Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
branko hrg

'Vlada očito planira zatiranje sela, inače bi platila 300 mil. kuna duga'

'27.07.2012., Koprivnica - Priprema oranice na kojoj je bila psenica za oranje i sijanje secerne repe, ilustracije. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Marijan Sušenj/PIXSELL
16.08.2012.
u 09:29

Jakovina još duguje 300 milijuna kuna starih poticaja, a govori da je platio sve. Taj je novac u suši spas za mnoge

Dok na milijunima hektara poljoprivrednih površina u Hrvatskoj “gore” zasadi kukuruza, soje i šećerne repe, voća i povrća, predstavnici seljačkih udruga i proizvođači vape za pomoći. Očekuju je od države, kako je to bilo dosad uobičajeno u doba elementarnih nepogoda. No, aktualni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s ekrana javne televizije seljacima poručuje da mu je žao, ali da novca nema. Pokušat će aktivirati neke olakšice, recimo da se ne naplati od seljaka najam državnog zemljišta.

– Neviđeno, prvo su ga seljaci prozivali i tragali za njime tjedan dana, onda se pojavljuje na TV-u i govori da je platio do kraja stare poticaje. Prema našim podacima, u ovom trenutku još nije plaćeno 12 posto starih, jesenskih i proljetnih poticaja – kaže predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Vlada priznala obveze

Te je stare obveze priznala i Milanovićeva vlada i obećala ih izvršiti. No, podaci kojima raspolaže HSS govore da tih 12 posto neisplaćenih poticaja (od 2,6 milijardi kuna) vrijedi oko 300 milijuna kuna. To bi sada, kada je suša sve spalila, bio spas za mnoga gospodarstva, kaže Hrg i dodaje da još 10.000 obiteljskih poljoprivrednih imanja čeka novac za poticaje. Hrg se čudi i izjavi ministra da u proračunu nema novca za elementarnu nepogodu u poljoprivredi.

– Imaju interventna sredstva. Vlada ne može reći da nema novca za to, posao im je da preraspodjele novac i nađu ga kad je katastrofa... Podsjeća na iskustvo iz 2003., kada je HSS bio dio koalicijske vlade, ali sa SDP-om. Seljaci kažu da je ta suša bila slabija nego ovogodišnja, no Vlada je intervenirala sa 400 milijuna kuna.

– Vlada je stvorila kaos, prvo s agencijom za plaćanja u poljoprivredi, pa se ne zna tko je sve i za što dobio poticaje, a sada unose dodatni nemir jer ne interveniraju. Mislim da to nije slučajno, očito im je plan da zatru selo – izravan je Hrg.

Možemo im i nacrtati

No, nije li, s obzirom na to da je sudjelovao u dvije, i to razne koalicijske vlade, i HSS dijelom odgovoran za sadašnji kaos i propast agrara, pogotovu jer su sudjelovali u politici dijeljenja subvencija.

– U 4 godine vlade HDZ-a i HSS-a za poticaje i subvencije u poljoprivredi izdvojeno je više od 14 milijardi kuna, neke od njih su “sjele” savršeno, neke su razmazile poljoprivrednike, no trebalo je subvencije i pojačati. Poljska je tijekom zadnjih godina prije ulaska u EU jako mnogo ulagala u subvencije za poljoprivredu, zato su i uspjeli. Aktualna hrvatska Vlada, pak, ide suprotnim smjerom – računa da će sve obveze tu preuzeti EU... No, ako u međuvremenu propadnu tisuće poljoprivrednih gospodarstava, a kako stvari stoje njih 20.000 izgledno je ugroženo, tko će se onda kandidirati za EU poticaje. Sigurno ćemo povući manje novca, kaže Hrg i ponavlja sumnju da je riječ o planiranom ubijanju sela i seljaka. Upozorava da stručnjaci govore kako se kroz agrar može najbrže i najjeftinije stvoriti nova radna mjesta.

– Propadne li sad zbog suše i neisplate starih poticaja 5000 gospodarstava, to je 10-ak tisuća novih nezaposlenih – kaže Hrg i apelira na Vladu da hitno napravi strateški iskorak.

– Bez ulaganja u selo nemoguće je opstati, hrana se mora proizvoditi, a država se mora brinuti o proizvodnji hrane za svoj narod. Eto, to je tako, jednostavno je i možemo to Vladi i nacrtati – poručuje predsjednik HSS-a.

Komentara 19

TO
Toni50
09:56 16.08.2012.

'Vlada očito planira zatiranje sela, inače bi platila 300 mil. kuna duga'.. To su seljaci znali samo su se seljačine pravili pametni i birali JA, ZA eu za nju ..... Euslaviju....

GU
Gustavo
09:57 16.08.2012.

Kako ono ide pjesma, protjerat nas triba da nas manje ima pa će proračun biti puniji.

OK
okomanjak
09:48 16.08.2012.

Kako ste nerazumni vi seljaci, od kuda pronaći tolike milijune, čime će Čačić platiti vozni park! Znate li vi koliko koštaju otpremnine nepodobnih kadrova? Seljak ostaje seljak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije