Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat oko potencije

Vlasnik Epimena: Sve su mi smjestili farmaceuti!

'25.06.2012. Zagreb- Ivan Sporis, vlasnik Epimena koji prodaje tablete koje je inspekcija zabranila i zapecatila. Photo: Boris Scitar/VLM'
'Boris Scitar/Vecernji list'
26.06.2012.
u 11:00

Iz Plive potvrđuju da su naručili analizu Epimena, učinio je to Matko Bolanča, netom smijenjeni direktor

"Za podizanje vitalnosti kod muškarca" slogan je koji malo tko ne bi "registrirao". Preparat Epimen, istoimenog hrvatskog proizvođača, na tržištu je već četiri godine, no u zadnje se vrijeme vrlo dobro prodavao. Možda i predobro, s obzirom na događaje koji su uslijedili. Epimen u kapsulama koje sadrže spoj raznih biljaka i trava, a jačaju libido u posustalih muškaraca, trenutačno je povučen iz prodaje. Zabranjen, odlukom mjerodavnih državnih tijela koja su analizom ustanovila da preparat sadrži, doduše u tragovima – u svojih 450 miligrama biljaka i trava navodno je pronađeno i 0,7 miligrama tzv. sildenafila – supstancije koja čini famoznu "malu plavu tabletu" koja rješava probleme s potencijom. No Epimen je dodatak prehrani i takav ne smije sadržavati tvari iz lijekova, makar ih bilo i 142 puta manje nego u "plavoj tabletici". I bila bi to jednostavna priča da u vezi sa zabranom Epimena ne postoji složenija koja pokazuje da je riječ i o obračunu malih proizvođača, a u to se uključuju i veliki farmaceuti. Proizvođač Epimena, naprotiv, poriče uporabu kemijske supstancije sildenafila i pobija analize koje su rezultirale zabranom. U međuvremenu, na tržištu se pojavilo desetak sličnih preparata.

Veza konkurencije i Bolanče

Priču komplicira spoznaja da je narudžba analize preparata stigla iz Plive. Točnije, njezin tadašnji predsjednik uprave Matko Bolanča u Institutu Ruđer Bošković naručuje analizu Epimena. Nakon toga, direktor nadležnim državnim tijelima piše da poduzmu raspoložive mjere da s tržišta uklone potencijalno opasne proizvode (spominje se i Vianatur).

Ova intervencija direktora najveće farmaceutske kompanije u RH izaziva čuđenje u Epimenu, a ubrzo otkrivaju i vezu između konkurentskog Epimeda i Bolanče. Distributer Epimeda je, naime, Medika, a predsjednik NO-a Medike je – M. Bolanča. Jedan od poznatih hrvatskih farmakologa tvrdi da je neuobičajeno da se Pliva bavi analizom dodataka za prehranu jer se kompanija drži segmenta lijekova.

– Nisam valjda lud da u svoj preparat dodajem zabranjenu tvar u količini koja nema nikakvog učinka, a zabranjuje mi prodaju proizvoda. Smjestili su mi farmaceuti – kaže Ivan Sporiš, vlasnik Epimena. Baš je bio odlučio proizvodnju preseliti u veći prostor.

– Nisam mogao vjerovati da se pošteno poslovanje i uspjeh kod nas ovako kažnjava, razočaran sam, to više jer smo obiteljsku tvrtku gradili na način da svu zaradu reinvestiramo i stvorili smo 13 radnih mjesta... Ovo je ružan san – kaže Sporiš, inače umirovljeni dočasnik 2. gardijske brigade. No, još vjeruje u hrvatsku pravnu državu.

Priča stiže do Izraela

Iz pouzdanih izvora doznaje se da je izraelskoj Tevi, vlasniku Plive, poslana dokumentacija o slučaju. Bolanča, pak, biva smijenjen s mjesta čelnika Plive, iz nepoznatih razloga. Večernji list upitao ga je o njegovoj osobnoj ulozi, ima li osobni interes u plasmanu Epimeda te o razlogu smjene. Umjesto Bolanče odgovara glasnogovornica Plive Tamara Sušanj-Šulentić.

– Slijedom opetovanih informacija o neobičnom djelovanju dodatka prehrani koji se prodaje pod nazivom Epimen, a koje je Pliva zaprimila, analizu je provela nezavisna stručna institucija – Institut Ruđer Bošković. Navodi se što je analiza pokazala.

– U interesu pacijenata, ali i šireg stanovništva, sukladno zakonskim obvezama koje Pliva ima kao farmaceutska tvrtka, ove su informacije upućene nadležnim institucijama radi daljeg postupanja – kaže se u odgovoru iz Plive.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:13 26.06.2012.

Stari,...nedaj se.

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
11:43 26.06.2012.

Najbolji biznis je prodavati umjetne penise anonimno tu su JAKOOOOOOOOOOOOOOOO VELIKI NOVCI CISTA ZARADA

GI
giglibigli
21:53 26.06.2012.

nema tih ljekovitih biljaka ni meda ni trava koje će mrtvpg veseljka vratiti u život jedino kemija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije