Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitanje suvereniteta

Vlada ipak nije povukla zakon o ništetnosti srbijanskih optužnica

vlada
Robert Anić/Pixsell
06.10.2011.
u 13:35

Vlada je na sjednici predložila dodatak o donošenju deklaracije kojim želi osnažiti zakon.

Iako se nagađalo, zbog upozorenja iz EU Vlada ipak nije iz saborske procedure povukla zakon o ništetnosti optužnica pravosudnih tijela iz bivše SFRJ protiv hrvatskih branitelja, ali je na sjednici predložila dodatak o donošenju deklaracije kojim želi osnažiti zakon, a s obzirom na to da je Srbija donošenjem svog zakona proširila svoju jurisdikciju na područje RH i tako povrijedila njezin suverenitet.

– Zato u cilju izgradnje suradnje i povjerenja Hrvatska poziva Srbiju na sklapanje međunarodnog ugovora kojim će se pitanje nadležnosti za ratne zločine i genocid riješiti sukladno načelima međunarodnog prava – najavila je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade.

Rekla je da se njegovim donošenjem polazi od činjenica da je suverenitet RH neotuđiv.

– Ustrajni smo u namjeri da se sukladno preuzetim međunarodnim odnosima kazne svi počinitelji ratnih zločina i uvjereni smo da nitko ne smije ostati nekažnjen za počinjene ratne zločine te stoga i tražimo prihvaćanje deklaracije.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac ostao je suzdržan na prijedlog donošenja deklaracije, objašnjavajući da umjesto deklariranja predlaže rješavanje problema jer je RH u političkom sukobu sa susjednom državom.

– Deklaracija i zakon suvišni su jer predstavljaju otvaranje otvorenih vrata – rekao je.

Smatra da bi primjerenije bilo da se napravila ponuda prema drugoj državi zbog rješavanja problema uz naglasak na sporna pitanja.

– Mislim da bi bilo bolje da smo išli aktivnije, a ne načelno na općenitoj razini jer bismo tako požurili proces kojim nevini ljudi ne bi bili prijavljeni, a progonjeni oni koji to i trebaju biti – dodao je Uzelac.

Premijerka Kosor odgovorila je da Vlada ima obvezu poštovati povelju UN-a koja kaže da ni jedna država nema pravo miješati se u unutarnje poslove drugih država.

– Imamo sporazum dva ministarstva, a opet dolazi paket optužnica. Deklaracija i dokumenti koje donosi Vlada govore kojim putem valja ići i uvijek našu odlučnost da nešto činimo. To kroz neke dokumente moramo plasirati. I tako ćemo i ovaj put – dodala je.

U razgovor se je uključio i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekavši da Vlada mora zaštititi optužene ljude i pokazati način zaštite, a riječ je o 44 osobe na optužnici, među kojima neki, na žalost, nisu ni živi.

– Riječ je o ljudima, osim ova četiri dužnosnika, među kojima su neki već prošli proces suđenja u logorima u Srbiji. Ponovno je suđenje neprihvatljivo jer uznemirava našu javnost i branitelje koji su kalvariju već prošli – rekao je Čobanković.

Ministar Tomislav Karamarko nadovezao se kazavši da, iako nije pravnik, vidi da je nešto nepravno.

Nadovezujući se na Uzelčeve riječi, ministar Darko Milinović rekao je da nema sukoba između dviju država, ali ima nesporazuma.

– Ako čovjek ima jednu bolest, morate naći uzročnika i njega se riješiti – rekao je.

Komentara 561

PA
palma123
13:57 06.10.2011.

Bubnula i ostala živa...

PA
padobranacn
14:36 06.10.2011.

Ocito da Srbiju vise respektiraju u EU..

JA
jalnus
18:41 06.10.2011.

a nije taj brisel ni tak daleko samo je vrijeme onak tmurno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije