Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuđeni na neuspjeh

Vrijeme je za palestinsko proljeće, i mi zaslužujemo normalno živjeti

\'Hundreds of Palestinians attend a demonstration in support  Palestinian leader Mahmud Abbas\' bid for statehood recognition at the United Nations on September 21, 2011 in the West Bank city of Bethl
AFP/PIXSELL
23.09.2011.
u 16:06

Prijetnje Baracka Obame nisu dobro dočekali ni Palestinci, ni Sarkozy, ni Cameron.

- Moj narod zaslužuje da živi normalnim životom, kao i svi ostali svijeta. Došlo je vrijeme da se nakon arapskog razvije i palestinsko proljeće, miroljubivo i nenasilno, ustvrdio je pred Općom skupštinom UN-a palestinski predsjednik Mahmud Abbas koji je ovom tijelu predao zahtjev za priznanjem palestinske države i prijemom
Palestine u punopravno članstvo UN-a.

Ipak, unatoč svim emocijama i argumentima koje su Palestinci iznijeli pred skupštinom, zahtjev gotovo da nema nikakve šanse za usvajanjem. Još prije nekoliko dana, SAD je kao stalna članica Vijeća sigurnosti najavila da će uložiti svoj veto na svaku eventualno pozitivnu odluku o priznanju Palestine i njenom primanju u punopravno članstvo. Svjestan da je podnošenje zahtjeva preraslo više u marketinški potez nego u akciju koja bi mogla donijeti pozitivne rezultate Abbas je u svome govoru najavio kako ne zahtjeva hitno glasanje o palestinskom zahtjevu. Ipak, predaja ovog dokumenta kao da je raspirila strasti među stalnim članicama Vijeća sigurnosti i obnovila scene koje su u ovom tijelu UN-a bile svakodnevica tijekom Hladnog rata. Ruska novinska agencija Interfax objavila je samo nekoliko sati po Abbasovu govoru kako Kremlj podržava Palestinski zahtjev, dok su stavovi Francuske, Velike Britanije i Kine kao članice VS-a još uvijek nejasni.

Prema nekim analitičarima, Kina bi mogla biti suzdržana, dok je stav Francuza i Britanaca apsolutno nepoznat. S jedne strane mogli bi podržati saveznika SAD koji pak "čuva" svog strateškog partnera Izrael od priznanja Palestine, dok bi s druge strane mogli stati na Abbasovu stranu kako bi održali dobre odnose sa arapskim državama u kojima sada Pariz i London, nakon svoje pomoći libijskim revolucionarima imaju veliki ugled. Na palestinski zahtjev reagirao je i izraelski prenmijer Netanyahu koji je za govornicom Opće skupštine UN-a nastupio odmah nakon Abbasa.

- Mi pružamo ruke Palestincima, želimo sa njima mir. Ali mir se ne može postići rezolucijama UN-a. Sastanimo se danas i nađimo rješenje. Palestinci ne priznaju židovsku državu ni u kakvim granicama. Priznajte našu državu i nađimo mirno rješenje problema, uzvratio je Netanyahu sa govornice.

Dok diplomati ratuju riječima na obali East Rivera, palestinsko predavanje zahtjeva izazvalo je na Zapadnoj obali pravu euforiju, Tisuće Palestinaca okupile su se sa palestinskim tzastavama u rukama na središnjem trgu Ramale kako bi u izravnom prijenosu pratile nastup svoga predsjednika, a slična je situacija bila diljem Bliskog istoka. Izraelske snage u stanju su pripravnosti, a došlo je i do manjih okršaja kamenjem na cestama koje vode prema Jeruzalemu.

Komentara 774

OB
-obrisani-
21:49 23.09.2011.

obično države imaju veleposlanike, zar ne ?

OB
-obrisani-
22:44 23.09.2011.

evo, poslao

OB
-obrisani-
21:46 23.09.2011.

Zar Palestina ima veleposlanika u Libanonu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije