Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hitni koridori

Vozači oprez, Austrija uvela oštre kazne za prometne prekršaje

Austrija (1)
HAK
04.01.2012.
u 19:23

Kazna za ometanje vozila s pravom prednosti prolaska ili ilegalna vožnja obveznim hitnim koridorom u Austriji iznosi do 2180 eura

Hrvatski autoklub izvijestio je danas kako je Austrija od 1. siječnja uvela oštre kazne za vozače koji ne poštuju obvezne hitne koridore, odnosno nepropisno se zaustavljaju i ne sklanjaju se vozilima za vrijeme zastoja prometa na autocestama i drugim cestama s dva ili više prometnih trakova u istom smjeru.

– Obvezni hitni koridor preventivni je koridor koji vozači moraju formirati i ostaviti slobodnim za prolazak vozila s pravom prednosti prolaska – austrijske policije, vatrogasaca, ambulantnih vozila, cestara te službe pomoći na cesti. Ovaj koridor omogućuje tim vozilima da dođu do mjesta prometne nesreće sigurnije i do četiri minute brže nego korištenjem postojećih prolaza za hitne slučajeve (tzv. zaustavni trakovi) ili da se probijaju kroz gužvu. Time se šansa za preživljavanje žrtava nesreća povećava do 40 posto – objašnjavaju u HAK-u.

Naime, svi sudionici prometa na austrijskim autocestama i cestama s dva ili više trakova u istom smjeru koji voze lijevim trakom obvezni su pomaknuti svoja vozila krajnje lijevo, a oni koji voze desnim trakom udesno koliko je to moguće, oslobađajući pritom sredinu kolnika za prolaz. Da bi se pomaknuli udesno, vozači smiju ući na zaustavni trak.

Kazna za ometanje vozila s pravom prednosti prolaska ili ilegalna vožnja obveznim hitnim koridorom u Austriji iznosi do 2180 eura. Inače, ovo načelo primjenjuje se već u  Njemačkoj, Češkoj, Švicarskoj i Sloveniji.

U Hrvatskoj je kazna za nepoštivanje hitnih koridora 500 kuna.

Komentara 21

DU
Deleted user
20:33 04.01.2012.

Trebalo bi kod nas uvesti ogromnu kaznu za one mudrijaše koji ljeti obilaze kolone tako da voze po zaustavnom traku.. btw Kaj se tiče obveznog hitnog koridora, mislim da su naši vozači fakat korektni, ako vide hitnu, vatrogasce, i sl,, mičemo se kam tko stigne da ih propusti..

DE
deda58
20:38 04.01.2012.

Evo što piše kod nas : Članak 152. (1) Da bi omogućili prolaz vozilima iz članka 149. i 151. ovoga Zakona, pješaci su se dužni skloniti, a druga vozila propustiti i prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila ne prođu, na način da se vozila u desnoj prometnoj traci pomiču udesno a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

Avatar Rambo
Rambo
20:17 04.01.2012.

nema kod nas takvog prometnog propisa....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije