Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnici u CHF

Vrhovni sud o pravu konvertiranih na obeštećenje odlučuje ovih dana

Zagreb: Konferencija za medije Udruge Franak
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/6
10.01.2024.
u 17:55

Pravna osoba koja je okrupnila najviše punomoći dužnika u CHF u Hrvatskoj izdala je prvu tranšu obveznice kojom financira troškove tužbe

Dužnici u CHF s konvertiranim kreditima koji već više od godinu dana iščekuju novi stav Vrhovnog suda o njihovu pravu na obeštećenje ovih bi dana mogli konačno dobiti povratnu informaciju s najviše sudske instance. Prema informacijama kojim raspolažemo od vrlo upućenih izvora sa suda, za dan-dva Vrhovni će se sud oglasiti o tom pitanju. Budući da prethodni stav Građanskog odjela VS-a koji je o tome odlučivao nije prošao sudsku administraciju čekala se nova odluka proširenog vijeća, ali i – kako su nam sa suda odvraćali – odgovarajuća revizija o kojoj bi odlučivali u tom kontekstu.

U međuvremenu, u Francuskoj su potrošači upravo sklopili nagodbu s jednom od najvećih europskih banaka o obeštećenju korisnika CHF kredita u kolektivnoj tužbi, a njihovi su zakonodavci, za razliku od naših, koji su prepustili potrošače da obeštećenja i nakon pravomoćnih odluka o ništetnosti ugovornih odredaba traže u dugogodišnjim pojedinačnim parnicama, još 2013. zabranili nove kredite u stranim valutama. Kolektivna organizacija koja je okrupnila zahtjeve potrošača CLCV sklopila je nagodbu s bankom BNP Paribas o kompenzaciji za oko 4400 klijenata koji su ugovorili hipotekarne kredite u CHF 2008. i 2009., nakon što je žalbeni sud krajem studenoga prošle godine presudio da BNP nije ispravno upozorio ulagače na valutne rizike. Prema dogovoru BNP Paribas će svim dužnicima ponuditi nagodbu s odštetama koje se kreću između 120.000 i 150.000 eura, u ukupnom iznosu između 400 i 600 milijuna eura. Sporazum predviđa i raskid svih ugovora o kreditu. Cilj dogovora je zaštititi potrošače od iscrpljivanja daljnjim pravnim postupcima do pravomoćnosti.

Budući da se i u Hrvatskoj lani pojavile prve pravne osobe koje je na takav način okrupnjavaju potraživanja potrošača, od kojih je najveća Druga fundacija SPV, zanimalo nas je u kojoj su fazi postupci koje oni vode pred trgovačkim sudovima.

– U ovome trenutku imamo zakazana prva pripremna ročišta i očekujemo da će većina njih biti održana ili zakazana tijekom prvog kvartala ove godine. Vjerujemo da bi prve prvostupanjske presude mogli imati početkom 2025. - komentira Marko Rakar, direktor Druge fundacije te otkriva i da su nedavno pravomoćno dobili prvu testnu parnicu za euro kredit.

POVEZANI ČLANCI:

Druga fundacija je ovih dana, otkriva Rakar, uspješno dovršila i izdanje prve tranše privatnog izdanja petogodišnje obveznice temeljem kojeg su osigurali financiranje administrativnih, odvjetničkih i sudskih troškova do okončanja svih postupaka.

– Investitori su domaće i strane fizičke i pravne osobe koje nisu ovisne o domaćim bankama. Očekujemo da ćemo tijekom prvog kvartala zatvoriti i drugu tranšu izdanja koja će biti iskorištena za financiranje nove faze litigacijskih postupaka za euro kredite – precizira Rakar.

No ne ide sve glatko. Kaže kako banke, unatoč sudskoj praksi, odbijaju predati dokumentaciju temeljem koje je moguće napraviti izračun obeštećenja te na taj način dodatno odugovlače postupke.

- Pravdaju se zastarama i istekom obveze čuvanja dokumentacije, iako naše interno istraživanje kroz mrežu kontakata u bankama pokazuje kako posjeduju svu traženu dokumentaciju pa zatajenjem čine nove prekršaje po nekoliko različitih osnova za što pripremamo prijave nadležnim regulatorima – najavljuje čelnik Druge fundacije pokretanje postupaka utvrđivanja tih prijestupa pred nadležnim tijelima na europskoj razini za što bi banke matice, dokažu li odstupanja od regulative, mogle biti izložene prekršajnim kaznama u desecima milijuna eura.

- Po svakom mogućem kriteriju koji postoji; ekonomskom, matematičkom ili zakonskom, prema potrošačima je nastala neosporna šteta koja je potvrđena na mnogobrojnim sudovima širom EU, ali i Hrvatske, neovisno o tome govorimo li o nekonvertiranim ili konvertiranim kreditima – ističe Rakar. Kaže kako je nagodba koju je BNP Paribas sklopio, u tom kontekstu dobrodošla, ali i očekivana vijest.

POVEZANI ČLANCI:

- U doslovno svim zemljama u kojima se pojavio problem kreditiranja u CHF-u bez iznimke je došlo do sudskih odluka ili nagodbi koje su praksu kreditiranje u CHF-u proglasile štetnom, nezakonito i ništetnom. Jedina zemlja koja odskače je Hrvatska u kojoj takva odluka još uvijek nije donesena – kritizira meritorne.

Dobra je vijest, kaže, da su u konkretnom slučaju uprave banaka priznale da su napravile štetu klijentima i napravile konkretne korake kako bi ublažile posljedice te su kao dio nagodbe CHF kreditni aranžmani proglašeni ništetnima.

– Nažalost, hrvatske banke ni danas nisu voljne priznati štetu koju su učinile klijentima. Takvo ponašanje je suprotno zakonu, moralu, etici, poštenoj poslovnoj praksi, ali u konačnici produljuje agoniju, ne samo oštećenim i prečesto uništenim potrošačima, nego i proizvodi dodatnu i nepotrebnu štetu dioničarima banaka, sve kako bi se šačica bankara dokopala svojih bonusa – zaključuje Rakar.

Prema podacima Trgovačkog suda u Varaždinu, nekoliko postupaka za obeštećenje klijenata u CHF pokrenuo je i Inkaso: za dva je donesena prvostupanjska presuda, no ne otkrivaju kakva, u trećem će biti uskoro, a jedan je predmet upućen na Trgovački sud u Zagrebu gdje se vodi većina postupaka Druge fundacije – ukupno 950. I pred Trgovačkim sudom u Splitu vodi se devet njihovih postupaka u kojima su, otkrivaju sa suda, dani odgovori na tužbu i zakazana pripremna ročišta.

>> VIDEO Beroš odgovorio liječnicima koji prijete štrajkom: 'Prijedlog koeficijenata je i više nego adekvatan, više od tog nije moguće'

Ključne riječi

Komentara 9

JE
Jegermeister
20:03 10.01.2024.

Bankari su prevarili korisnike u cijeloj istočnoj Europi po pitanju kredita u švicarskim francima. EU-sud je osudio prevare od strane bankara koji su prevarili korisnike i donio niz uredbi kojima su bankari dužni vratiti ukradeni novac korisnicima. Sve države osimm ….Hrvatske su provele volju EU-suda. Koga smo mi to postavili u sudačke stolice i plaćamo ih nekoliko tisuća eura mjesecno da bas ništa ne rade?

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
18:07 10.01.2024.

umjesto da doneset presudu, vi mucite male da ne znaju da li da tuze banke ili ne...koja ste vi stoka

DU
Deleted user
23:08 10.01.2024.

U Hrvatskoj su banke predvođene RBA mafijom kriminalne organizacije koje štite korumpirani suci i država kojoj trebaju krediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije