Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trag novca

Vlasnik računa s milijun eura Sanaderov je punac Ivo Šarić

saric
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
22.12.2010.
u 07:30

Austrijski tužitelj: Pritvor, određen zbog opasnosti od bijega, može utjecati na odbijanje jamčevine

Iako u godini ima 40.000 kuna prihoda od mirovine, Sanaderov punac Ivo Šarić vlasnik je računa blokiranog u Austriji na kojem je milijun eura.

– Kamo sreće da imam milijune. Nemam ja nikakvih računa na bankama u inozemstvu. To vam je čista laž – komentirao je Šarić tvrdnje o svojoj povezanosti s računom u tirolskoj banci, zbog čega se Sanadera istražuje u Austriji. Dodaje da u jednoj domaćoj banci ima 10.000 kuna.

– Nigdje nisam ništa potpisivao, nikamo nisam išao, nemam pojma o čemu je uopće riječ – tvrdi Šarić.

Hrvatska istraga

Otkriće računa u banci u Tirolu, zbog kojega je zasad još neimenovana banka podnijela kaznenu prijavu protiv Sanadera zbog pranja novca, doznajemo, rezultat je istrage hrvatskih tijela kaznenog progona. No iako je predmet o pranju novca trenutačno pod nadležnošću austrijskog pravosuđa, postoji šansa da bude ustupljen hrvatskim kolegama.

– Nakon zatvaranja poglavlja 23 o pravosuđu u ožujku sljedeće godine, ovaj se predmet može ustupiti Hrvatskoj s obzirom na to da ima obilježja transnacionalnog kriminaliteta – tumači odvjetnik Branko Šerić.

Glasnogovornik austrijskog Državnog tužiteljstva u Beču Gerhard Jarosch nije želio komentirati medijske napise o navodnom skorom Sanaderovu izlasku iz ekstradicijskog pritvora uz jamčevinu, ali je izjavio da se “vrlo rijetko događa da austrijski sud tijekom ekstradicijskog postupka nekome odobri puštanje na slobodu uz jamčevinu”.

– Sudac pri donošenju takve odluke sustavno provjerava svaki detalj kako bi otklonio i najmanju moguću opasnost da ta osoba tijekom postupka napustiti Austriju – dodao je, ustvrdivši kako je pri odluci, barem kako je sudska praksa pokazala, važan čimbenik je li uhićena osoba u istražnom ili ekstradicijskom pritvoru.

Kulterer vani za 500.000 eura


– Pritvor u Austriji, određen zbog opasnosti od bijega, može biti bitan za odbijanje ponuđene jamčevine u zamjenu za slobodu, bez obzira na to o kojoj je svoti riječ – napomenuo je Jarosch.

Televizija ORF izvještava na svom portalu o pisanju hrvatskih medija o navodnom skorom Sanaderovu izlasku iz pritvora uz jamčevinu i sklonosti austrijskog pravosuđa da pritvor zamijeni jamčevinom te podvlači kako to “ni u kojem slučaju nije već gotova stvar”. Mediji podsjećaju na slučaj Vladimira Zagorca kojem je hrvatsko pravosuđe također odredilo pritvor zbog opasnosti od bijega te utjecaja na svjedoke, a kojeg je Austrija nakon godinu i pol dana procesuiranja, na kraju, ipak izručila Hrvatskoj.

Povlače se i paralele sa slučajem bivšeg predsjednika Hypo Alpe-Adria banke Wolfganga Kulterera, koji je nakon ogorčene bitke svojega odvjetnika Ferdinanda Lankera jedva pušten da se brani sa slobode, uz jamčevinu od 500 tisuća eura. Što se tiče Sanadera, piše se kako se očekuje da se 27. prosinca pred sudom službeno očituje protivi li se ili ne izručenju Hrvatskoj. Ministar Tomislav Karamarko je na Policijskoj akademiji podsjetio da policija nije imala zakonsku osnovu za Sanaderovo uhićenje.

Ključne riječi

Komentara 124

TM
tesla moj ponos
07:43 22.12.2010.

Transnacionalni. Što god značilo Bajiću služi da ga tumaći kako ga volja.Međunarodna pomoć mu je spora i ne štima. Uvijek mu nešto smeta da napravi. A milijuni prljavog novca su usmrdili Hrvatsku zahvaljujući njemu neradniku zbog kojeg je Hrvatska došlaa do dna financijskog smeća. Kaže ona poslovica LOŠEM K...U i DLAKA SMETA:

OB
-obrisani-
11:02 22.12.2010.

Lima ne seri, jer očito ne govoriš njemački pa da bi skužio između redova što je rekla..

DU
Deleted user
22:52 22.12.2010.

@JUMPER podržavam Tvoje pravo na slobodu izražavanja ali mi nije jasan Tvoj stav da poistovjećuješ sve ljevičare sa nekakvim protudržavnim elementima i pokojnim komunizmom. jesu li švedski ili nizozemski ljevičari nužno i komunisti,totalitaristi ,diktatori... uostalom ovaj \"domoljubni\",desničarski HDZ je naštetio Hrvatskoj u zadnjih 20g. više nego itko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije