Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USVOJEN MU ZAHTJEV ZA PREISPITIVANJEM PRESUDE

Vlado Kolak se "izborio" da ne ide na odsluženje kazne od četiri godine zatvora

Zagreb: Vlado Kolak, predsjednik Hrvatske udruge potroša?a infrastrukturnih proizvoda i usluga
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/5
18.04.2024.
u 13:09

Tijekom suđenja se branio da je Prigorku spašavao od propasti no sud mu nije povjerovao.

Kako hrvatsko pravosuđe za neke može biti uistinu "sjajno", svjedoči primjer Vlade Kolaka (61), jednog od onih kojeg mediji godinama opisuju kao bivšeg HDZ-ovog tajkuna. Jer nakon što je u travnju 2022. nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog optužbi iz 2003., nakon što se koncem prošle godine nakon brojnih odgoda trebao javiti na izdržavanje kazne, u zatvor ipak neće ići. I to zato što je izvršenje zatvorske kazne obustavljeno nakon što je u veljači 2024., Vrhovni sud, odlučujući o Kolakovom zahtjevu za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude, zaključio da je njegov zahtjev - osnovan.

Pa je slijedom toga ukinuta pravomoćna presuda  iz ožujka 2023. kojom je Županijski sud u Zadru potvrdio nepravomoćnu osuđujuću presudu koju je Kolaku izrekao Općinski sud u Novom Zagrebu u travnju 2022. Spis je vraćen Županijskom sudu u Zadru na ponovno odlučivanje, a Kolak ima sve šanse da čekajući rješenje svog pravnog problema, dočeka - zastaru

Tužiteljstvo ga je u tom slučaju u kojem je bio osuđen na četiri godine zatvora, teretilo da je raznim malverzacijama nekada uspješnu tvrtku "Prigorku", državu i vjerovnike oštetio za 370 milijuna kuna, a u taj iznos su uračunate i kamate. Prema optužnici Kolak se teretio da je iskoristio činjenicu što je bio na čelu "Prigorke" kako bi između siječnja 2003. i druge polovice 2004. zlouporabama u gospodarskom poslovanju  iz tvrtke izvukao preko 147 milijuna kuna vrijednu imovinu. Teretio se i da je za još 5,2 milijuna kuna oštetio i državu jer je utajio PDV i porez na dobit. Na objavi presude Kolak se nije pojavio, jer prema zakonu i ne mora, a tijekom suđenja na neke rasprave ga je dovodila i policija. 

VEZANI ČLANCI: 

Tijekom suđenja se branio da je Prigorku spašavao od propasti no sud mu nije povjerovao.  - Imovina je na kraju završila u vlasništvu tvrtki njega i članova njegove obitelji. Možda mu je ideja i bila dobra ali mu je realizacija bila klimava - naveo je  sudac Stjepan Đurinec obrazlažući presudu. 

Sud je tijekom postupka rekonstruirao i kako se novac izvlačio. Utvrđeno je  da je Kolak iz temeljenog kapitala Prigorke prvo na svoje tvrtke, u kojima je direktorica bila njegova supruga, prenio nekretnine ukupno vrijedne 147,2 milijuna kuna. Zatim je prikazao da je Prigorka postala većinski vlasnik njegovih tvrtki, da bi potom u studenom 2003. kao direktor Prigorke  na sebe prenio udjele svojih tvrtki, čime je osobno postao vlasnik Prigorke. Sve to, navedeno je u obrazloženju presude, ništa nije platio. Nadalje, utvrđeno je i da je lažirao račune kojima je iskazivao pretporez, čime si je  umanjio obvezu plaćanja PDV-a i poreza na dobit. 

FOTO Nisu svi ministri jednako popularni: Evo koliko su glasova dobili na izborima

Zagreb: Vlado Kolak, predsjednik Hrvatske udruge potroša?a infrastrukturnih proizvoda i usluga
1/18

Kolak se po medijima zbog svojih "poslova" povlači godinama, a poslovni uspon počeo je na za hrvatsku  pretvorbu i privatizaciju tipičan način. Početkom 90-ih  stvorio je značajno bogatstvo, sudjelovao je u osnivanju HDZ-a,  dok mu je brat bio saborski zastupnik. U javnosti se tada špekuliralo da ima neslužbenu zaštitu Gojka Šuška. Sve to je iskoristio za kupovinu udjela u Prigorki, a novac izvučen iz tvrtke je, prema nepravomoćnoj presudi prenio na svoje firme Phoenix Capitis i Termoblok.  Na stranicama novinskih crnih kronika je završio 1995. kada je na zemljištu u Sesvetama ubio Vjekoslava Puđaka.

Prigorka se s mještanima  sporila oko tih zemljišta, a Puđak je tvrdio da Kolak koristi političko zaleđe kako bi ukrao tu zemlju. Sudski postupak za to ubojstvo trajao je 12 godina, dva puta je proglašen krivim no presude su ukinute. Na trećem je suđenju oslobođen optužbi  uz obrazloženje da se samo branio. Kada se ubojstvo dogodilo, Puđak je imao preko 70 godina, dok je Kolak imao oko 30. Kolak je tvrdio da ga je Puđak napao šipkom, te da se on od napada branio tako što je u njega ispalio hice iz pištolja pri čemu ga je ubio. 

FOTO Vinski podrum, veterinarska stanica, kafić... Ovo su neobična biračka mjesta u Hrvatskoj

Zagreb: Vlado Kolak, predsjednik Hrvatske udruge potroša?a infrastrukturnih proizvoda i usluga
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije