Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer milanović

Vlada bez naknade izvođačima ukinula gradnju pelješkog mosta

vlada, sjednica vlade,milanović,čačić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
17.05.2012.
u 09:08

Vlada je raskinula ugovor za pelješki most te za subvencije svim studentima prve godine studija izdvojila 146 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila sporazum o raskidu ugovora o gradnji pelješkog mosta. Premijer Zoran Milanović pohvalio je ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića jer je uspio sporazumno raskinuti ugovor za pelješki most a da država ne mora platiti naknadu za izgubljenu dobit.  Pelješki most trebali su graditi Konstruktor Inženjering, Viadukt i Hidroelektra. Projekt je vrijedio 1,9 milijardi kuna, no izvedeno je tek tri posto radova.

Izvođači nemaju pravo na naknadu izgubljene dobiti

Ministar Hajdaš Dončić objasnio je da Hrvatske ceste zbog financijske situacije ne mogu osigurati potrebna sredstva za nastavak gradnje mosta pa je s izvođačima radova dogovoren sporazumni raskid ugovora o gradnji.

– Izvođačima će biti priznati svi stvarni troškovi, ali nemaju pravo na naknadu izgubljene dobiti – dodao je ministar. Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako bi svaka vlast željela imati pelješki most, ali sada se Hrvatska mora okrenuti jeftinijem i efikasnijem rješenju toga problema. Kazao je kako od svojih ministara očekuje da ozbiljno pristupe provedbi projekta neumskog koridora. Cilj neumskog koridora isti je kao i pelješkog mosta – spojiti Hrvatsku, ali na jeftiniji i učinkovitiji način – zaključio je premijer, objavili su u Vladinu priopćenju.

Odobrene subvencije studentima prve godine

Vlada je također na današnjoj sjednici za subvencije svim studentima prve godine studija izdvojila 146 milijuna kuna. 
– Naše je strateško opredjeljenje graditi Hrvatsku kao društvo utemeljeno na znanju i ova je odluka u tom smjeru – naglasio je ministar Željko Jovanović objasnivši da svi studenti koji upisuju prvu godinu u akademskoj godini 2012./2013. neće morati plaćati školarinu.

Otvarajući sjednicu, premijer Milanović najavio je redefiniranje prava i obveza u javnom sektoru.

– Zbog krize će se neke navike morati mijenjati i prilagođavati. Imamo relativno visoku javnu potrošnju – kazao je premijer Milanović pa ćemo državnoj upravi, javnim službama i državnim poduzećima morati redefinirati neka prava i obaveze da bismo očuvali i otvorili radna mjesta u privatnom sektoru.

Milanović: Nitko nikome nije pokazao prst

– Nitko nikome nije pokazao ni mali, ni srednji, ni bilo koji drugi prst – kazao je Milanović komentirajući jučerašnju najavu pregovora sa sindikatima o smanjenju javne potrošnje.

– Želimo da svaki radnik ima visoku plaću, regres, božićnicu, uskrsnicu i ostale dodatke, no pitanje je što je od toga moguće i što hrvatsko društvo i gospodarstvo mogu platiti – naglasio je premijer dodavši da njegova vlada pritom prvenstveno misli na javni interes i nema favorite, ljubimce ili posebne skupine kojima se obraća. Ove godine neće biti velikog gospodarskog rasta, borimo se za bilo kakav rast. Ova godina mora biti godina konsolidacije, naglasio je predsjednik Vlade, a sljedeća mora biti godina stvarnih promjena i rasta.

Prije početka sjednice aktivisti Građanske akcije provocirali su prvog potpredsjednika Radimira Čačića da je Todorićev sluga na što je on odgovorio da jest jer, kako je kazao, ministar znači sluga.

Komentara 344

NO
novahrvatska
09:59 17.05.2012.

Pelješki most će jednoga dana biti bespredmetno pitanje jer će se Hrvatska proširiti do linije Vrbas-Neretva (Banja Luka-Zap.Mostar) a to će zbiti relativno brzo, čim prođu Balkanski i Svjetski rat!

PE
Pegaz
14:23 17.05.2012.

Super za studente, ali sto je s onim redovnima koji su se prijasnjih godina upisali? Zasto su oni iskljuceni?

DU
Deleted user
16:36 17.05.2012.

17.05.2012. u 16:35h Zir je napisao/la: /* */ Koštat će puno puno više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije