Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četverosatna drama

Vladinim avionom iz Frankfurta dovezli srce i spasili 44-godišnjaka

operacija
VL FOTO
VL
Autor
Diana Glavina
20.01.2011.
u 17:24

Suradnjom liječnika KBC-a Zagreb s državnim institucijama uspjela transplantacija

U Kliničkom bolničkom centru na Rebru transplantacijom srca spašen je život 44-godišnjeg muškarca zahvaljujući izvanrednoj organiziranosti liječničkih ekipa, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te susretljivosti Vlade.

– Zbog kardiomiopatije odnosno iznenadnog zatajenja rada srca, bolesnik je bio na listi za novo srce najvišega stupnja hitnosti. A to znači da se Eurotransplant apsolutno posvećuje potrazi za organom koji treba takvom bolesniku i gotovo je nevjerojatno, ali u roku od samo pet minuta dobili smo ponudu za dva srca. Izabrali smo organ koji je po medicinskim parametrima za primatelja bio podobniji. Donor je 40-godišnjak i po srce je trebalo u bolnicu u Frankfurtu na Odri – ispričala nam je dr. Jasna Stoić-Brezak, koordinatorica za eksplantacijsko-transplantacijski program zagrebačkog KBC-a.

A da nismo uspjeli dobiti Vladin zrakoplov, napominje dr. Stoić-Brezak, zbog velike udaljenosti ne bismo uspjeli na vrijeme dopremiti srce iz Njemačke do Zagreba.

– Kad se radi o srcu, od eksplantacije do operacijske sale organ mora stići unutar četiri sata i u tome smo uspjeli upravo zahvaljujući velikom, brzom Vladinom avionu.

Zrakoplov Vlade RH s eksplantacijskim timom KBC-a Zagreb poletio je iz Zračne luke Zagreb prethodnu noć u 4,37 minuta, a u Berlin je sletio u 6,10. Eksplantacijski tim je vozilom prevezen do bolnice u Frankfurtu na Odri, gdje je sudjelovao u eksplantaciji srca. Po njihovu povratku u Zagreb i dolasku u bolnicu, oko 11 sati, pacijent je već bio spreman za transplantaciju srca, koju je obavio dr. Vedran Ćorić.

Bolesnik je bio na listi čekanja za novi organ petnaestak dana, a na visokourgentnoj listi samo nekoliko dana.

Komentara 4

OB
-obrisani-
17:48 20.01.2011.

Po ovom ispada da je Vlada uz narod i da spasava ljudske zivote, a svi znamo da to nije istina! PLJUC!

PI
prava istina
17:51 20.01.2011.

Svaka čast na uspjehu. No, žalosno je da su upravo danas roditelji pokopali svoju mladu kčer jer nije imala tu sreću da uspije dobiti srce. Ovaj živoj je zaista okrutan.

BU
budisvoj
00:10 21.01.2011.

jel se netko sjeća kad se pljuvalo po tuđmanu zbog vladinih i predsjedničkih aviona...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije