnost da tu realnost shvati i oslobodi Srbiju tereta Kosova. Njegove izjave o potrebi konsenzusa u Srbiji o Kosovu vidim kao pozitivne – kaže Vlasi, ali ne odobrava drugi dio izjave jer "Mitrovica je lokalna samouprava Kosova i predsjednik Srbije ne bi smio davati izjave iza kojih se kriju teritorijalne pretenzije jer je pitanje granica riješeno i nitko se na Balkanu ne smije više igrati otvaranjem te teme".

Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za vanjsku politiku u Beogradu, ocjenjuje kako se stječe dojam da je predsjednik Srbije prihvatio realnost da Beograd više nema nikakav nadzor nad Prištinom, što mu je poručio i dužnosnik State Departmenta Philip Gordon prije nekoliko dana u Beogradu.

– Drugi dio Nikolićeve izjave zapravo se odnosi na pitanje koliko će Priština biti u stanju integrirati sjever Kosova u svoje institucije, imajući u vidu snažan otpor koji pružaju tamošnji Srbi – drži Aleksandra Joksimović.

Ured predsjednika Srbije Tomislava Nikolića danas je "pojasnio" kako "izjava Tomislava Nikolića o Kosovu ne znači da se on zalaže za podjelu Kosova, već ustraje na jedinstvu u svakom pogledu". U Predsjedništvu tvrde, piše Danas, i da u ovom trenutku "nitko kao pojedinac, pa ni predsjednik" ne može govoriti o dugoročnim strateškim pitanjima, o kojima se tek treba postići politički konsenzus, a Nikolić je jučer samo želio upozoriti kako je bez nove vlade svakim danom stanje sve gore.

Komentara 61

DU
Deleted user
08:56 11.07.2012.

Vlasi gura sebe na poziciju prvog ambasadora Kosova u Beogradu! Jest, čini se da nije jedna od top 5 svjetskih destinacija za veleposlanički kadar, ali samo na prvi pogled. Ipak je najviše bitno tko će ostati ubilježen zlatnim slovima da predaje vjerodajnice Nikoliću usred BG. To će biti scena za "pamćenje"! Kao što bi rekli hrv. liječnici, koji nalaz o istegnuću zgloba nazivaju "vjerodajnica o nategnuću"!

UG
ugljesa
09:23 11.07.2012.

Tomislav Nikolić je rekao da nikada neće priznati Kosovo. On je svestan da za vreme svog mandata neće moći mnogo toga da se promeni. Moje je mišljenje da će Kosovo jednoga dana opet biti srpsko. Čekali smo nekada 500 godina. Mislim da ovoga puta nećemo toliko čekati. Stvari u svetu se menjaju. Čomski je rekao da se bliži kraj dominacije zapada u svetu. Sve ukazuje da je on u pravu. Kada se završi dominacija zapada u svetu biće to i kraj nezavisnog Kosova.

B6
Booyaka 619
14:23 11.07.2012.

Brmmm, brmm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije