Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje gfk

Vladi vjeruje 14 posto Hrvata, a strankama samo 6-7 posto

'17.01.2013., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
14.02.2013.
u 11:20

Prema istraživanju GFK građani najmanje vjeruju onima koji vode ovu zemlju. S druge strane, Crkvi u Hrvatskoj vjeruje nešto više od polovice građana njih 52 posto, a prijateljima 80%

Građani Republike Hrvatske imaju dosta nisko prosječno povjerenje u institucije. Najmanje vjeruju onima koji vode ovu zemlju: Vladi, premijeru, političkim strankama i državnoj upravi, dok svojim prijateljima, ljudima koji ih okružuju i hrvatskoj znanosti vjeruju najviše., pokazalo je istraživanje koje je proveo GFK.

Povjerenje građana u odnosu na lani najviše je poraslo u Haaški sud. Prošle godine toj instituciji vjerovalo je samo 11 posto hrvatskih građana, a ove, vjerojatno zbog oslobađajuće presude generalimaGotovini i Markaču mu vjeruje čak 32 posto. Povjerenje građana u HNB i guvernera pada. U prosincu 2011, povjerenje u tadašnjeg guvernera imalo je 44 posto hrvatskih građana, dok u HNB i sadašnjeg guvernera vjeruje svega njih 25 posto.

Pada i povjerenje u predsjednika Josipovića , a političkim strankama Hrvati najmanje vjeruju. Lani je predsjedniku Josipoviću vjerovala skoro polovica hrvatske nacije (48%), dok sada povjerenje u predsjednika ima svaki treći građanin Hrvatske (34%), izvijestio je GFK, a povjerenje u političke stranke ima samo oko 6-7 posto Hrvata.

Novoj Vladi, a pogotovo premijeru Milanoviću građani Hrvatske ukazali su veće povjerenje u odnosu na njihove prethodnike. Međutim, usprkos povećanju povjerenja, ono je još uvijek na niskoj razini – premijeru vjeruje 17% građana, a Vladi samo njih 14%. (prosječne ocjene Vlada - 2,7, premijer - 2,9 na skali od 1 do 7). Vladi najmanje vjeruju Zagrepčani, njih 10 posto.Što su građani obrazovaniji, to imaju manje povjerenje u Vladu (3,1 – osobe s nezavršenom osnovnom školom; 2,5 – osobe sa završenom višom školom i fakultetom). Povjerenje Milanoviću najviše ukazuju stanovnici Sjeverne Hrvatske (3,2) i Like, Korduna i Banovine (3,3), dok mu najmanje vjeruju osobe iz Slavonije (2,6). Najstariji dio hrvatske populacije ima najviše povjerenja u premijera - 28% osoba starijih od 60 godina mu vjeruje.

Samo 12 posto građana vjeruje državnoj upravi i administraciji. U Europsku uniju vjeruje samo 22 posto građana, a njih 54 posto nema povjerenja u ovu instituciju. Medijima vjeruje 21 posto , a ne vjeruje 53 posto građana. Pada i povjerenje u banke. 42 posto građana nema povjerenja u banke, dok 26 posto građana ima povjerenje u njih. Prošle godine im je vjerovalo 34 posto građana, a samo 1 posto im nije vjerovalo. Raste i povjerenje u policiju. Policiji vjeruje 33 posto građana, dok njih 41 posto nema povjerenja u njih. Kod sudstva se očituje lagani porast povjerenja u protekle dvije godine. Prosječna ocjena je bila 2,8 u 2010.godini, a u 2012. ta institucija dobila je prosječnu ocijenu 3,3.

Hrvati najviše vjeruju svojim prijateljima, znanosti, crkvi, školama i liječnicima.

Crkvi u Hrvatskoj vjeruje nešto više od polovice građana njih 52 posto , dok nepovjerenje izražava njih 30%. Najviše povjerenja u Crkvu imaju Slavonci. Vjeruje joj 64% Slavonaca. najmanje povjerenja imaju osobe iz Istre. 31% vjeruje Crkvi.

Hrvatskom školstvu vjeruje 51% hrvatskih građana, dok 22% ne vjeruje ovoj instituciji, što je jednako kao i prošle godine

Hrvati imaju visok stupanj povjerenja u liječnike, vjeruje im 54%, dok 22% nema povjerenje u navedenu grupu stručnjaka.

Povjerenje u znanost je stabilno posljednje dvije godine, 65% hrvatskih građana vjeruje u znanost, dok njih 14% nema povjerenja.

Prijateljima vjeruje 80% hrvatskih građana, dok 10% ne vjeruje ljudima s kojima se druži. Dalmatinci najviše vjeruju prijateljima (5,7), dok najmanje povjerenja u ljude s kojima se druže imaju stanovnici Sjeverne Hrvatske (5,3). 

>> Samo 4% građana vjeruje političkim strankama, Crkvi 48 %

Komentara 2

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
11:44 14.02.2013.

A što će im vjerovati? Stranke su u nas pa i svugdje na Zapadu ionako zastarjeli faktori koji ću već odavno izgubili sluh za potrebe naroda.

PP
Peter Petrovic
20:46 14.02.2013.

kako vjerovati vladi ili biti uz nje kad samo znadu udarati po ledima siromasnih.takovu vladu moze podrzavati samo oni kojima je dozvoljeno bezkompromisa uzurpirazi drzavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije