Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjere za uštedu

Vlada ubrzala rezanje povlaštenih mirovina, izmjene zakona u srpnju

sabor3
Arhiva VL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
07.05.2010.
u 22:25

Neslužbeno se može čuti da linearnog rezanja neće biti, najmanje bi trebali izgubiti branitelji, a najviše saborski zastupnici.

Kad su u četvrtak novinari dobili Plan provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka, na stranici 76 pisalo je da će povlaštene mirovine pod nož u prosincu 2010. godine. Riječ je o izmjenama šest zakona i tako su to mediji prenijeli. Međutim, isti materijal na web stranicama Vlade danas je promijenjen.

Rok za donošenje izmjena šest zakona sada je srpanj ove godine. Pohvalno je ubrzavanje tog procesa, posebice ako se zna da će u proračunu Hrvatskog fonda za mirovinsko osiguranje do kraja 2010. nedostajati 17 milijardi kuna. Od toga novca 7,2 milijarde otpada upravo na 13 kategorija povlaštenih mirovina.

Međutim, rokovi za reviziju povlaštenih mirovina promijenjeni su tek nakon negativnih komentara. Tako će umjesto početkom godine sječa povlaštenih započeti u ljetu ili najkasnije početkom jeseni.

Podsjetimo, Večernji list objavio je rezanje povlaštenih mirovina 10 posto još sredinom ožujka. Iz Banskih dvora na to je odgovoreno da špekulacijama bez ikakva uporišta u stvarnosti unosimo nemir ponajprije među branitelje. Pet tjedana kasnije i sama je premijerka objavila da će rezova u kategoriji povlaštenih biti, i to vrlo brzo.

Neslužbeno se može čuti da linearnog rezanja povlaštenih neće biti. Najmanje bi trebali izgubiti branitelji, a najviše umirovljeni saborski zastupnici. Rezovi neće biti veći od 10 posto, a upravo toliko umanjit će se masa za isplatu tih mirovina, odnosno nešto više od 700 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
07:00 08.05.2010.

...GORI POD PETAMA....!!!....DOSLA VODA DO DONJE GUBICE....!! A sto možemo ocekivati od žene koja je došla na vlast ,ne svojom krivnjom. Sirota nezna da nezna. A kako joj pomoci kad je ko vidilica i u sebi vidi Spasiteljicu.

OB
-obrisani-
07:33 08.05.2010.

Kako je to frustrirajuce kada sa malim opancarom nitko ne zeli komunicirati. Kada ga izoliraju i ostave u tami samobitnosti i straha. Kada nema gdje iskaliti svoj bijes, kada je napusten i sam , tako sam da place. Zelja za osvetom je ono sto ga tjera i kada shvati da je napusten i izoliran vrsi samoubojstvo. POCIVAO U MIRU BOZJEM, NEDOSTAJAT CES NAM. ..........................R.I.P............................................................... ...................kamocemo...........................................................

Avatar ludi kekec
ludi kekec
09:17 09.05.2010.

Eeee, jakih mjera ... Zastupnicima će \"srezati\" mirovine za 10% - znači sa 15.000 na 13.500 kuna !!! Pa kako će jadni preživjeti s tom crkavicom???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije