Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gabriel boric

Vođa najmasovnijeg prosvjeda studenata u Čileu porijeklom Hrvat

prosvjed,čile,gabriel boric (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
29.06.2012.
u 23:24

Gabriel Boric vodi Studentski savez od kraja 2011. godine kada je na izborima porazio komunistikinju Camilu Vallejo

Vođa jednog od najmasovnijih studentskih prosvjeda u Čileu je porijeklom Hrvat. Gabriel Boric predsjednik je Studentskog saveza Čileanskog sveučilišta, koje već godinu dana predvodi studente u borbi za besplatno i kvaliteteno javno obrazovanje za sve Čileance.

Prosvjedi su obilježili prvi mandat predsjednika Sebastiana Pinere, a upravo je jučerašnji antivladini prosvjed u Santiagu, prema čilanskoj vladi, bio najmasovniji, ali i najnasilniji dosad. Policija je intervenirala upotrijebivši suzavac i vodene topove, studenti su uzvratili kamenjem. Uhićeno je više stotina prosvjednika, dok je nekoliko desetaka policajaca ozlijeđeno.

Boric je rođen 1986. godine kao pripadnik treće generacije svoje obitelji koja je rođena u Čileu. Porijeklom je Hrvat s očeve strane, dok je s majčine katalonskog porijekla, no kaže kako mu obitelj dolazi iz Dalmacije.

U svom manifestu navodi kako je obitelj svake nedjelje išla na ručak u Jugoslavenski klub, sve do 1991. godine, kada je ime promijenjeno u Hrvatski klub. Kako nije razumio kakve su se točno promjene događale, svojoj je baki, koju je zvao Nona, jednom prilikom rekao kako je Jugoslaven, zbog čega se ona, piše, naljutila.

Boric je na mjesto predsjednika Studentskog saveza došao krajem 2011. godine porazivši Camilu Vallejo iz Komunističke mladeži Čilea. Tada je rekao kako ne želi da se savez povezuje s političkim strankama i naglasio važnost jedinstva.

Komentara 42

AU
autoritet
17:54 30.06.2012.

Neka se bore, a to što je naš, još bolje

OB
-obrisani-
06:33 30.06.2012.

Jedino Hrvati mogu povest revoluciju protiv belosvetskih probisveta raznih boja.........crnih, crvenih, žutih, zelenih....

Avatar flegmatik
flegmatik
23:33 30.06.2012.

Hasta la victoria Gabriel!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije