Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi pomažu

Vlada preuzima plaćanje PDV-a na pozive za pomoć Nori!

nora fora (1)
Foto: Facebook
1/3
Autori: kh/VLM, sh/VLM
04.02.2013.
u 09:34

Iako ne mogu odobriti eksperimentalni lijek, u HZZO-u traže postoji li u svijetu nešto što bi pomoglo Nori

Petogodišnja Nora Šitum, koja dvije godine boluje od akutne limfoblastične leukemije, u petak bi, dopusti li to njeno zdravstveno stanje, jer trenutačno se od teške upale pluća liječi na zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti, mogla otputovati u Philadelphiju na eksperimentalno liječenje vrijedno 3,3 milijuna kuna. U samo 24 sata donacijama građana prikupljeno je 2,5 milijuna kuna, a s obzirom na to da je gradonačelnik Milan Bandić obećao nadoplatiti cijeli iznos koji bude nedostajao za liječenje, terapija za djevojčicu više nije upitna. Oko 19 sati objavljeno je da je prikupljeno nešto više od 3 milijuna kuna.

U akciju se danas uključila i Vlada. Na društvenim mrežama objavili su kako će Vlada na prijedlog Ministarstva financija donijeti odluku kojom će preuzeti plaćanje PDV-a za onaj dio doniranih sredstava za liječenje Nore Šitum, koji je zaprimljen putem telefonskih poziva. Naime, Zakon o PDV-u ne predviđa mogućnost oslobođenja od plaćanja tog poreza, a na ostali dio doniranih sredstava uplaćen izravno na žiro-račun ne plaća se PDV, kažu iz Vlade.

Iako su prve informacije iz izvora bliskih ministarstvu bile da će HZZO Nori, kao i svojedobno Borisu Špremu, odobriti troškove dijagnostike (priprema za transplantaciju koštane srži koja se nije mogla obaviti u Hrvatskoj) u inozemstvu, ali ne i eksperimentalnu terapiju koju Zavod ne odobrava nikome, čini se da to neće biti tako. Naime, nakon što je u nedjelju ministar zdravlja Rajko Ostojić obećao učiniti sve da pomogne djevojčici, danas je u HZZO-u održan sastanak s Norinim liječnikom s odjela hematoonkologije KBC-a Zagreb.

Neslužbeno doznajemo, na sastanku je dogovoreno da Norin liječnički tim još jednom pregleda djetetovu povijest bolesti te da provjeri postoji li bilo gdje u svijetu terapija koju Nora nije dobila, a ne pripada eksperimentalnom liječenju. Pronađu li je, liječnički tim već će danas postaviti zahtjev HZZO-u, a oni će odobriti liječenje. Malena Nora nije prvo dijete kojemu HZZO iz financijskih razloga ne može odobriti odlazak na eksperimentalnu terapiju, a tijekom 2012. godine takvo je liječenje odbijeno još jednom djetetu.

Isti su zahtjevi, podsjetimo, uz onaj Špremov, odbijeni maestru Vjekoslavu Šuteju i mladoj majci Silvani Novak.

– Ukupan broj odobrenih zahtjeva za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u inozemstvu je 82, od čega 24 za hematološke bolesti – kažu iz HZZO-a i napominju da je riječ o terapijama koje nisu u eksperimentalnim fazama.

>>Bandić danas prima majku male Nore, Grad će doplatiti razliku

>>Nora ide u Philadelphiju! U jednom danu prikupljeno milijun kuna

Komentara 48

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
22:19 04.02.2013.

Ostao bez majke, otac pobjegao, život mu spasila tuđa jetra Shakira Tony Cetinski Vesna Škare-Ožbolt Grad Knin '' Sad samo mogu reći: hvala svim dobrim ljudima. Sve što znamo jest da je jedna nesebična žena iz Zagreba dala dio svojevoje jetre i spasila mog Tonija. Nikad je nismo upoznali. Da joj barem kažem hvala, da joj poručim da se Toni razvio, narastao ''

Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
22:28 04.02.2013.

Zasto post o Malom Toniju Iz tog razloge jer se o njemu brinula baka koja je zivila na rubu siromastva plasila se trazit pomoc zbog straha da ce joj socijalna skrb uzeti malog Tonija koji joj je sve na ovomm svijetu. zabrinjavajuce ti koji rade i imaju placu da olaksaju ljudima oni ih ugrozavaju zasto se o tome ne pise?

AK
albert keks
17:03 04.02.2013.

koliko je samo prošle godine isplaćeno novaca raznim menađerima koji su upropastili javna poduzeća, a za ovakve slučajeve se uvijek obitelji moraju same snalaziti, najčešće javnim prosjačenjem..a ministar zdravstva se može sramiti, ovo je njegov resor a milan bandić gaa je i ovdje preduhitrio ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije