Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanja Faraguna i Aleksandar Knežević iz Labina putuju na Haiti

Volonteri iz Labina: Obećavamo da ćemo dati sve od sebe!

haiti2
Foto: Saša Miljević/PIXSELL
1/2
05.02.2010.
u 14:44

Labinski volonteri putuju u grad Leogan u kojem je bio epicentar potresa. Ondje će raditi na pročišćavanju vode te stradale educirati kako živjeti u otežanim uvjetima, s naglaskom na izbjegavanje pojave zaraze.

LABIN - Sanja Faraguna i Aleksandar Knežević iz Labina u nedjelju na mjesec dana putuju u Haiti, gdje će smijeniti Osječanina Tihomira Štrkelja, prvog volontera iz Hrvatske koji je otišao na Haiti pomagati žrtvama strahovitog potresa.

- Velika nam je čast što smo odabrani za odlazak. Obećavamo da ćemo dati sve od sebe - kažu administratorica Sanja i električar Aleksandar koji putuju kao dio šesteročlanog tima austrijskoga Crvenog križa.

Voditelj Odjela za pripremu i i odgovor na katastrofe Hrvatskog Crvenog križa Marinko Metličić kaže da su Austrijanci, nakon što su Sanja i Aleksandar prošli intenzivnu edukaciju, željeli upravo njih jer su pokazali da se mogu nositi s pritiskom.

- Čuli smo se s kolegama na Haitiju, kažu da se osjećaju sigurnima, no ne znamo što nas očekuje dok ne stignemo. Obitelj mi je malo zabrinuta, ali me podržava. Iskustvo će me sigurno promijeniti. Treba vidjeti hoću li po povratku biti ista osoba - kaže Sanja Faraguna.

I Kneževićeva je obitelj zabrinuta.

- Ovakvo što ne događa se svaki dan. Ljudima mnogo znači kad mogu pomoći, a ja volontiram baš zato što mi je to zadovoljstvo - rekao je.

Labinski volonteri putuju u grad Leogan u kojem je bio epicentar potresa. Ondje će raditi na pročišćavanju vode te stradale educirati kako živjeti u otežanim uvjetima, s naglaskom na izbjegavanje pojave zaraze.

Oboje po prvi put odlaze u misiju.
- Imamo malu tremu, no dobro smo pripremljeni. Istina, treninzi i teorija su jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Mnogo nam je značilo što su na treninzima bili i iskusni ljudi pa su nam prepričali svoja iskustva - kažu.

Nije neobično da su volonteri baš iz Labina. Tamošnji Crveni križ, naime, broji 87 volontera, a samo prošle godine prijavilo ih se petnaest.

Komentara 2

PI
pistaljka
22:16 05.02.2010.

A tko uništi DRAGOVOLJCE, hebi volontere (iskrivljena latinska riječ - voluntas, -atis!); tko uništi OBRAZOVANJE i ODGOJ, hebi edukaciju (latinska riječ \"educatio\" preuzeta iz englesko, pošto primitivci Englezi prije dolaska Rimljana nisu imali svoju riječ za takvo što napredno, kao što je \"odgoj\" ili \"obrazovanje\"; njihovi posvojeni sinonimi, opet uglavnom stranog porijekla kao: \"training\", \"teaching\", \"learning\", \"schooling\", \"tutoring\", \"tutelage\", \"instruction\", \"edification\", \"upbringing\", \"nurture\" niti izdaleka mogu parirati hrvatskim riječima \"obrazovanje\" i \"odgoj\", ali usprkos tomu, ovi gadovi zapostavljaju hrvatske riječi i truju ga stranim izmetom!); tko uništi POTVRDU osiguranja, hebi policu (iskrivljena i zastarjela anglosaksonska riječ \"policy\"!) i tako bezbroj drugih bedastoća koje izviru svakodnevno iz prodanih duša medijskih mediokriteta i moralnih nakaza.

Avatar punkufer
punkufer
11:34 06.02.2010.

Zašto ne idu volontirati po siromašnim hrvatskim selima? Pomagati starcima i sirotinji u SVOJOJ zemlji? Dijelovi Hrvatske su u ratu poharani gore od Haitija. Ovo s odlaskom na drugi kraj svijeta je pomodarstvo. Da je ovima sa slike do stvasrnogg pomaganja znali bi da imaju kome pomoći i puno bliže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije