Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkvena Fimi media

Vlč. Zubović huškao vjernike, a od imućnih tražio novac za sebe

'Astoria01_nnn_unu_261210'
''
28.12.2010.
u 07:45

Zbog razotkrivanja priče Večernjakov novinar dobio je prijeteći SMS. Sve je prijavljeno policiji u Hrvatskoj i SAD-u

Nakon našeg teksta o potrazi za novcem Hrvatske katoličke misije i Hrvatske zajednice Astoria u New Yorku i s njim povezanim don Robertom Zubovićem, bivšim voditeljem Misije, na svjetlo dana izlaze novi neugodni detalji.

Nesloga u zajednici

No još više od svega zaprepašćuje činjenica da smo tijekom našeg istraživanja slučaja zaprimili čak dvije otvorene prijetnje SMS-om! Podaci o sadržaju prijetnji, vremenu kad su stigle i odakle su stigle, s kojeg broja, poznati su redakciji, a sve je već prijavljeno hrvatskoj i newyorškoj policiji, koje će istražiti tko je prijetnje poslao jer je riječ o kaznenom djelu! Pristigle prijetnje, kojima se pokušavalo spriječiti objavljivanje ove priče, samo su dodatno pobudile naše sumnje kako se iza svega ipak kriju pronevjereni novac i kriminal.

Teško je vjerovati da prijetnje nemaju veze sa Zubovićem. No time će se pozabaviti policije obiju zemalja. O prijetnjama smo obavijestili i Biskupski ordinarijat na Krku. S druge strane, na svjetlo dana izlaze dokazi kako je Zubović varao čak i svog nadređenog, krčkog biskupa mons. Valtera Župana. Jer Župan je još u listopadu ove godine zabranio Zuboviću, koji je danas župnik i dekan u Krku, bilo kakve kontakte s hrvatskom zajednicom u Astoriji, na što se ovaj posve oglušio kad je išao u Ameriku. Vjernici su Županu odmah poslali pisma u kojima su se požalili na njegov dolazak među njih. U jednom od njih napisali su da njegov posjet "nije bio iskren i od srca, a donio je nemir, i opet na vidjelo neslogu i nezadovoljstvo u zajednici".

Zatim, da se "pokušao miješati u zajednicu i poslove zajednice; da se njegovo sudjelovanje na nedjeljnom misnom slavlju "pokazalo neprilično". Biskup Župan odgovorio je da ga je sadržaj pisma ražalostio. Jer da je prije odlaska u Ameriku Zuboviću "izričito zabranio da kontaktira sa zajednicom u Astoriji". Napisao je kako mu je "iskreno žao za sve ono što se dogodilo". I biskup napominje da ga je Zubović "uvjeravao kako ide u USA zbog nekih formalnosti svojih dokumenata i da će se apsolutno distancirati od župe i zajednice u Astoriji" te zaključuje:

"Ako to nije bilo tako, onda to moram primiti sa zabrinutošću što povećava moju uznemirenost i žalost." U jednom drugom pismu biskupu o Zuboviću piše: "Od njegovog odlaska posjeti ove vrste postali su česti i uobičajeni, ali nikada korisni i uvijek potaknuti osobnim razlozima koje ni u kom pogledu ne odražavaju zrelost osobe i svećenika koji je ovdje svojevremeno bio na službi..."

Biskup je bio upozoren

"Vlč. Robert Zubović danas je u spomenu većine kao onaj koji je vještinom i lukavošću zajednicu podijelio, vjernike huškao jedne protiv drugih koristeći pri tome detalje i informacije koje su mu u povjerenju priopćene. Nepobitna je također činjenica da se u svom radu prečesto povodio isključivo materijalnom koristi, tražeći novac od imućnijih iseljenika i poduzetnika, pod isprikom pastorala, a u stvari za osobne svrhe i korist...

Na poseban način, njegov je svećenički integritet doveden u pitanje kod mnogih čestim i produženim boravcima u kući gospođe Nade Bernić kod koje još i danas ima 'svoju' sobu." Iz ovoga je očito kako je Zubovićev odnos s Nadom Bernić ipak malo dublji od onoga "župnik – vjernik" kako nam ga je pokušao opisati Zubović. A on nam se s najavljenim dokazima o povratu posuđenih 50.000 dolara N. Bernić još nije javio niti ih je dostavio.

U jednom od pisama iz listopada potvrđuje se i sve ono što smo jučer pisali. Tako je biskup Župan upozoren da je "pronevjera novčanih sredstava Hrvatske katoličke misije u Astoriji i rizik da se zajednicu i njen upravni odbor kao pravnu osobu danas tereti za takve protuzakonite radnje, uzrok i današnjim poteškoćama ove zajednice".

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar Ogulinac Kitarović
Ogulinac Kitarović
22:12 14.02.2015.

Don Robert Zubović je veliki lopov,sve što vidi to i ukrade,bio je u policijskoj postaji prenočio jer je malo previše popio.A sa Nadom se je čak i hopa-cupa.

MM
mmmmm
09:50 28.12.2010.

A što je s \"krađom\" imovine od bolesnih i nemoćnih. Otimaju imovinu onih koji su ostavljeni od svih...iskoriste situaciju te uz pomoć pomagača (onih koji za to znaju) prigrle takvu osobu, smjeste je u neki od svojih objekata, a vrijednuu imovinu u svoj portfelj... MA bez veze pa tako su došli do sve imovine koju imaju.

VI
vinotok
18:36 28.12.2010.

uzoriti kardinale - progovori - to je tvoja matična biskupija - tvoja škola !!!! Sramota - velika sramota ! Crkvo - probudi se i istini na dan !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije