Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobili dozvolu

Iako je Vlada zabranila prosvjed, ekstremna desnica ipak na Trgu?

vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
12.04.2012.
u 10:17

Hrvatski uljudbeni pokret u petak će održati skup na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Tvrdi da je dobio dozvolu za skup.

Vlada Republike Hrvatske zabranila je prosvjedni skup koji su europske stranke ekstremne desnice najavile za 14. travnja na Trgu bana Jelačića.

Premijer Zoran Milanović rekao je da su se za zabranu odlučili zbog političkih i svjetonazorskih načela. – Oni koji u svojim programima pozivaju na rušenje ustavnopravnog poretka RH i na cjepkanje hrvatskog teritorija, ne mogu održati prosvjed. To neće moći sada niti će to moći ubuduće. Da se radi samo u hrvatskim strankama, 'ajde de, ali radi se o brojnim strankama iz nekoliko europskih zemalja koje se zalažu za grabež hrvatskog teritorija, progon Roma, Židova, odnosno svih drugačijih. Ovakav prosvjed jednostavno ne možemo dopustiti – rekao je premijer Milanović.

Miljak: Prošetat ćemo kao turisti kroz Zagreb

Današnja poruka iz Banskih dvora zatekla je čelništvo Hrvatske čiste stranke prava, ali čini se da su i na ovaj potez imali spreman odgovor kako bi ugostili tridesetak predstavnika desničarskih stranaka u petak i subotu u glavnom hrvatskom gradu.

– Vlada je zabranila da se organizirano okupimo, ali još uvijek nisu zabranili dolazak turista u Zagreb. Stoga ćemo se turistički okupiti i prošetati Zagrebom, najavio je Josip Miljak, predsjednik HČSP-a. Poručio je da će posebna turistička postaja biti Markov trg, gdje će se slikati ispred Vlade i poslati fotografije nadležnim institucijama kojima će prijaviti zabranu svog okupljanja koje je bilo, podsjeća, uredno prijavljeno zagrebačkoj policiji.

– Taj boljševički mentalitet u Vladi nije mogao odoljeti pa su nam uveli zabranu slobode kretanja i govora, to je diktatura prema strankama koje legalno djeluju u Europskoj uniji. Optužuju nas za govor mržnje, a jedini koji to ovdje primjenjuju jesu članovi Vlade, kada nam ne dopuštaju da govorimo – optužio je Miljak.

Zbog uskraćivanja prava na okupljanje i organizacije Međunarodne nacionalističke konferencije HČSP će Vladu prijaviti i Međunarodnom sudu za ljudska prava.

Miljak ističe da nitko od najavljenih gostiju iz Francuske, Mađarske, Bugarske i Belgije nije otkazao svoj dolazak te s radošću očekuje goste iste i slične ideološke orijentacije u turističkoj šetnji kroz Zagreb. Ne skriva optimizam u uspjeh konferencije unatoč, kako je prozvao, velikim naporima policije i sigurnosne službe da opstruiraju njihove organizacijske napore, zbog čega je hotel Palace otkazao najam dvorane, a drugi se najmodavci nisu ni usudili ponuditi im alternativni prostor.

EU desničari raduju se šetnji kroz grad

Na probleme s organizacijom svojih susreta predstavnici desničarskih stranaka već su navikli, pa su slična iskustva poput onoga kojeg njihovi kolege u Zagrebu prolaze ovih dana već prošli u Mađarskoj, Njemačkoj, ali i ostalim zemljama EU-a.

- Odluka hrvatske Vlade da zabrani naše okupljanje u Zagrebu je čudna i načinjena je pod utjecajem birokrata Eurposke Unije koji nas se boje, bez obzira gdje da se okupljamo, komentirao dopredsjednik bugarskog VMRO-a Angel Dzambaski koji je potvrdio unatoč svemu, svoju dolazak u Zagreb. Najavio je kako će uživati  u šetnji kroz grad te sadržajima koje će vidjeti.

Komentara 767

AL
AlanFord
12:11 12.04.2012.

Bravo ! Hrvatski Ustav se mora poštivati.

DU
Deleted user
16:53 12.04.2012.

Ovo je velik korak unazad, po svemu!

AN
Antiflašist
10:32 12.04.2012.

Što uopce reci, pa tih 50 jadnika sto bi dosli oni bi ugrozili ustav i tko uopce njih sljivi, Koliko to glasova dobiva extremna desnica u Hrvatskoj, 0,005? Za to vrijeme u cpbiji preko 2 milijuna ljudi glasa za četničku stranku, koja otvoreno pretendira za Hrvatski drzavni teritorij i takvi vam se smetaju? nego se lizete s njima . Uz to kukurikukavcima ne smeta zločinac tito koji je samo folksdojcera ubio 60-ak tisuca od toga preko 6000 zena i djece mlađe od 14 godina. I vi se ponosite s takvim monstrum, bijednici jedni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije