Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika okupljanja

Vrata HDZ-a otvorena za sve otpisane: Zovu Dragu Prgometa, Jadranku Kosor, Milana Kujundžića...

Plenković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
21.07.2016.
u 11:00

HDZ-u i HSPAS daje ultimatume: 48 sati za odluku idete li s nama.

Politika okupljanja koju proklamira novi šef HDZ-a Andrej Plenković podrazumijeva da bi se u HDZ ili mogli vratiti ili s HDZ-om surađivati na izborima oni koji su u protekle četiri godine napustili HDZ ili su iz njega izbačeni.

Neformalni razgovori

Izvor iz kruga Andreja Plenkovića kaže kako postoji mogućnost suradnje s ljudima koji su nakon odlaska iz HDZ-a osnovali političke stranke, ali da će se sve znati u iduća dva-tri dana, dokad bi HDZ trebao imati odluku s kojim će partnerima izaći na izbore. Zasad se zna da će HDZ zadržati HSLS, dok su Hrast, BUZ i Dodigov HDS ispali iz igre, a koplja se lome oko HSP-a AS jer su u HDZ-u podijeljeni treba li im uopće suradnja s Perom Ćorićem i Ivanom Tepešom koji svojim radikalnim stavovima kvare imidž HDZ-u koji sada želi obuhvatiti što veći dio političkog centra.

Kada je riječ o suradnji s “bivšima”, to u prvom redu podrazumijeva Dragu Prgometa (bivšeg Karamarkova zamjenika), predsjednika HRID-a, iz čijih je izjava razvidno da bi želio na izbore u zagrebačkim i eventualno slavonskim izbornim jedinicama izaći s HDZ-om. Neslužbeno doznajemo da su Prgomet i Plenković neformalno razgovarali, ali službenog dogovora zasad nema.

Prgomet je na platformi Mosta u prvoj izbornoj jedinici osvojio tri mandata, no nakon što je iz Mosta izbačen, teško da s HRID-om može ponoviti uspjeh. Na platformi HDZ-a situacija bi bila drukčija. Takva suradnja mogla bi se odnositi i na Milana Kujundžića, koji je nakon odlaska iz HDZ-a osnovao stranku Hrvatska zora, međutim poražen je i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima. Kujundžić nam je jučer potvrdio da je neformalno razgovarao s novim vodstvom HDZ-a, ali da će se tek službeno razgovarati. Politika okupljanja otvara i pitanje povratka Jadranke Kosor, bivše šefice HDZ-a, ali i Martine Dalić, dok u redu već godinama na povratak u HDZ čeka i Ivić Pašalić, nekadašnji savjetnik Franje Tuđmana.

– Kada je riječ o povratku J. Kosor u HDZ, budući da je ona izbačena, morao bi se mijenjati Statut HDZ-a, a u pisanje novog Statuta ići će se nakon parlamentarnih izbora – rekao nam je izvor iz HDZ-a, iz čega bi se moglo protumačiti da je i opcija povratka J. Kosor otvorena, ali tek nakon izbora.

Čemu nervoza

Podsmijehe je u HDZ-u jučer izazvao “ultimatum” Pere Ćorića, koji je uime HSP-a AS postavio uvjet “stožernoj stranci” da do danas poslijepodne mora odlučiti hoće li s njima na izbore. Naši izvori u HDZ-u jučer su se u čudu pitali je li normalno da HDZ-u i HSP AS postavlja ultimatume.

– Očito je da su u HSP-u AS nervozni, ali moraju shvatiti da HDZ novog predsjednika ima tek tri dana i da još obavljamo strukturne i sustavne razgovore sa svim partnerima – rekao je naš izvor iz vodstva HDZ-a. 

>> 'Sve su to moji dečki, a sada upravljaju HDZ-om!'

>> Jandroković i Stier najbliži ljudi novog šefa HDZ-a

Komentara 148

DU
Deleted user
11:12 21.07.2016.

Naročito pojačanje dolazi s "pregovaračem" Dragom Prgometom, u noćne sate sa Zoranom Milanovićem.

DU
Deleted user
11:14 21.07.2016.

Kako je krenulo HDZ će zvati i Mesića ,Manolića a onda mogu skupa sa sestrinskom firmom SDP skupa zaplesati užičko kolo

DI
dirižabl
11:16 21.07.2016.

Zovu čovjeka koji je već u izbornoj noći zabio nož u leđa nestabilnom Boži šurujući sa Milanovićem, i zovu ocvalu tweeterušu koja bi prodala cijeli hdz za jednu naslovnicu u novinama, koja je nota bene na zadnjim izborima bila u talu sa Ivom Josipovićem i koja je svjetonazorski bliža Kapoviću nego hdz-u, ženu koja je bez puno skrupula uzela 90 kvadrata stana od države, prodala državne interese za malo flerta sa Pahorom,e da ne trebam niti spominjati da nije prešla izborni prag na zadnjim izborima....ako je to politika okupljanja onda je hdz u težoj banani nego sam mislio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije