Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori

Vlada raskida kolektivni ugovor, slijedi štrajk i tužbe

praznik rada,sindikati (1)
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
04.07.2012.
u 09:00

Dvije milijarde kuna uštedjet će se linearnim rezanjem koeficijenata, a neisplata božićnice, regresa i jubilarnih nagrada više ni za sindikate nije sporna

Uoči pregovora Vlade i sindikata javnih službi o rezanju kolektivnih prava iz temeljnoga kolektivnog ugovora Vladina strana priprema se za otkazivanje toga akta, a iz izvora s druge strane stola doznajemo kako je prijedlog otkazivanja već napisan.

Borba na sudu

Vlada će se pozvati na članak 23. TKU-a prema kojem ima pravo jednostrano raskinuti sporazum ako dokaže da su se promijenile ekonomske okolnosti u odnosu na vrijeme kad se sporazum potpisivao. Vlada ne vjeruje da će sindikati pristati na rezanje materijalnih prava, a odlučna je u provođenju ušteda. Ako se aneks TKU-a ne potpiše do petka, raskida se ugovor koji vrijedi do listopada 2013. Procedura uključuje 15 dana mirenja i tri mjeseca produljene primjene sporazuma. Uštede od dvije milijarde kuna postići će se, kažu nam izvori, prvo linearnim smanjenjem koeficijenata, a potom nakon isteka rokova, isplatom samo osnovice plaće uvećane za smanjeni koeficijent.

– Mi jedini vjerujemo Vladi koja najavljuje rast BDP-a 0,8 posto. Okolnosti se nisu promijenile nagore i sud mora donijeti odluku u našu korist – kazao je Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u visokom školstvu i znanosti, koji najavljuje prosvjede, štrajkove i tužbe ako Banski dvori raskinu TKU.

Ako uspiju na sudu, država će morati isplatiti sve zaostatke uvećane za zateznu kamatu. Ako bi sud trajao pet godina, na naplatu bi državi došlo 3,7 milijardi kuna. Iako je Ribić uvjeren u pobjedu na sudu, Spomenka Avberšek nije sigurna u ishod tužbe, ali je uvjerena da bi otkazivanjem TKU-a Vlada poslala opasnu poruku društvu zbog koje će izgubiti izbore. Ni jedna strana ne vjeruje da će se postići kompromis na popodnevnom sastanku, iako postoje uvjeti pod kojima bi sindikati dali potpis. Ribić bi to napravio ako mu Vlada da garanciju da će se izgubljena božićnica, regresi i ostala prava vratiti kad se gospodarstvo oporavi, odnosno kada bi se ugovorilo da su rezovi zapravo posudba.

S. Avberšek ima rješenje

Spomenka Avberšek uime sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi predložit će rješenje prema kojem se mogu postići planirane uštede, a ne mora se smanjivati dodatak za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto. Nije htjela govoriti o detaljima kako ne bi drugoj strani dala priliku da se pripremi za negativan odgovor. Inače, dodatak za minuli rad pravo je od kojeg S. Avberšek ne želi odustati jer, kako tvrdi, to je ulaženje u osnovicu plaće na mala vrata i kada bi to potpisali, uvjerena je da više nikada ne bi izborili povratak na staro uvećanje.

Njezin kolega Ribić spreman je i o tome razgovarati, ali ne pristaje da se izvan snage stavi sporazum o povećanju osnovice plaće za šest posto ni prosvjetni dodatak. Neisplata božićnice, regresa i jubilarnih nagrada više ni sindikatima nije sporna.

Komentara 212

DO
DONJA
09:25 04.07.2012.

Socijal-demokracija na djelu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Birali ste i uživajte!

TO
tomokaro
09:33 04.07.2012.

JA imam rješenje.Ajmo raditi za slobodne dane. 7 dana radiš sedam si slobodan.

OB
-obrisani-
09:37 04.07.2012.

eto vam....tuđmanizma.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije