Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ubrzati reforme'

Vujčić poručio Liniću: Napravi rebalans proračuna!

Boris Vujčić
Jurica Galoić/PIXSELL
21.12.2012.
u 09:24

– Idealno bi u tim uvjetima bilo pred investitore izaći s rebalansom proračuna i realiziranjem barem još nekih od važnijih strukturnih reformi – kazao je Vujčić.

Guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je da smanjenje rejtinga treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje da je fiskalna konsolidacija prestala te da se strukturne reforme ne provode dovoljno brzo, piše Banka.

– Idealno bi u tim uvjetima bilo pred investitore izaći s rebalansom proračuna i realiziranjem barem još nekih od važnijih strukturnih reformi – kazao je Vujčić poslavši jasnu poruku ministru financija Slavku Liniću što bi trebalo napraviti da se rejting digne s razine 'smeća'.

Niska cijena zaduživanja na inozemnom tržištu

– Utjecaj smanjenja rejtinga na sekundarnom tržištu na cijene hrvatskog zaduživanja u prva dva dana trgovanja prošao je vrlo benigno, vrlo malo povećavajući spread. Da Hrvatska danas izdaje obveznicu na dolarskom tržištu, ostvarila bi povijesno najniži prinos – kazao je Vujčić koji smatra da Hrvatska ne smije odustati od zaduživanja u inozemstvu.

Ministar financija Slavko Linić je nakon spuštanja rejtinga agencije Standard & Poor's najavio da bi država mogla svoj dug sljedeće godine financirati samo na domaćem tržištu. Vujčić s druge strane tvrdi da je cijena zaduživanja sada niža nego kod posljednjeg "dizanja" novca u lipnju 2011. godine. Guverner kaže da je situacija na tržištu povoljna, velika je ponuda sredstava i smanjila se nervoza oko europskog rizika.

>>Pali u smeće, a krediti jeftiniji nego u 2011.

Komentara 26

SV
svitilnik
12:44 21.12.2012.

Raditi a nezaraditi je gubljenje vremena , jedino nije u slučaju radite iz hobija

AA
Aartur
14:04 21.12.2012.

Vjerujem da bi Linić bio u stanju napraviti rebalans, ali uzalud jer Milanović se još nije odlučio šta bi zapravo htio kao premijer i glava izvršne vlasti. Pa bi tako htio i kreditni rejting i nove kredite, investicije i porez na dividendu, mali proračunski deficit i socijalnu državu, efikasnu birokraciju, ali bez otkaza, veliku potrošnju građana, ali i veći PDV i veće režije. Pod takvim uvjetima je nemoguće napraviti bilo šta jer to je naobičnije vrludanje od danas do sutra, ni s od nekakve ekonomske ili nedajbože državničke strategije.

TV
tiha voda
11:39 21.12.2012.

Zašto su sada kukavci uznemireni, proračun se puni i preko očekivanja, a kako i nebi? Znaju oni, a i Slinić da su to sve kratki koraci kojima se želi napuniti proračun da bi se moglo "pretakati i raspoređivati po podobnosti", ali se pokazalo još jednom da je kumrovečka škola loša i da ne gleda budućnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije