Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REUTERSOVA REPORTAŽA

Vojna industrija Srbije cvate – Amerikanci luduju za Zastavama

Roger Federer
Foto: AFP
1/2
28.05.2013.
u 22:31

Srbija, koju je NATO bombardirao 1999. godine, sada prodaje oružje članicama NATO-a

Nekad je bila prezrena u međunarodnoj zajednici, a sada je u procvatu – riječ je o vojnoj industriji Srbije, o kojoj je Reuters snimio reportažu. Tvornica Zastava oružje u Kragujevcu, u kojem se proizvode i automobili, nekad pod istim, a sada Fiatovim imenom, proizvodi pištolje te lovačko i vojno oružje.

Situacija je znatno bolja nego u devedesetima, kada je srbijanska vojna industrija zbog ratova koje je Srbija vodila u regiji bila pogođena embargom UN-a i bombardiranjem NATO-a 1999. godine. Industrija oružja jača nakon odlaska s vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine Ove je godine ostvarila nekoliko unosnih dogovora, uključujući i 42 milijuna dolara tešku prodaju američkom uvozniku. Tvrtka je morala zaposliti još 500 radnika kako bi zadovoljila potražnju.

– Ključna stvar je da obrambena industrija, samim time i Zastava oružje, ima kvalitetu za svjetsko tržište. Ovo što se nama događa na američkom tržištu je potvrda toga – kaže direktor Zastava oružja Rade Gromović dodajući da dnevno dobivaju brojne e-mailove američkih ljubitelja oružja koji njihove proizvode ocjenjuju sjajnima.

Zastava nije jedina uspješna tvornica oružja. Krušik Holding iz Valjeva, koji je bio teško oštećen u bombardiranju 1999., sada Iraku i zemljama NATO-saveza prodaje mine u vrijednosti od 35 milijuna dolara na godinu. Državni izvoznik oružja Yugoimport SDPR s Irakom je osigurao dogovor težak 235 milijuna dolara. U sklopu prvog dogovora Irak je kupio 20 zrakoplova Lasta 95 te diskretno najavio da bi taj broj u budućnosti mogao biti veći.

>> Policija kod 45-godišnjaka pronašla strojnicu crvena zastava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije