Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapamtite vukovar

'Vlast neće biti dobrodošla u Vukovaru 18. studenog'

thompson (1)
Daniel Kasap/PIXSELL
07.04.2013.
u 08:04

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirao je prosvjed građana na Trgu bana Josipa Jelačića, da se bitka za Vukovar i danas vodi, a mahom protiv uvođenja ćirilice

14.00 sati 

Nakon završetka prosvjeda uspostavljen je tramvajski promet preko Trga

13.39 sati 

Josić: Zamolio bih da se raziđemo u miru. Pričajte svima što se ovdje dogodilo. Čujemo da je ministar Bauk najavio svečanost postavljanja ploča. Ali mi ćemo pozvati sve vas da to spriječimo, makar silom. Idite u miru i vidimo se u Vukovaru.

Skup završava pjesmom Ruža hrvatska.

13.20 sati

-  Sada je na potezu Vlada. Dajemo joj roku od 15 dana da pokrenu, a najkasnije u iduća tri mjeseca donesu zakon prema kojem bi Vukovar bio grad posebnog pijeteta. Ako se i tada ogluše, neka znaju da 18. studenog nisu dobrodošli u Vukovar, i tad će im, zbog njihova licemerja, Vukovarci pokazati svu svoju negostoljubivost
- poručio je Josić i dodao kako ove odore hrvatskih branitelja nekima u Vladi smetaju.

Kaže kako je nedostatak pijeteta prema žrtvama, njihovim obiteljima i preživjelima izutzetno frustrirajuće. Iako je temeljeno na zakonu, nije dovoljno jer u Vukovaru nema ulice u kojoj netko nije ubijen, gradske četvrti u kojoj nije pronađena masovna grobnica

Zato mi stradalnici, branitelji i građani smatramo legitimnim zatražiti da se područje Vukovara smatra mjestom najbrutalnijeg stradanja i pijeteta te da kao takvo bude izuteto bude izuzeto od dvojezičnosti - kazao je Josić

- Ako dođete u Vukovar  postavljati ploče, mi ćemo pozvati sve naše prijatelje da dođu i nećemo dozvoliti da se to napravi, poručio je.

13.10 sati

Cijeli Trg skupa s Thompsonom je otpjevao "Prijatelji često mislim na vas"

13.05 sati

Bit ćemo dostojanstveni i nećemo dopustiti provokacije pa da damo materijala onima koji nas ne vole. I  danas se prate i stavljaju pod mjere sigurnosti hrvatski branitelji kao što su Tomislav Josić, Ilija Vučemilović i Josip Klemm - čulo se s pozornice.

Na pozornicu opet izlazi Thompson koji će izvesti novu pjesmu. 

- Kad sam shvatio što sam htio kazati, shvatio sam da sve to postoji u mojoj novoj pjesmi, kazao je Thompson pa zapjevao premijerno Nema predaje

 12.54 

Na Trgu je prema procjenama okupljenih umirovljenih policajaca, oko 60 tisuća ljudi, tramvajski je promet obustavljen.

12.37 sati

Na pozornicu se popeo predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić: 

-  Znamo da ako Vukovar javi i pozove, da ćete vi uvijek doći, poručio je okupljenim prosvjednicima, svjestan da je kriza i da su se neki morali puno toga odreći da bi bili danas u Zagrebu. 

Pozdravio je Josić i  interventne policajce, kazavši kako nikome ne prijeti opasnost.

- Nismo došli praviti nerede već ukazati na probleme i da na demokratski način pronađemo rješenje.  Izuzetno je važno da ne dođe do problema. Oni drugi koji nas ne vole jedva čekaju da nas mogu prozivati. Nitko nas ne može ignorirati. Budite glasni, ali da pokažemo da nismo ekstremisti, crnokošaljaši. Mi smo hrvatski domoljubi koji vole svoju domovinu više nego išta, završio je uz skandiranje. 

12.30 sati

Atmosfera je usijana.

Voditelj najavljuje "čovjeka kojeg progone kao i Vukovar, samo zato što je uvijek bio uz hrvatske branitelje", Marka Perkovića Thompsona. Popeo se na pozornicu i uz pratnju tamburica i mase prosvjednika pjeva svoj hit "Lijepa li si". Pjesma se se ori. 

12.28 sati

Okupljeni mole molitvu Oče naš, a zatim i Zdravo Marijo. 

Franjevački svećenik napominje "mi nikog ne mrzimo, samo poštujemo svoje, ali ćirilica je nastavak agresije na ovim prostorima".

12.20 sati

Ne znamo mrziti, ne znamo se osvećivati. Svoje volimo, a tuđe poštujemo. I sada to mislimo, zbog toga smo ovdje, poručio je pater Ante Perković. 

Nitko nema protiv ćiriličnog pisma kao kulturne baštine ništa protiv. To je bogatstvo čovjekova izražavanja, shvaćanja i kreativnosti. Kao što tri prsta nisu znak ispovjedanja vjere, nego nešto drugo, svi znamo što to znači. Ćirilica isto tako nije u uovom trenutku znak baštine, čulo se s govornice.

Ako netko iz ovih riječi može zaključit da je to govor mržnje, ponovit ću, mi ne znamo mrziti. Ovo je govor o mržnji koja se na najgori način sručila na ans 1991. rušeći i sve ubijajući.

12.15 sati

Prije 15 godina vlak slobode krenuo je u Vukovar, danas se vratio, stigao u suprotnom smjeru. Neka se zamisle oni koji su natjerali Vukovarce da nošeni novom nevoljom stanu pred vas. U Vladi nije bilo sluha za njihove zahtjeve, Tomislava Josića tamo je dočekao portir. Ne znamo gdje su danas, ali pobrinut ćemo se da nas povicima "Vukovar, Vukovar" čuju ma gdje bili - poručio je voditelj Velimir Bujanec. Potom je pozvao na dostojanstvo jer se u gomili nalaze branitelji s djecom.

- Hrvatski branitelji nece rušiti Hrvatsku, oni su je gradili - kazao je voditelj pa pozdravio slobodne hrvatske generale Gotovinu i Markača, kao i sve branitelje u zatvorima. Nakon himnei minute šutnje Trgom se ori: Vukovar, Vukovar!

12.05 sati

Na pozornicu je izišao Stožer, a uz njih stoje brojni uniformirani pripadnici 204. vukovarske brigade

12.02. sati

Program je otpočeo nakon što je grički top označio podne, tonskim zapisom javljanja Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara

12.00 sati

Svega nekoliko minuta uoči službenog početka prosvjeda Trgom se nakratko prolomilo 'u boj, u boj', a sada se ori "zovi samo zovi" I "Vukovar, Vukovar".

11.50 sati

Tramvajski promet preko Trga bana Jelačića u Zagrebu obustavljen je, javila je zagrebačka policija.

11.44 sati

Na Trgu bana Jelačića uz zvukove rodoljubnih pjesama Parnog Valjka, Prljavog kazališta i neizostavnog Thompsona okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Mahom su to branitelji u odorama sa zastavma i obilježjima svojih postrojbi.

- Političari položite račune, za koga radite? - hrvatski branitelji, I reći ću samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar! -  tek su neki od transparenata koje nose.

U prvim redovima uočljiva je je i jedna metla na kojoj piše "slučajnu vladu treba pomest"

Vlak mira iz Vukovara

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara danas u podne i pet minuta na središnjem zagrebačkom trgu organizira mirni prosvjed protiv uvođenja ćirilice u grad heroj. 

Rano jutros iz Vukovara su prema Zagrebu krenuli građani u tzv. Vlaku mira po uzoru na istoimeni vlak koji je 1997. godine stigao u Vukovar. Organiziran je i autobusni prijevoz iz ostalih krajeva zemlje. Vlak je u Zagreb stigao oko deset sati. 

>> Hrvatski Vukovar za bolju Hrvatsku: Svi na prosvjed u Zagreb!

– Učinili smo do sada sve što je bilo u našoj moći da nas Vlada RH sasluša i uvaži naše zahtjeve, ali za sada bez rezultata. Radi toga preostaje nam samo još da svoje zahtjeve iskazujemo na mirnim prosvjedima kakav je bio onaj u Vukovaru i kakav će biti ovaj u nedjelju u Zagrebu. Ako nas Vlada RH ni poslije zagrebačkog prosvjeda ne sasluša i ne uvaži naše zahtjeve, više nećemo organizirati nove prosvjede. Vratit ćemo se u Vukovar i čekati njih da dođu u Vukovar i pokušaju staviti dvojezične ploče, a tada ćemo vidjeti što će biti – rekao je Tomislav Josić iz Stožera najavljujući prosvjed. 

Na prosvjedu će, najavljuju, ponovno biti iščitani zahtjevi i proglas koji će ovaj put biti mnogo oštriji nego oni koji su izrečeni u Vukovaru. Najavljen je i nastup Marka Perkovića Thompsona. 

Program će trajati oko sat vremena, a na pustiti će i tonski zapis posljednjih javljanja Siniše Glavaševića.

Glasnogovornik Stožera Zdravko Komšić pozvao je građane da se u što većem broju okupe na Trgu bana Josipa Jelačića, da se bitka za Vukovar i danas vodi, ali ovaj put drukčijim sredstvima. Očekuju velik odziv Hrvata iz svih krajeva Lijepe naše. 

>>Suživot u Vukovaru: Ćirilica je zajamčena i treba je uvesti

>> ”Studenti za Hrvatsku’ – studentski skup protiv uvođenja ćirilice u Vukovar i ostala hrvatska mjesta

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije