Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loše za pušače

Vlada odlučila: Cigarete će biti skuplje od 50 lipa do jedne kune

vlada,sjednica vlade (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
29.11.2012.
u 09:41

Ministar Slavko Linić predstavio je prijedlog uredbe o visini trošarine na cigarete i sitno rezani duhan.

Na početku bogatog dnevnog reda današnje sjednice Vlade predložen je zakon o dadiljama kojim će se regulirati zapošljavanje osoba koje obavljaju tu djelatnost. 

Reguliran status dadilje

Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu mlađu od 14 godina u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja. Jedna dadilja moći će čuvati najviše šestero djece, kratki su naglasci potpuno novog zakona. Stvaranjem zakonodavnog okvira za obavljanje djelatnosti dadilje stvorit će se pravni temelj za sigurno i standardizirano obavljanje djelatnosti dadilje, s obzirom na to da u postojećoj legislativi ne postoji uporište za obavljanje djelatnosti dadilje – objasnila je zakonski prijedlog ministrica Milanka Opačić.

Objasnila je da se ovim zakonom podiže kvaliteta usluge dadilje na višu razinu te se omogućuje roditeljima dobivanje odgovarajuće skrbi za djecu koriste li usluge dadilje. Dobiva se i cjelovit uvid u stanje u obavljanju djelatnosti dadilje te osigurava nadzor nad načinom i kvalitetom poslovanja osoba koje obavljaju djelatnost dadilje. 

Opačić: Nedopustivo javno traumatizirati žrtve

Ministrica Opačić govorila je o slučajevima seksualnog nasilja. Naglasila je da je nedopustivo iznositi informacije i javno traumatizirati žrtve. Uputila je kritiku medijima koji su predetaljno izvještavali o nedavnom silovanju na području Splita.

– To je bio jedan loš primjer kada su se iznosili detalji koji su vrlo jasno upućivali na to tko je žrtva silovanja, a često upravo oni koji bi trebali štititi žrtvu iznose detalje o tom silovanju. Mislim da bi određene komore liječnika trebale reagirati, jer su samo liječnici mogli imati takve informacije – naglasila je Opačić. Apelirala je na medije da vrlo oprezno izvještavaju o silovanjima i ne iznose detalje. S njom se složio i premijer Milanović koji je silovanje u Splitu nazvao primjerom brutalnog zadiranja u intimnu djevojke.

Skraćivanje parničnog postupka

Ministar Orsat Miljenić objasnio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku, čime se, naglasio je ministar, provodi prva faza usmjerena na skraćivanje postupaka pred sudovima, što je preduvjet za daljnji korak.

– Potreba za ovim izmjenama i dopunama proizlazi iz nužnosti redefiniranja i uklanjanja pravnih instituta koji usporavaju parnični postupak te uvođenja novih rješenja koji će osigurati uvjete za ostvarenje učinkovitosti parničnog postupka, uz očuvanje pravne sigurnosti i vladavine prava – objasnio je Miljenić, dodavši da rokovi za objavu i otpremu presuda maksimalno 45 dana.

Uvodi se zabrana višekratnog ukidanja prvostupanjskih odluka drugostupanjskih sudova u svim vrstama predmeta, koja je zadnjom novelom Zakona o parničnom postupku iz 2011. godine uvedena za obiteljske, radne sporove i sporove pred trgovačkim sudovima. Predloženo pravilo osigurat će učinkovitije korištenje sudačkog potencijala i osigurati ostvarenje građanskopravne zaštite u razumnom roku. Promjene su i u sustavu dostave pismena u postupcima pred trgovačkim sudovima, uvođenjem dostave elektroničkim putem čime će se skratiti trajanje sudskih postupaka, znatna ušteda sredstava, a ujedno će se onemogućiti i zloporaba procesnih prava, neke su od promjena koje je predstavio Miljenić.

Milanović: Zašto tek sad te reforme?

Premijer Zoran Milanović rekao je da su civili i trgovačko pravo bitni za gospodarstvo.

– Ovo nije revolucija, nego reforme. Ovo nije utrka s preponama, nego utrka preko minskog polja – rekao je Milanović te upitao zašto tek sada te reforme i zašto je sustav bio toliko inertan. Ministar Miljenić je, govoreći o konačnom prijedlogu zakona o probaciji, rekao je da se kroz sustav probacije provodi sustav izvršenja sankcija izvan zatvora.

– Širi se mogućnost rada za opće dobro – naglasio je.

Ministar Slavko Linić objasnio je prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode, kojim se predviđa ukidanje tog posebnog poreza od 1. siječnja iduće godine. Linić je objasnio da ukupni fiskalni pokazatelji pokazuju da predmetni porezni oblik ostvaruje zanemarive prihode za državni proračun te da je taj porez u ovome trenutku neopravdan i neučinkovit.

Na Vladi je bio predstavljen i nacrt konačnog prijedloga zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Vlasnici ili posjednici zemljišta na kojima su groblja žrtava poslijeratnog razdoblja, ili preko kojih su ista groblja dostupna, dužni su omogućiti pristup i uređenje groblja te postavljanje i održavanje oznaka, jedna je od točki zakona.

Cigarete skuplje od 50 lipa do jedne kune

Ministar Slavko Linić predstavio je prijedlog uredbe o visini trošarine na cigarete i sitno rezani duhan. Predlaže se da iznos specifične trošarine ostane 180 kuna za 1000 komada cigareta, uz povećanje proporcionalne trošarine od 36 posto maloprodajne cijene cigarete i povećanje iznosa minimalne trošarine na cigarete sa 375 kuna za 1000, na iznos od 486 za 1000 komada cigareta. Povećava se trošarina i na sitno rezani duhan tako da iznosi 325 kuna za jedan kilogram. 

– Ovakvim promjenama na neki način smo u poziciji da utječemo da se po kutiji cigareta može dizati cijena od 0,5 do jedne kune, no veći će rast cijena ići prema najjeftinijim cigaretama – objasnio je Linić. Nove cijene stupaju na snagu s danom objave u Narodnim novinama.

Ministar Tihomir Jakovina predstavio je prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sporazumno stavljanje izvan snage Konvencija između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika o suradnji na području veterinarstva i zaštite bilja i biljne karantene. Konvencija je potpisana u Beogradu 28. travnja 1975. godine.

– Prethodne odredbe Konvencije nisu u skladu s pravnom stečevinom EU zbog čega se u skladu s obvezama prozašlim iz pristupnih pregovora RH Konvencija mora otkazati ili prilagoditi pravnoj stečevini EU šest mjeseci prije pristupanja EU – objasnio je ministar Jakovina, koji je predložio sporazumno stavljanje Konvencije izvan snage.

Komentara 54

NA
naslipo
11:28 29.11.2012.

larala, u potpunosti se slažem s tobom. Podiže se kvaliteta usluge?! Ma samo se gleda kako uzeti što više na ime poreza. Ma jel oni znaju da će samo otjerati u probleme ove nezaposlene žene što si malo popravljaju prihode čuvanjem djece. Što će se registrirati kao obrtnici, firme ili nešto drugo pa kad im država sjedne sa raznoraznim glupim nametima onda će htjeti brže bolje zatvoriti svoju djelatnost. A zatvaranje nije baš lako. Dok se ne zatvori, nema ni prijave na burzi, ni pomoći ni bilo čega. Čuvajte djecu, a država vam sigurno nije tu da pomogne nego samo da vam uzme

ST
stefj
11:49 29.11.2012.

29.11.2012. u 10:32h miro.perisin je napisao/la: Zgubidani,prepišite sve te zakone i podzakonske akte od neke normalne Europske države i točka pa razlaz! ------------------- Pa to i rade, s time da ne mijenjaju temelj, pa tako dobijemo neodrživu situaciju koju imamoo danas. A za to prepisivanje, plaćeni su pravnici konzultanti. I, još što je najbolje, plaćeni su po članku zakona. Zar je onda čudno što imamo gomiletinu zakona s gomiletinom članaka...

SE
sestrićna
11:23 29.11.2012.

miro.perisin mislim da će tako uštedit i vrijeme i novac..a i naše živce..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije