Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon tri godine

Vrhovni sud odlučuje o žalbama u slučaju Božidara Kalmete

storyeditor/2022-07-03/PXL_160621_33282098.jpg
04.07.2022.
u 07:13

Bivši HDZ-ov ministar u Vladi Ive Sanadera i jedan od najutjecajnijih dalmatinskih HDZ-ovaca teretio se da je bio na čelu organizirane kriminalne skupine koje je iz HAC-a i HC-a izvlačila novac. Optužbi su nepravomoćno oslobođeni i njegovi suoptuženici jer je sud smatrao da USKOK svoje tvrdnje nije dokazao.

Vrhovni sud će 5. srpnja, tri godine od donošenja nepravomoćne presude Božidaru Kalmeti i ostalima optuženima u aferi HAC-Remorker, raspravljati o žalbama na tu presudu. Nepravomoćnu presudu zagrebački Županijski sud donio je u rujnu 2019., a presudom sudskog vijeća pod presjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac Kalmeta je nepravomoćno oslobođen optužbi.

Bivši HDZ-ov ministar u Vladi Ive Sanadera i jedan od najutjecajnijih dalmatinskih HDZ-ovaca teretio se da je bio na čelu organizirane kriminalne skupine koje je iz HAC-a i HC-a izvlačila novac. Optužbi su nepravomoćno oslobođeni i njegovi suoptuženici jer je sud smatrao da USKOK svoje tvrdnje nije dokazao. Utvrđeno je da je novac izvlačen iz HAC-a i HC-a, no trag tog novca stao je kod Josipa Sapunara koji je priznao krivnju te je, kao i Ivan Berket, u tom postupku osuđen temeljem sporazuma o krivnji.

Osim Kalmete, za udruživanje u kriminalnu grupu optužbi su nepravomoćno oslobođeni Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Sandro Vukelić, Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević. Mikulić, Boban i Kezele u preostalom dijelu optužnice nepravomoćno su osuđeni zbog izvlačenja novca iz Viadukta, a Mikulić i Boban i zbog toga što je Viadukt preko jednog trgovačkog društva Bobanu sagradio kuću koja mu je sada oduzeta. Mikulić je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, Boban na dvije, a Kezele na jedinstvenu kaznu od tri i pol godine zatvora. Oduzeta im je i nepripadajuća imovinska korist od oko tri milijuna kuna. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:26 04.07.2022.

Ukoliko Vrhovni sud odlučuje nadamo se oslobađajućoj presudi, nismo tamo džaba kadrovirali!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije