Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĆIRILICA U VUKOVARU

Vlada i Stožer ne žele za Josipovićev stol

ivo josipović,zoran milanović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
10.09.2013.
u 22:40

Karamarko: Podržat ćemo svaku inicijativu kojom će biti zadovoljni branitelji i stradalnici, ali čudi me nedefiniranost predsjednika Josipovića

Prvi čovjek države posredovat će u sporu zbog uvođenja ćirilice u Vukovar koji je protekli tjedan eskalirao razbijanjem dvojezičnih ploča i privođenjem hrvatskih branitelja. Predsjednik Ivo Josipović, naime, upravo razrađuje plan koji podrazumijeva započinjanje toliko potrebnog dijaloga svih strana u sporu. Odazovu li se, na Pantovčaku bi se uskoro trebali okupiti predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, srpske zajednice i Vlade RH, a njima bi se mogao pridružiti i netko iz vrha HDZ-a.

I Predrag Matić suzdržan

Podsjetimo, Tomislav Karamarko izjavio je da će većina u vukovarskom Gradskom vijeću idućih dana pokrenuti izmjene gradskog Statuta, a predsjednikov plan komentirao je za Večernji list.

– HDZ će podržati svaku inicijativu kojom će biti zadovoljni branitelji i vukovarski stradalnici. Ali čudi me da predsjednik Josipović, kao vrhunski pravni stručnjak, predlaže tako nedefiniranu inicijativu, a da se nije osvrnuo na članak 8. Ustavnog zakona, o kojem ja stalno govorim (da se prava nacionalnih manjina moraju osiguravati na način da ona budu u korist i manjine i većinskog naroda, op. a.) – komentirao je šef HDZ-a.

>> Karamarko: Vukovar mora biti mjesto posebnog pijeteta

Dan nakon objave predsjednikove inicijative, međutim, s Markova trga dopire samo muk. Iz Vlade su, barem zasad, odbili komentirati predsjednikove napore za pronalaženje kompromisnog rješenja, a i ministar branitelja Predrag Matić danas je ostao suzdržan, pa je na naše pitanje poručio da nema komentara. Ni iz SDSS-a zasad nema službene izjave, no predsjedniku, sasvim sigurno, neće biti jednostavno za stol dovesti srpsku zajednicu koja dosad nije pokazala namjeru za činjenje bilo kakvih ustupaka u primjeni Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

Dok preostale strane o predsjednikovoj inicijativi, čini se, tek kalkuliraju, dobili smo nedvosmislen komentar predsjednika vukovarskog Stožera, Tomislava Josića.

– Dosad smo tri puta bili na Pantovčaku, predsjednik je izrazio svoje stavove, mi svoje, stali smo na pola puta i dosad nismo uspjeli naći rješenje. Spremni smo na dijalog, ali ne i na kompromis koji bi uključivao postavljanje pet ploča i izuzimanje Ovčare. Od svog zahtjeva za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta nećemo odustati. Bojim se da predsjednikova inicijativa neće uroditi plodom jer će se svoditi na prisilu Stožera da pristanemo na neke ustupke. Ne želimo ustupke, želimo samo mir koji je sada narušen. Cijela je mirna reintegracija pala u vodu u roku od pet dana. Ne vjerujem da predsjednikova inicijativa može donijeti značajniji pomak – rekao je Tomislav Josić i najavio nastavak mimihoda u Vukovaru i cijeloj Slavoniji te veliki prosvjed u Zagrebu.

>> Karaula: Uvođenje dvojezičnih ploča samo je prvi korak

Ploče kao trofej djeci

– Vjerujem da će nam sada doći tri puta više ljudi nego u travnju. Cjelokupna hrvatska javnost je na našoj strani – kazao je Josić te dodao kako nikoga neće pozivati na uklanjanje ploča “jer će se one uklanjati spontano, bez naredbe iz Stožera”.

– Vlastima preostaje da mjesecima ondje drže jake snage MUP-a, ali jednog dana morat će otići. Ako nitko drugi, skidat će ih djeca za “trofeje” – poručio je Tomislav Josić.

>> Biste Franje Tuđmana i Blage Zadre u Vukovaru prekrili crnim platnom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije