Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez demografa

Vlada zna najbolje, što će im državni tajnik za demografiju

marin strmota
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
01.04.2018.
u 19:40

U opustošenoj zemlji staraca žene trebaju biti sretne što one rodno ravnopravne, a ne muškarci, imaju priliku njegovati starce...

Prošlo je 40 dana od ostavke državnog tajnika za demografiju Marina Strmote, jedinog demografa u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Vlada još nije imenovala novog državnog tajnika, što, nažalost, samo pokazuje da vlasti demografski problemi nisu prioritet, kako su verbalizirali tijekom izborne kampanje i prilikom dolaska na vlast.

A sudeći po odgovoru koji smo dobili od vladajućih, i ne namjeravaju imenovati državnog tajnika za demografiju! To samo potvrđuje da je Strmota bio u pravu kad je dajući ostavku konstatirao da država izumire i da ne pristaje sudjelovati u velikom folkloru jer ne vjeruje da će kozmetičke mjere riješiti demografske probleme zemlje.

Na naše pitanje upućeno Vladi kada će biti imenovan državni tajnik za demografiju i zašto se toliko dugo čeka na njegovo imenovanje, imajući na umu težinu demografskih problema, dobili smo odgovor s potpisom Ministarstva za demografiju pun floskula koje smo dosad već čuli bezbroj puta. Ponavljaju da svi Vladini resori moraju raditi i rade na pitanju demografije i na horizontalnoj i na lokalnoj razini i da međuresornu suradnju koordinira Vijeće za demografsku revitalizaciju. Sada je već groteskno slati poruke iz vlasti da im je bitno zaustaviti iseljavanje mladih, povećati natalitet, omogućiti mladima sigurnost radnog mjesta i usklađivanje obiteljskog i poslovnog života kad u Ministarstvu za demografiju nema ni jednog demografa, a ni u Vijeću za demografsku revitalizaciju zemlje, kojim predsjeda premijer. To je otprilike kao da vlast govori da rade na zdravstvenoj ili pravosudnoj reformi koja im je izuzetno važna, a u timu nema ni jednog liječnika odnosno pravnika. Osim što su u odgovoru koji smo dobili ponovili puno puta izrečene birokratske formulacije da Ministarstvo za demografiju radi na izmjenama Zakona o dječjem doplatku koji će omogućiti da doplatak koristi više obitelji, da se nastavljaju lanjske mjere za povećanje rodiljskih i roditeljskih naknada te da je velik interes za povlačenje novca iz fondova EU za obnovu vrtića i program rada u dvije smjene, ni spomena o tome da namjeravju imenovati državnog tajnika za demografiju i pozabaviti se ozbiljnije demografskom politikom.

Demograf Stjepan Šterc samo je kratko prokomenitrao:

– To samo pokazuje da u vlasti nisu svjesni težine demografskih problema i da im to nije ni bitno.

No, vladajući, unatoč intenzivnom iseljavanju mladih koje nije zaustavljeno i najmanjem broju novorođene djece dosad, tvrde da nove demografske mjere imaju dobar odjek i dobro su prihvaćene na terenu. Koga briga za činjenice, važno je da vladajući samo uporno i vjerodostojno ponavljaju da problema nema, pa neka psi laju, a karavane prolaze...

A možda je Vlada u pravu, a struka u zabludi jer ne vidi da će se u opustošenu zemlju staraca, u kojoj žene trebaju biti zahvalne na prilici da one rodno ravnopravne, a ne muškarci, njeguju starce, život i prosperitet za mlade vratiti nabavom borbenih aviona i ratifikacijom Istanbulske konvencije.

Komentara 14

PU
Pukovnik
20:08 01.04.2018.

Hrvate se sustavno raseljava. Sutra tu trebaju živjeti neki drugi ljudi. Ne zaboravimo jedne od najveći zaliha pitke vode u Europi, blagu klimu, nezagađenu plodnu zemlju i more. Ništa nije slučajno ili kako objasniti genocid vlade nad vlastitim narodom?

Avatar Moodleen
Moodleen
20:49 01.04.2018.

Kad Hrvati skuže da za demografiju nisu bitni ni strmote, ni šterci, ni Plenkovići, ni rode, nego ŠEVA, biti će nas, biti...

IV
ivanjoksimovic
07:45 02.04.2018.

Vise seksa, a manje drzavnih sluzbenika i eto vam i vise dece. ukinite TV program i novine na godinu dana, i sirotinja ima da nadje jeftinu razonodu u krevetu za cas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije