Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na putu prema dolje

Vlada u Sabor poslala zakon za rušenje Milana Bandića

'20.07.2010., Zagreb - Izvanredna sjednica u Gradskoj skupstini zbog dogadjaja u Varsavskoj ulici.Milan Bandic, Davor Bernardic. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
21.04.2011.
u 08:30

Nakon što je Gradska skupština vratila cijene vrtića na staro, ponovno je aktualizirano pitanje referenduma u Zagrebu

Novim zakonom o referendumu Vlada je širom otvorila vrata za smjenu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. U Sabor je poslan po hitnoj proceduri i ako ga zastupnici izglasaju, gradonačelnika će moći smijeniti većina birača, bez obzira koliko ih izađe na referendum.

Nemaju novac

Do sada je, podsjetimo, trebalo izaći više od polovice upisanih birača, što u zagrebačkom slučaju znači najmanje 360.721 birač. Osim toga, novim zakonom mnogo je lakše i raspisati referendum. Referendum će se raspisati ako ga svojim potpisom zatraži 20 posto od ukupnog broja birača, a dovoljan je i zahtjev samo jedne trećine zastupnika Gradske skupštine.

SDP-ova većina u Skupštini više od godine dana tvrdila je da bi oni već bili raspisali referendum o Bandićevoj smjeni, ali da ih je “kočila” zakonska odredba prema kojoj je za uspješan referendum potrebno na birališta privući više od polovice upisanih birača. A to je bila nemoguća misija, procjenjivali su u SDP-u. O referendumu za smjenu gradonačelnika, kao jedinom pravom rješenju za okončanje “zagrebačke krize”, ozbiljno se počelo govoriti kada Bandić nije prihvatio odluku Gradske skupštine o promjenama na čelu Zagrebačkog holdinga, a mnogi su mu referendumom prijetili i prošlog ljeta na vrhuncu prosvjeda protiv pretvaranja dijela Varšavske ulice u ulaz u podzemnu garažu kompleksa “Cvjetni”. Nakon odluke Gradske skupštine kojom su cijene vrtića vratili na staro, a koju gradonačelnik neće prihvatiti, referendum ponovno postaje aktualan.

Iako je novim zakonom o referendumu odredba “pedeset plus jedan” ukinuta, čini se da do referenduma ipak neće doći. Barem zasad. Kako neslužbeno doznajemo od esdepeovaca, referendum i izbori za gradonačelnika ne odgovaraju im jer bi ih iscrpili i financijski i logistički netom prije parlamentarnih izbora koji su im prioritet. Još im teže pada činjenica da SDP, najjača stranka u Zagrebu, nema isprofiliranu osobu koju bi građanima ponudila kao svog kandidata za gradonačelnika. Nelagodu im stvaraju i govorkanja da se bliže kraju istraga zbog kojih bi gradonačelnik Bandić mogao završiti u pritvoru.

– Ako ode u pritvor, nakon trideset dana morat ćemo pokrenuti izbore za novog gradonačelnika, a mi nemamo koga kandidirati – priznao je jedan visokopozicionirani esdepeovac. To što su predsjednik Skupštine Boris Šprem i šef zagrebačkog SDP-a izbjegli odgovor na pitanje hoće li pokrenuti referendum, također je dokaz da SDP zasad ne želi rušiti Bandića. Iako su do sada u više navrata zazivali HDZ da promijeni zakon, obojica su sada rekli da o njemu ne žele razgovarati dok ne bude izglasan.

Samo Kregar za

– Tko zna hoće li se još što mijenjati, nikad se ne zna kad HDZ donosi zakone – kazao je Bernardić. Ni njihovi koalicijski partneri iz Kukuriku koalicije, koji su strastveno najavljivali referendum i u uvjetima starog zakona, pa su onda zašutjeli, neće rušiti Bandića.

– S obzirom na situaciju, bilo bi logično raspisati referendum. Problem su parlamentarni izbori i pitanje je treba li to raditi u takvoj situaciji. To više nije pitanje HNS-a, već koalicije na državnoj razini. Gradonačelnika ne treba gurati u fokus. Pozicija mu je slaba i ne treba mu je poboljšavati – kazao je Jozo Radoš iz HNS-a. Darinko Kosor (HSLS) nije želio govoriti o referendumu prije donošenja zakona.

HDZ neće pokrenuti referendum jer žele istovremene izbore za gradonačelnika i Skupštinu, što ne mogu izvesti. Jedino se Josip Kregar zalaže za referendum i ako to nitko ne učini, inicirat će ga sam. Problem je što ga očito nitko neće podržati.

>>Skupština jednoglasno: Cijene vrtića na staro, Bandić: Ne može

Komentara 47

LU
lutomirski
08:29 24.04.2011.

a sta vi stalno komentirate, propala drzava i gotovo, nece vam biti bolje, to je milardu posto sigurno, samo gore !!!!

Avatar pauk
pauk
17:32 29.04.2011.

kolko vam treba da ga maknete i posaljete u HB ili na robiju.

DA
darko9
09:44 21.04.2011.

dali taj zakon vrijedi i za načelnike opčina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije