Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAPA FRANJO:

'Volite neprijatelja i praštajte mu, Isus to od nas traži'

papa franjo
Reuters/PIXSELL
19.06.2013.
u 10:22

Isus kaže: "Ne, mi to moramo činiti! Jer, u suprotnom ste poput carinika, pogana. Niste kršćani", rekao je papa Franjo

Voljeti i praštati neprijatelju je teško, ali to je ono što od nas traži Isus, rekao je papa Franjo na jučerašnjoj misi u kapeli doma Santa Marta i naglasio: „Osvećivati se nije kršćanski“. Kako bismo oprostili svojim neprijateljima, moramo moliti za njih, moliti Gospodina da promijeni njihovo srce, kazao je papa. Kako možemo voljeti svoje neprijatelje, pitao je papa Franjo i spomenuo neke drame čovječanstva. Kako se može voljeti, upitao je, one koji donose odluke o bombardiranju i ubijanju brojnih osoba? Kako se može voljeti one koji iz ljubavi prema novcu ne dopuštaju da lijekovi dođu do starijih osoba, i puštaju ih da umru? Ili pak one koje zanima samo vlastiti interes, vlastita moć, i pritom čine mnogo zla?

Čini se da je teško voljeti neprijatelja, ali Isus to od nas traži, kazao je papa Franjo.

- Svi imamo neprijatelja, ali zapravo i mi sami možemo drugima postati neprijatelji. I mi više puta postajemo neprijatelji drugih, ne volimo ih. A Isus nam kaže da imamo voljeti neprijatelje! A to nije lako! Mislimo također da Isus od nas previše traži! Ostavimo to redovnicama u klauzuri, koje su svete; ostavimo to nekoj svetoj duši, ali u uobičajenom životu to ne može ići. Međutim, to ima ići! - istaknuo je Papa te dodao kako „Isus kaže: \'Ne, mi to moramo činiti! Jer, u suprotnom ste poput carinika, pogana. Niste kršćani\'\".

\"Ima kameno srce, ali promijeni ga\"

Kako, dakle, možemo voljeti svoje neprijatelje? Isus nam govori o dvije stvari, nastavio je papa Franjo. Prije svega valja gledati Oca koji daje da sunce izlazi nad zlima i dobrima, i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Bog ima ljubavi za sve ljude. Isus nam kaže da budemo savršeni kao što je savršen Otac nebeski, da nasljedujemo Oca savršenošću ljubavi. Isus oprašta svojim neprijateljima, čini sve kako bi im oprostio. Osvećivati se, naprotiv, nije kršćanski, istaknuo je papa. Ali, kako onda možemo voljeti svoje neprijatelje? Moleći. Kada netko moli za onoga zbog kojega trpimo, to je kao da Gospodin dolazi s uljem i priprema naša srca za mir, kazao je papa. Moliti! To je ono što nam Isus savjetuje: Molite za svoje neprijatelje! Molite za one koji vas progone! I recite Bogu: Promijeni njegovo srce. Ima kameno srce, ali promijeni ga, daj mu srce od mesa kako bi osjećao i ljubio, rekao je Franjo.

- Ostavljam vam samo ovo pitanje pa neka svatko od vas odgovori u svojemu srcu: \"Molim li ja za svoje neprijatelje? Molim li za one koji me ne vole?\" Ako kažemo \"da\", ja ću reći: \"Idi dalje, moli više, to je dobar put\". Ako je odgovor \"ne\", Gospodin će reći: \"Jadniče, i ti si neprijatelj drugih!\" - rekao je papa.

Milost koja nas je učinila bogatima

Treba moliti kako bi Gospodin promijenio srce tih ljudi. Iako, mogli bismo reći: \'Ali, taj mi je napravio veliku glupost, ili taj je napravio loše stvari, a to osiromašuje ljude i cijeli ljudski rod. I tada se, uz te razloge želimo osvetiti, prema onomu: oko za oko, zub za zub, primijetio je papa Franjo te dodao.

- Istina, ljubav prema neprijateljima nas osiromašuje. Ali, čini nas siromašnima poput Isusa kada je došao k nama, kada se ponizio i postao siromašan zbog nas. Netko bi mogao reći da to nije dobar posao ako me neprijatelj čini siromašnijim - rekao je papa, i objasnio:

- Sigurno, po mjerilima svijeta, to nije dobar posao. Ali, to je put kojim je prošao Isus, koji se od bogatoga učinio siromašnim za nas. U tom siromaštvu, u tom je Isusovu snizivanju milost koja je sve nas opravdala, i učinila nas bogatima.

>> Papa Franjo: Reforme ne mogu provesti sam, za to mi treba pomoć

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije