Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski dan jabuka

Voćarska zajednica: U jabukama ogroman potencijal, no potrošnja te kraljice voća u Hrvatskoj pada

Berba jabuka u voćnjaku u Gornjoj Trebinji
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
19.10.2023.
u 10:15

S 14 kilograma godišnje potrošnje Hrvati su u prosjeku EU, no susjedi Slovenci pojedu gotovo duplo više - 27 kg po stanovniku

Pozivamo potrošače da pri odabiru voća biraju hrvatsku jabuku na policama trgovina, štandovima tržnica, na kućnom pragu kod proizvođača i gdje god su im dostupne. Kupnjom domaće jabuke potičemo hrvatsku proizvodnju voća i branimo prehrambenu suverenost, poručili su iz Hrvatske voćarske zajednice u povodu sutrašnjeg Svjetskog dana jabuka. Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota kaže kako konzumacijom domaćih, kvalitetnih jabuka potrošači izravno djeluju na svoje fizičko i psihičko zdravlje. Jabuke doprinose boljem raspoloženju, boljem izgledu.

_ Osim konzumacije svježih jabuka, koje je najbolje jesti sa dobro opranom korom, jabuke se koriste u brojnim receptima za pite, štrudle, torte, muffine, džem, salate, zobene pahuljice ili smoothieji. Ali i pripremu sokova, octa te raznih alkoholnih pića u kojima je jabuka odlična podloga za sve druge dodatke. Jabuke se smatraju najzdravijim voćem na svijetu, pa ne čudi da ponosno nose naziv kraljice voća - rekao je Markota. Iz HVZ-a dodaju kako se u jabuci nalazi cijela lepeza nutrijenata koji za cilj imaju jačanje imuniteta, a zahvaljujući velikom broju vlakana i niskom glikemijskom indeksu, idealna su hrana i dopuna svakoj dijeti.

VEZANI ČLANCI:

_ U Hrvatskoj se potrošnja jabuka u svježem stanju, po glavi stanovnika zadnjih godina kreće oko 14 kg godišnje. U Europi, pa tako i u Hrvatskoj primjetan je trend pada potrošnje što je logično, ako se uzme u obzir veliki broj novih voćnih vrsta na policama trgovina. Naime, razno bobičasto i drugo egzotično voće danas je više nego ikada dostupno na tržištu kroz cijelu godinu. Potrošnja jabuke u Hrvatskoj po stanovniku nešto je viša od svjetskog prosjeka, ali znatno niža nego u razvijenijim zemljama, s jakom proizvodnjom poput Slovenije, Italije, Austrije... Unatoč padu potrošnje mi u HVZ vidimo veliki prostor za budući rast domaće proizvodnje, jer sadašnjom proizvodnjom ne zadovoljavamo svoje potrebe, a ogroman je prostor i za izvoz - izjavio je Markota.

Prema podacima WAPA (World Apple and Pear Association) prosječna potrošnja svježe jabuka u 2014. godini u Europi je iznosila oko 16,3 kg, a u 2022. 13,7 kg. Na temelju usporedbe 165 zemalja u 2020., Turska zauzima prvo mjesto s prosječnom potrošnjom od 35,7 kg kilograma po glavi stanovnika. Slijede Albanija s 33 kg i Mađarska s 32 kg te susjedna Slovenija sa 27 kg. U Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Hrvatskoj je registrirano 18.000 proizvođača jabuka koji proizvode na površini od oko 6000 hektara, što čini oko 15% svih površina pod voćem. Jabuka je zastupljena s 30% ukupnog proizvedenog voća, a najviše nasada je u istočnoj Slavoniji. Prosječna starost voćnjaka je preko 15 godina (dok je tehnološki vijek modernih voćnjaka oko 25 godina).

- Najviše, oko 25% nasada jabuka na površini je do pola hektara (17.000 proizvođača). Od pola do deset hektara pod jabukama ima oko 1200 voćara i pokrivaju ukupnu površinu 2400 hektara ili 45%. Trećinu ili oko 1500 hektara obrađuje samo 50 voćara s površinama većim od 10 hektara jabuke. Proizvođači koji proizvedu više od 20 tona po hektaru sudjeluju u ukupnim površinama pod jabukama sa samo 2854 hektara - ističu iz Hrvatske voćarske zajednice.

- Na većim površinama se najvećim dijelom proizvodi jabuke koja svojom kvalitetom ispunjavaju zahtjeve trgovačkih lanaca tako da se može reći da se intenzivna proizvodnja jabuka u Hrvatskoj odvija na oko 2000 hektara i da se tom zahtjevnom, intenzivnom proizvodnjom, bavi pedesetak voćara. Nažalost, iz godine u godinu sve je manje proizvođača jabuka. U proteklih desetak godina Hrvatska godišnje proizvede između 50.000 i 100.000 tona jabuka (zadnjih godina je to oko 60.000 tona), što uglavnom zadovoljava domaće potrebe za jabukom kroz godinu, dok je nešto jabuke išlo i u izvoz - ističe Branimir Markota.

U Hrvatskoj se najviše traže jabuke Golden Delicius, Gala i Idared, a u posljednjih nekoliko godina sve su popularnije sorte Fuji Grany Smith i Pink Lady. U svijetu se godišnje, ovisno o klimatskim uvjetima, za tržište proizvede oko 70 milijuna tona jabuka. Kina je najveći svjetski proizvođač sa oko 37 milijuna tona, Europa je na drugom mjestu s 11,5 milijuna tona. Najveći uvoznici jabuka su Indija i Brazil, a najveći pojedinačni izvoznici Poljska i Turska, potom Italija i Francuska. Najzastupljenija sorta u svijetu, pa i Europi, je Golden delicius

VIDEO Satnica za branje jabuka je 22 kune: Domaćima premalo, Nepalci spašavaju stvar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije