Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predomislili se

Vlada odustala od povećanja trošarina na motorna goriva

'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Slavko Linic, Radimir Cacic.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
23.07.2012.
u 18:59

U Vladi su očekivali pad cijene nafte. Dogodilo se suprotno, pa bi povećanje trošarina bilo novi jak udar na potrošače

Hrvatska Vlada ipak je odustala od najavljenog povećanja trošarina na motorna goriva. Na telefonskoj sjednici danas ujutro donesena je odluka da trošarine iznose 2950 kuna za tisuću litara benzina, odnosno 2050 kuna za tisuću litara dizela.

Loša Linićeva prognoza

Na taj način Vlada je praktički samo poništila svoju odluku donesenu prije manje od tri tjedna po kojoj su trošarine trebale porasti za 15 lipa po litri. Ta odluka tada je izazvala velike kontroverze u javnosti. U Vladi su tvrdili kako potrošači to poskupljenje neće ni osjetiti zbog pada očekivanog cijene nafte. U toj se raspravi isticao ministar financija Slavko Linić koji je proricao da će u sljedećem proračunskom razdoblju benzin pojeftiniti za 30-tak lipa po litri, pa da će poskupljenje trošarina na taj način biti amortizirano. Stručnjaci su pak upozoravali se radi o ‘gatanju’ bez osnova te kako je na današnjem volatilnom međunarodnom tržištu nafte svaka dugoročna prognoza kretanja cijene ustvari čista spekulacija.

Temeljni motiv Vlade vjerojatno je bila želja da iskoristi ljetnu turističku sezonu i veću potrošnju derivata na domaćem tržištu za punjenje proračunskih rupa, no ta akrobacija obila im se u glavu. Tek par dana nakon što je odluka o povećanju trošarina donesena, umjesto da pojeftine, goriva su poskupjela, pa je Vlada izbjegavajući javnu blamažu hitno odgodila poskupljenja na dva tjedna. Jučer, kada je postalo jasno da će cijena opet porasti, odlučeno je da se sve poništi.

U tri tjedna tri odluke

Bilanca je jasna. U tri tjedna Vlada je donijela donijela odluku o povećanju trošarina, zatim odluku o odgodi njezine primjene, a na kraju odluku kojom je prva odluka o poskupljenju ukinuta. S obzirom na takvu efikasnost pri donošenju odluka, nije isključeno da već sljedećeg tjedna trošarine opet budu povećane.

Komentara 5

ME
mek
09:42 24.07.2012.

Dali oni znaju koliki je već udio vladi u cijeni goriva i koja su im razmišljanja (kalkulacije sigurno nisu) kada ga žele podići za još 30%?

SA
samograd
19:31 23.07.2012.

kako slika govori više od tisuću riječi .ova govori da će milanović raditi kako se dogovore linić i čačić!!!stoji sa strane ko neki čmrljo ,bitno je nima da se hrvatska crveni a za ostalo ih boli kifla !

TO
Toni50
19:50 23.07.2012.

Gledaj i vesli mi se mome poštenju karakter sam; neču ti izvaditi oba oka smo jedno a za ono drugo odsječem ti samo jednu ruku....Karakterna poštena Vlada odustala od povećanja trošarina na motorna goriva ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije