Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamen-ingrad

Vladi Zecu godina i pol, a Đurđici Kristić godina i 8 mjeseci zatvora

'10.12.2008., Pozega - Pozeski tajkun Vlado Zec i njegova suradnica Djurdjica Kristic na sudu zbog gospodarskih malverzacija. Vlado Zec dobio jos godinu dana zatvora. Photo: Dusko Mirkovic/Vecernji li
'Dusko Mirkovic/Vecernji list'
16.04.2012.
u 16:26

Protiv Đurđice Kristić i Vlade Zeca vodilo se i vodi dvadesetak kaznenih postupaka po čemu su oni jedinstven slučaj požeškog Općinskog suda.

Đurđica Kristić i Vlado Zec, bivši članovi uprave Kamen-Ingrada, te bivši direktori Ceste Vjekoslav Bajić i Dragutin Martinaš proglašeni su u ponedjeljak na Općinskom sudu u Požegi krivima za kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprava te pomaganja u činjenju tih djela, odnosno za zlouporabu mjenica Grada Požege.

Vladi Zecu, koji je još na izdržavanju jedinstvene zatvorske kazne od pet godina i jednog mjeseca, sutkinja Mirjana Madunić nepravomoćno je izrekla zatvorsku kaznu od godinu dana i šest mjeseci za poticanje na krivotvorenje službenih isprava te za poticanje na zlouporabu položaja u gospodarskom poslovanju. Prvooptužena Đurđica Kristić nepravomoćno je osuđena na godinu dana i osam mjeseci zatvora za zlouporabu položaja i krivotvorenje službenih isprava. Bajiću i Martinašu određena je kazna od šest mjeseci zatvora koja je preinačena u dvije godine uvjetno. Okrivljeni su dužni platiti i sudske troškove, Zec i Kristić po 50.000 kuna, a trećeokrivljeni i četvrtookrivljeni po 5654 kune. Banka Kovanica i Erste banka, koje su u ovom slučaju postavile imovinske zahtjeve, prva od 2,3 milijuna kuna, a druga od 1,2 milijuna kuna, upućene su da svoje zahtjeve pokušaju ostvariti u parničnom postupku.

Protiv Đurđice Kristić i Vlade Zeca vodilo se i vodi dvadesetak kaznenih postupaka po čemu su oni jedinstven slučaj požeškog Općinskog suda. Prva zatvorska kazna izrečena im je 13. srpnja 2007. godine za zlouporabu položaja u gospodarskom poslovanju između Kamen-Ingrada i Županijske uprave za ceste. Prije izricanja te presude 10 mjeseci proveli su u pritvoru. Inače, prvo suđenje za neko kazneno djelo Vladi Zecu, i to kao predsjedniku NO-a Požeške banke, održano je 2006. godine kada je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna od 80.000 kuna koja je poslije zamijenjena kaznom zatvora od 150 dana. Zanimljivo je da je Vlado Zec kao predsjednik NK Kamen-Ingrada osuđen na kaznu zatvora od četiri mjeseca koja je preinačena u rad za opće dobro od 40 dana, ali koju nikada nije izvršio jer je u međuvremenu završio u zatvoru.

Do sada je prema podacima Općinskog suda u Požegi Vladi Zecu i Đurđici Kristić pet puta izrečena pravomoćna presuda. U tijeku su još dva suđenja, jedno na Županijskom sudu, gdje se oboje sumnjiče za lažno prikazivanje dobiti, te još jedno na Općinskom sudu, gdje se osim njima sudi još Ivanu Đurčeviću, bivšem direktoru Vodoprivrede te Krunoslavu Periću, bivšem djelatniku Kamen-Ingrada. Protiv Vlade Zeca podignute su još četiri optužnice, a protiv Đurđice Kristić još šest po kojima suđenje još nije počelo.

Komentara 3

AL
alapača
16:45 16.04.2012.

i oni su nekom ukrali računalo?!

VE
velika
21:05 16.04.2012.

zec je upropastio mnoge obitelji ...nanio nepreglednu štetu veličkom kraju, da ne govorim o sitnicama npr izbetonirao potok???? dizao kredite za svoju firmu a u zalog stavljao kuće radnika koji nisu imali izbora... vadio kamen iz kamenoloma a nije plaćao koncesiju i time direktno oštetio državni proračun...glupi župan je za njega prenosio mjenice (a svi su se ponašali kao da su te mjenice novčanice iz monoplya pa će dati 3 crvene kuće za jedan hotel) ..... da nije glup pa sve potrošio na gluposti kao npr nogometni stadion u Velikoj danas bi imao cca 20 mln eur ...i za to dobije godinu dana zatvora.....žalosno ---žalosno ....to bi u normalnoj zemlji bio zločin protiv naroda i države i bar 20 godina zatvora

SH
songman_hr
16:12 17.04.2012.

Kamen mora otic u Rockvel u Istri , a on je bio eksploatiro taj kamen pa je moro leć. Po svemu ovom kolko bi mamic trebo zaradit zatvora jer samo jos on nije odgovarao radi trosenja love u beskorisne svrhe kao sto je nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije