Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA LOKACIJI DUGI DOL

Vlada odobrila korištenje 100 kontejnera iz strateških robnih zaliha za registraciju migranata

Reportaža o migrantima  iz Slunja i Krnjaka
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
25.10.2023.
u 13:14

Lokacija Dugi Dol je izvan naseljenog mjesta, ima pristup prometnicama i drugoj infrastrukturi te bi se na istoj mogli postaviti kontejneri u kojima bi se u što kraćem roku mogla provesti registracija

Na današnjoj sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je prijedlog Odluke Vlade  o ustupanju na privremeno korištenje kontejnera iz strateških robnih zaliha bez naknade Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti potrebno je osigurati potrebnu infrastrukturu i tehničku opremu za registraciju te prostor za potrebe policijskih službenika i drugog osoblja koje će sudjelovati u provođenju registracije tražitelja međunarodne zaštite“ - istaknuo je ministar Božinović. Obrazložio je kako je stoga na lokaciji Dugi Dol potrebno osigurati 100 kontejnera za provođenje postupka registracije tražitelja međunarodne zaštite. Vlada je tu odluku jednoglasno prihvatila. 

U odluci je pojašnjeno da su od 1. siječnja do 23. listopada 2023. godine evidentirana su 61.474 postupanja prema migrantima vezano za nezakonite prelaske granice (što je porast od 87 % u odnosu na isto razdoblje 2022. godine), od čega je 58.770 migranata je prilikom postupanja izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu (što je 96 % od ukupnog broja postupanja).  Najveći broj migranata, oko 90 %, dolazi u Republiku Hrvatsku na područje Policijske uprave karlovačke s područja Unsko-sanskog kantona u BiH, odnosno iz pravca BiH. 

VEZANI ČLANCI: 

Budući da se u policijskim postajama u Policijskoj upravi karlovačkoj ne mogu osigurati adekvatni uvjeti za provođenje registracije, iste je potrebno osigurati na lokaciji u Dugom Dolu. Lokacija Dugi Dol je izvan naseljenog mjesta, ima pristup prometnicama i drugoj infrastrukturi te bi se na istoj mogli postaviti kontejneri u kojima bi se u što kraćem roku mogla provesti registracija.

Provođenje postupka registracije sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti podrazumijeva obavljanje razgovora s tražiteljima, izradu službene zabilješke i izdavanje potvrde o registraciji te uzimanje biometrijskih podataka od tražitelja. Stoga je za registraciju tražitelja iz cijele Policijske uprave karlovačke (do 500 osoba) potrebno osigurati dodatne materijalne uvjete za smještaj tražitelja tijekom postupka registracije (prostor za prihvat, sigurnosni i liječnički pregled, smještaj do tri dana, sanitarni objekti itd.), posebnu infrastrukturu i tehničku opremu za registraciju (kancelarije i uredski namještaj, računala, pisači i fotoaparati, EURODAC radne stanice i internet veze) te prostor za potrebe policijskih službenika i drugog osoblja koje će sudjelovati u provođenju registracije (prostorije za odmor i prehranu, skladište opreme i predmeta itd.). Centar Dugi Dol će biti podijeljen u sektore za prihvat, registraciju, transfer i prostor za policijske službenike i ostalo osoblje. 

Komentara 4

GO
goran2hr
13:52 25.10.2023.

Od puštanja migranata da nezakonito prelaze granicu, ima i nešto gore - registrirati ih ovdje. Sve one za koje zapadne zemlje budu smatrale kako su problematični, neradnici ili čak sumnjivi za sigurnost zemlje - biti će poslani u Hrvatsku, kao zemlju gdje su "prvi puta registrirani". Imati ćemo majku svih HOT SPOTova...

ZD
ZDRU
15:15 25.10.2023.

Gdje je taj Dugi Dol?

DU
Deleted user
14:33 25.10.2023.

Sve migrante koji ilegalno pokušaju prijeći ili su prešli granicu vratiti odmah otkuda su došli. Registracija im legalizira boravak i oprašta im kazneno djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije