Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaštićen prolaz

Vlasnik kluba dobio dvije godine zatvora jer je mladić pao sa stuba

marko baković (1)
Foto: Maja Šantoši/PIXSELL
1/3
06.06.2011.
u 19:46

Od prvog trenutka žalim što se tragedija dogodila, ali ni na koji se način ne osjećam odgovornim za smrt, rekao je Željko Fabčić

Tri godine nakon što je tijekom subotnjeg noćnog izlaska i zabave u pitomačkoj diskoteci Galaxy od zadobivenih ozljeda pri padu u više od dva metra dubok nezaštićeni prolaz preminuo Marko Baković (21) iz mjesta Đurđenovca, Općinski sud u Virovitici 27. svibnja ove godine donio je nepravomoćnu presudu kojom je okrivljeni Željko Fabčić (53), tadašnji vlasnik diskoteke Galaxy, proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Teško djelo protiv opće sigurnosti

– Sud je to djelo ocijenio teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti, označeno u čl. 271. St. 4. U svezi čl. 263. St. 4. i 1. Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 271. St. 4. Kaznenog zakona na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, potvrdio je u kratkom dopisu sudac Darko Barišić, glasnogovornik Općinskog suda u Virovitici koji je nepravomoćnu presudu otpremio 31. svibnja ove godine.

Baković je tada, oko 2.45 sati, izašao na zrak jer se nije osjećao dobro, navodno zbog sendviča koji je tijekom noći pojeo, a u nesvijesti ga je pronašao brat Ivan.

Mladić je bio jedno od četvero djece majke Ane i oca Ileta Bakovića, ugledne poslovne obitelji u Đurđevcu. Bio je omiljen među prijateljima, uspješan student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, član Košarkaškog kluba ''Mladost' iz Đurđevca, a smrtno je stradao, kako su rekli njegovi prijatelji, samo zato nije primijetio pomoćni prolaz koji se, nezaštićen, nalazio pored zgrade diskoteke 'Galaxy'.

Nedugo nakon teškog ozljeđivanja Marka Bakovića, koji je istog dana preminuo u virovitičkoj bolnici od zadobivenih ozljeda, pored prolaza je postavljena željezna zaštitna ograda, a na mjestu tragedije još dugo su prijatelji palili svijeće i ostavljali bijele ruže.

Opasni prolaz potom je ograđen željeznom ogradom.

"Nisam kriv, dokazat ću to"

– Od prvog trenutka kada sam doznao za tragediju žalim što se dogodila, ali se ni na koji način ne osjećam odgovornim za smrt mladića koji se teško ozlijedio kada je pao niz stepenice. O tome imam opsežnu dokumentaciju i dokaze koje ću, u žalbenom postupku, predočiti drugostupanjskom sudu od kojega očekujem oslobađajuću presudu – kazao  je u telefonskom telefonom poznati pitomački ugostitelj Željko Fabčić.

 

Komentara 8

DU
Deleted user
21:19 06.06.2011.

s obzirom na ove slike, taj prolaz se nalazi na samoj ulici, vidljiv svima, i ako sud kažnjava vlasnika, a ne kažnjava inspekcije, onda ova država više doista niti nema prava, sudovi sude samo onom tko nema političko i slično zaleđe. čemu služe inspekcije? one su bile dužne naložiti zaštitu prvog dana kad se ovaj prolaz pojavio, a da ne govorim o tome da je taj klub očito radio, iako je očito bio okupljalište velikog broja ljudi. a te iste inspekcije će tražiti dlaku u jajetu nekom stranom investitoru koji je stratio milijune eura kako bi ispoštovao sve naše zakone. ovdje bi nekoliko inspektora trebalo ići u zatvor, van svake sumnje. to što suci očito štite \"svoje\", tj, oni na državnim jaslama su \"njihovi\" a ostali su \"oni drugi\", to je sramota nad sramotama.

DU
Deleted user
21:26 06.06.2011.

Žao mi dečka i saučešće obitelji, ali ne mogu ne primjetiti kako pravosudje oštro djeluje kada je mladić iz \"društveno prihvatljive\" tj. bogate obitelji... Baš me zanima da li je napravljen i alkotest poslije događanja... Interesantno je za što se inače dobije 2 godine zatvora u RH. U listopadu 2002. godine Ivan Primorac (17) u Makarskoj je BMW-om Z3 usmrtio dvije prijateljice Anu Andrijašević (16) i Katu Erceg (16). Nije imao položeni vozački ispit ni vozačkog iskustva, a izgubio je nadzor nad snažnim dvosjedom vozeći kroz naseljeno mjesto oko 90 km/h. Mladog Primorca sutkinja Općinskog suda u Splitu osudila je na dvije i pol godine zatvora. No njezinu presudu korigirali su suci Županijskog suda. Primorcu su smanjili kaznu na dvije godine uz obrazloženje kako je niži sud precijenio posljedice, a zanemario činjenicu da mladić dolazi iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja koja je djetetu omogućila školovanje u inozemstvu...

DU
Deleted user
20:47 06.06.2011.

Koliku će kaznu dobiti onaj tko je dao dozbolu za rad lokalu? Hrvatska pravda... Na tisuče gradilišta gdje radnici nemaju adekvatnu zaštitnu opremu, tvornice i poduzeća, jer gazde nemaju novac za to... morali su izvući dobit i potrošiti novac naa skupe automobile, vikednice itd... Kamensko je primjer gdje radnicima nisu uplačivani doprinosi, ali za nove aute tzv. managera je bilo.... Inspektori primaju redovite plaće za posao koji ne obavljaju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije