Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Vlada: Kolektivni ugovori više neće trajati vječno

vlada (1)
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
06.06.2012.
u 12:41

Milanović: Ne uznemirujte ljude pričama o povezivanju sjevera i juga, Vlada intenzivno radi na tome

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osjetio je potrebu reći nekoliko rečenica o svemu što se priča o (ne)nepovezivanju sjevera i juga Hrvatske kroz Neum, odnosno preko pelješkog mosta. 

– Svim huškačima poručujem da ne uznemiruju ljude, a posebno pozivam lokalne političare da ne govore neistine i ne potiču na nerazumno ponašanje. Vlada će riješiti to pitanje, ali ne pričanjem bajki o nerealnim projektima i huškanjem ljudi nego tamo gdje to moramo raditi. Vlada već sada na više mjesta rješava taj problem, pa i u Bruxellesu gdje se traži način kako riješiti problem Schengena – kazao je Milanović i poslao poruku očigledno HDZ-ovim političarima da ne uznemiruju ljude pričajući priče o problemu koji nisu uspjeli riješiti u pet godina.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila zahtjev HAC-a o 15-postotnom povećanju cestarina. Kako je objasnio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, to je bilo nužno jer se cijena cestarina nije mijenjala još od 2004., a dodao je i da cijena ostaje ista za sve one koji se koriste ENC-om.

Pohvalio se da od kada su uveli akcijsku prodaju ENC-a za 1,25 kuna već je novih 3400 korisnika uzelo ENC, na što se nadovezao prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić istaknuvši kako je time autocesta zapravo pojeftinila 10 posto, a ne poskupjela 15.

Na to se premijer Milanović nasmijao i ustanovio: – Kako sam ja loš prodavač!

Izmjenom Zakona o upravljanju državnom imovinom Vlada je omogućila radnicima da lakše uđu u radničko dioničarstvo, pogotovo u društvima gdje država ima vlasničke udjele. Te će odredbe zakona prvi osjetiti radnici u brodogradilištu Uljanik koji će na taj način postati suvlasnici brodogradilišta. 

Nacrt prijedloga zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama poslan je u saborsku proceduru, a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak kazao je kako su morali napisati potpuno novi zakon zato što je stari bio očito toliko loš jer su u 9 mjeseci podnesena samo 9633 zahtjeva od čega je riješeno manje od 1000 što pozitivno, što negativno.

– Ciljevi ovog zakona su što lakše, brže i jeftinije legalizirati bespravno sagrađene objekte, a pogotovo se to odnosi na pomoćne objekte kod poljoprivrednih gospodarstava. Bespravni objekti onih koji ni poslije ovog zakona neće htjeti ili moći legalizirati svoje objekte, bit će uklonjeni – kazao je Vrdoljak.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i nacrt prijedloga zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, kojim bi se trebali urediti kriteriji kolektivnog pregovaranja. 

Najbitnija izmjena dosadašnje prakse jest da se predlaže ukidanje beskonačne primjene prava iz kolektivnog ugovora nakon što ugovor istekne, a sindikati i poslodavci se ne dogovore o novom kolektivnom ugovoru. Novim prijedlogom dvije strane imaju tri mjeseca za dogovor, a ako se ne dogovore, kolektivni ugovor više ne vrijedi.

– Samo su dvije stvari koje beskonačno traju. Prva je rak, a druga je kolektivni ugovor – izjavio je ministar Mirando Mrsić. 

Premijer Milanović osvrnuo se na činjenicu da je on među prvima potpisao sindikalni zahtjev za referendum o izmjeni ZOR-a

– Ne bježim od toga i želim napomenuti da su neki od nas koji danas sjede u Vladi, pa i ja osobno stavili potpis na taj referendumski zahtjev jer smo mislili da je taj pokušaj bivše vlade za izmjenu ZOR-a bio grub i nasilan.

Komentara 258

Avatar dsonjic
dsonjic
14:09 06.06.2012.

Danas huškanje, sutra vješanje. Da nije EU-a ja bi se ozbiljno bojala.

AL
AlanFord
17:15 06.06.2012.

icko, nemoj samo o sposobnosti prošlih. Jer kako su prošli sve na zaduživanje, tako ovi sve na poreze.

TI
tintilinic100
15:38 06.06.2012.

Uzdanica Zar to trebaju plačati šljakeri za koje pričaš da ne rade ništa??? Oni tebi daju novac. Nitko drugi ti ne puni đep. Šljaker te na dlanu nosi a ti ga vrijeđaš:........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije