Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen plan obnove opasnog raskrižja Jadranske i Avenije Dubrovnik

Vožnja punim gasom tunelima ispod remetinečkog kružnog toka

rotor
Renato Branđolica
14.10.2009.
u 10:28

Novo idejno rješenje predviđa izgradnju dviju tunelskih cijevi ispod rotora. Kroz njih bi vozači iz Jadranske avenije, kao i oni iz Avenije Dubrovnik, uronili ispod kružnog toka i izašli na drugu stranu.

Križanje zagrebačke Jadranske i Avenije Dubrovnik, odnosno remetinečki kružni tok, najopterećenije je raskrižje u Hrvatskoj kojim dnevno u prosjeku prođe 99.000 vozila.

Glupo je širiti stari most
Svakodnevne gužve nisu ništa neobično s obzirom na to da stručnjaci procjenjuju da kružni tok može “progutati” maksimalno 50.000 vozila u danu. Stoga je Grad 2007. godine naručio, a Građevinski fakultet i poslovna udruga Aking izradili su idejno rješenje rekonstrukcije kružnog toka koje je predstavljeno jučer u Tribini grada Zagreba.

Od pet varijanti koje su izradili voditelji projekta odlučili su se za varijantu II. Ona predviđa izgradnju dviju tunelskih cijevi ispod kružnog toka u smjeru istok - zapad, odnosno zapad - istok. Kroz njih bi vozači iz Jadranske avenije, kao i oni iz Avenije Dubrovnik, uronili ispod kružnog toka i izašli na drugu stranu punom brzinom i bez nepotrebnog penjanja na kružni tok. On bi se proširio za pet metara tako da vozila koja skreću desno iz sva četiri smjera mogu nesmetano, bez ulaska u kružni tok, nastaviti dalje. Time bi njegovo dnevno opterećenje bilo 38.000 vozila. Zbog sigurnosnih razloga, jer na tom se kružnom toku godišnje dogodi 130 sudara, bili bi postavljeni i semafori.

- Favoriziramo varijantu II. jer ostale uključuju ili vijadukte ili tunel sjever - istok, a za njihovu realizaciju bilo bi potrebno proširivati Jadranski most. Smatram da je puno pametnije izgraditi novi, nego proširivati stari most - tvrdi voditelj prezentacije Damir Pološki, profesor na Građevinskom fakultetu.

Bolji od Radićeva mosta
Pološki se zalaže za istočni Jarunski most, a ne za zapadni za koji je Jure Radić već izradio idejno rješenje.
- Naše analize pokazale su da bi istočni Jarunski most rasteretio promet na širem području kružnog toka, kao i u Zagrebačkoj aveniji i na Selskoj cesti - rekao je Pološki.

Ključne riječi

Komentara 7

MM
Mladen Miletić
10:51 14.10.2009.

Kako znamo nije rotor nego se dobila nagrada za nov Hrvatsku riječ kružnotrakac ili vozokrug , nesječam se točno ? Mislim da nije nijedno ni drug možda ni treče...

AD
Adriano
11:28 14.10.2009.

Sire ulice i novi mostovi rjesavaju problem.

RA
rackizel
08:49 15.10.2009.

Citat:Učestvuj u Hrvatskom IQ Testu Test je dosad prošlo više od 50 000 lidí Kraj citata. Zar je to hrvatski službeni jezik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije