Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tražili ga diljem svijeta

Vođa međunarodne bande osuđen na 10 godina: Bio među najtraženijim ljudima u UK, zaradio milijune eura

Police Scotland
07.11.2023.
u 11:17

Banda, na čijem čelu je bio James White (46), bila je poznata po poslovima s drogom, oružjem, teškim nasiljem i prljavim novcem, a djelovala je na međunarodnoj razini, u Italiji, Nizozemskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Rusiji i Brazilu

Škotski gangster James White (46), koji je bio član jedne od najplodnijih bandi, uhićen je i osuđen na gotovo 10 godina. Prema procjenama, sumnja se da je White zaradio skoro 150 milijuna eura kao član bande koju su vodila braća James i Barry Gillespie. Banda je bila poznata po poslovima s drogom, oružjem, teškim nasiljem i prljavim novcem, a djelovala je na međunarodnoj razini, u Italiji, Nizozemskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Rusiji i Brazilu, piše BBC.

Policija vjeruje da su braća Gillespie ubijena u bijegu u Južnoj Americi, a da je White preuzeo vodstvo bande. Napustio je Švedsku kada su njegovi suradnici uhićeni tijekom operacije Escalade te je postao jedan od najtraženijih ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu. U kolovozu je osuđen na gotovo 10 godina, a prema izjavi sudca na saslušanju Visokog suda u Stirlingu, riječ je o "stupnju kriminala koji sudovi u Škotskoj rijetko vide". Sudac je rekao i da bi ga osudio i na više od 15 godina, no ograničen je zakonom. White je prvo uhićen s lažnom putovnicom u Italiji 2020. godine, ali je uspio pobjeći u Južnu Ameriku.

VEZANI ČLANCI:

Nakon nekoliko mjeseci pronađen je u Brazilu pod imenom Vincent McCall. U lipnju je priznao da je kriv za vođenje ozbiljnog i organiziranog kriminala u proteklih deset godina, od svibnja 2013. godine do ožujka ove godine. Bio je uključen i u rasprostranjenu prodaju šifriranih uređaja za kriminalce da bi lakše komunicirali. Uređaji su se prodavali preko tvrtke koja se oglašavala na boksačkim događajima. U tim porukama slao je naredbe poput one da se bombardira benzinom stanica u Portugalu i da se nekoga zareže. Whiteov slučaj nastavlja se na Visokom sudu u Edinburghu 8. siječnja.

VIDEO Velika međunarodna policijska akcija: Otkriveno udruženje povezano s kriminalitetom droge

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
15:11 07.11.2023.

U Hrvatskoj bi dobio 6 mjeseci uvjetno uz obevezno pohađanje tečaja golfa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije