Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna

Vlada smjenjuje šefa uprave Petrokemije zbog isplate regresa

boris mesaric
Foto: Branimir Bradaric/Vecernji list
1/4
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
22.04.2010.
u 12:03

Ukinuto je pravo osobama s invaliditetom na besplatno korištenje autocesta. Ovom je mjerom pogođeno oko 24.000 invalida, a država će time uštedjeti 30 milijuna kuna.

Vlada je na današnjoj sjednici formalizirala odluku da se od 1. studenoga ukida poseban porez na plaće, mirovine i ostale primitke. Nadalje, sve državne udjele prebacila je u Hrvatski fond za privatizaciju radi lakše privatizacije.

Kada je riječ o programu za oporavak gospodarstva, ukinuto je pravo osobama s invaliditetom na besplatnu vožnju autocestama. Ovom je mjerom pogođeno oko 24.000 invalida, a država će time uštedjeti 30 milijuna kuna. Osobama s invaliditetom i dalje ostaje oslobođenje od plaćanja naknade za javne ceste pri registraciji vozila.

Sankcioniranje neposluha

Kao što se i očekivalo, na preporuku premijerke Jadranke Kosor zadužen je Hrvatski fond za privatizaciju da, preko svojih predstavnika u Nadzornom odboru Petrokemije Kutina, provede razrješenje predsjednika uprave tog društva Borisa Mesarića. Naime, Petrokemija je, usprkos preporuci Vlade da društva u većinskom državnom vlasništvu ove godine ne isplaćuju regres, božićnicu i dar za djecu, isplatila svojim zaposlenicima regres. Premijerka je sankcioniranje najavila na otvorenom, dok je odluka donesena na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade. Poruka ovog čina je više nego očita: sankcionirat će se svaki neposluh u provođenju Programa gospodarskog oporavka.

Vlada je na današnjoj sjednici podržala tri projekta HŽ infrastrukture, ukupno vrijedna 630 milijuna, te 150 projekata Hrvatskih voda "teških" nešto više od milijardu kuna. Riječ je o obnovi pruge Križevci-Koprivnica koja će stajati 210 milijuna te izgradnje dionice Gradec-Sv. Ivan Žabno na što će biti utrošeno 350 milijuna kuna. Iz središta Sv. Ivana Žabno do središta Zagreba nakon obnove pruge dolazit će se za 50 minuta, kazao je ministar prometa Božidar Kalmeta uz odobravanje ministra turizma Damira Bajsa.

J. Kosor: Ništa ne ostavljamo za sutra

Osim toga, Vlada je podržala i obnovu željezničkog mosta u zagrebačkom Jankomiru. Na samom početku sjednice premijerka Jadranka Kosor istaknula je da će ubuduće svaka sjednica Vlade započinjati izvještajem o tome kako se provodi Program gospodarskog oporavka. Istaknula je da su svi ministri, ali i ostali koji će sudjelovati u provedbi programa, danas dobili pismo s jasno zacrtanim obvezama. Kosor je uvjerena da se do kraja godine može ostvariti sve zacrtano za ovu godinu.

- Ništa što možemo napraviti danas ne ostavljamo za sutra - poručila je premijerka svojim suradnicima te zaključila da se rokovi provedbe uspostavljaju.

O programu je jučer razgovarala s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem te predsjednikom Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedranom Duvnjakom. Naime, Vlada je odlučila da sve institucije koje imaju dionice tvrtki te dionice i udjele prenesu u HFP koji je ovlašten da upravlja, prodaje i na drugi način raspolaže tim udjelima kako bi se ubrzala privatizacija tvrtki u kojima država ima manje od 25 posto dionica. Programom gospodarskog oporavka predviđena je prodaja tih udjela.

Komentara 152

KR
kreont
00:36 23.04.2010.

Da smjeni i cijelu vladu opet se ne bi dogodilo ništa drugačije.

BI
bigred1
14:00 22.04.2010.

bilo bi bolje provjeriti invalidnost. inače naša vlada voli židovsku poslovicu: dao bog da imao pa onda nemao.

DZ
DzonVejn
12:59 22.04.2010.

Tko ima novaca, treba platiti, pa bio on invalid ili ne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije