Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravna analiza

Vlada više nema pravo prvokupa Ininih dionica

mladen pejnović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
14.11.2013.
u 19:15

Odluči li kupiti dionice, Vlada će u utrku s ostalim ponuđačima

Vlada nema pravo prvokupa Ininih dionica u vlasništvu mađarskog MOL-a. Taj zaključak proizlazi iz pravne analize Međudioničarskog ugovora koji su 2009. sklopili Hrvatska vlada i MOL, a na osnovi kojeg je Hrvatska zadržala neka ograničenja MOL-ova raspolaganja Ininim dionicama, među kojima je bilo i pravo prvokupa. Ipak, to je pravo izravno vezano uz ispunjenje nekih uvjeta, ponajprije Glavnog ugovora o plinskom poslovanju, na osnovi kojeg Hrvatska ima obvezu preuzimanja Inine kompanije za trgovinu prirodnim plinom, i to najkasnije do 1. srpnja 2009.

Kako Hrvatska nije imala novca za provedbu te transakcije, tadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja s MOL-om je ispregovarala odgodu na godinu dana, pristavši pritom nadoknaditi sve gubitke koje je Ina zbog te odgode pretrpjela. Do kraja 2010. dug je – prema navodnom proračunu MOL-a – dosegnuo gotovo tri milijarde kuna, a Vlada do danas nije pokazala namjere da izvrši dogovorenu transakciju, vjerojatno i pod utjecajem činjenice da je u međuvremenu bivši premijer Sanader optužen da je ugovor sklopio u sklopu korupcijskog aranžmana s čelnim čovjekom MOL-a.

Ipak, bez obzira na pravorijek suđenja u slučaju Ina/MOL, nepreuzimanjem Inina plinskog biznisa država se faktički odrekla prava prvokupa – što je i naznačeno u članku 11.3.2 Međudioničarskog sporazuma.– Hrvatska nema pravo prvokupa, a činjenica da je MOL pozvao hrvatsku Vladu da se izjasni želi li kupiti Inine dionice ne podrazumijeva i pravo prvokupa.

Odluči li Vlada to učiniti, ravnopravno će se natjecati s ostalim ponuđačima, a MOL ima pravo donijeti diskrecijsku odluku kome će te dionice prodati bez obaveze da to obrazloži Vladi – objašnjava izvor blizak vrhu mađarske kompanije.

Također, iako se u RH često naglašava kako bi Međudioničarski ugovor iz 2009. mogao biti poništen ako Ivi Sanaderu bude potvrđena prvostupanjska osuđujuća presuda, valja napomenuti kako ni takav scenarij Hrvatskoj ne bi vratio pravo prvokupa. Poništenjem tog ugovora na snagu bi opet stupio Međudioničarski ugovor sklopljen u prvoj fazi privatizacije Ine 2003., a na osnovi njega Vlada je imala pravo prvokupa na rok od pet godina – što znači da je bez tog prava ostala još 2008.

Kako više ne posjeduje ni pravo prvokupa, ni pravo ponovnog otkupa, Vlada više ne može utjecati na proces prodaje dionica. Ipak, i tu, kao i u pogledu upravljanja Inom, trenutačno postoji pat-pozicija. Teško je, naime, vjerovati da bi neka kompanija kupila MOL-ovih 49% dionica, a da prethodno ne usuglasi odnose s Vladom ili od nje otkupi dodatni paket koji bi joj omogućio većinsko vlasništvo.     

Ključne riječi

Komentara 4

TO
Tobogan
20:31 14.11.2013.

Hrvati, ne kupujte gorivo na INA-inim crpkama, tako će te srušiti cijenu dionica i vratiti INA-u u vlasništvo države. Jedino Vi kupnjom goriva kod mađara, držite cijenu dionica tako visoko. Za 60 dana bojkota INA će vrijediti 300 -350 milijuna eura.

Avatar Piktor-
Piktor-
20:09 14.11.2013.

Vlada će u utrku s ostalim ponuđačima...." S cim ? Skinut ce gace s stapa ?

WW
WIR WERDEN SIEGEN
08:40 15.11.2013.

Veliki igrači i pljačkaši iz sjene svojim piunima u Vladi RH su zamutili vodu da se nevide njihove kriminalističke radnje a Mladen Bajić je jedan od glavnih pijuna koji treba spriječiti bilo kakvu istragu u tom smjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije