Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat zbog novca

"Vlada je ukinula školarine i prekršila zakon, a možda i Ustav!"

školarina
Antonio Bronić/PIXSELL
02.04.2010.
u 20:01

Puhovski: Naš je prijedlog bio da nijedan student koji ispunjava minimalne uvjete i skuplja ECTS bodove ne plaća školarinu. Šteta što taj prijedlog nije prihvaćen.

Odluka Vlade da od jeseni studij bude besplatan za brucoše i studente prve godine diplomskih studija najobičniji je primjer diskriminacije prema studentima druge i treće godine te poslijediplomantima koji su prisiljeni i dalje plaćati studij.

Tvrdi to Ivan Tomljenović, studentski pravobranitelj koji je još prije nego što je ta odluka i donesena poslao oštro pismo pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću u kojem je nabrojio sve primjere diskriminacije koje će i ta odluka donijeti.

Odluka i protuustavna?

– Vlada je prekršila Zakon o suzbijanju diskriminacije, a možda i Ustav. O tome se namjeravam posavjetovati sa svojim pravnim timom – kaže Tomljenović.

Jer ne može, dodaje, znatan dio studenata prijediplomskih i poslijediplomskih razina svoj studij plaćati, a drugi, samo zato što na jesen kreću na studij ili su diplomci, ne plaćati.

– Apsurd je da student diplomskog studija, ako je redovit, školarinu ne plaća već drugu godinu za redom dok je dobar dio prijediplomaca i poslijediplomaca, često i s većim uspjesima, plaća – kaže Tomljenović.

Premda je pučki pravobranitelj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa upoznao sa svim pritužbama građana vezanim uz školarine na studijima, pa i onima studentskog pravobranitelja, ministarstvo, a i Vlada, na sve su se oglušili.

Stoga su svi roditelji čija djeca studiraju na drugoj ili trećoj godini i od čijih se plaća također uzima novac za financiranje školarina brucošima i diplomcima s pravom ogorčeni. Ali tko im je kriv što su im djeca na studij otišla koju godinu prerano.

Za to nema novca

Da je odluka Vlade donijela očitu nepravdu smatra i Žarko Puhovski kojeg je MZOŠ lani postavio na čelo Povjerenstva za izradu zakonske regulative kojom bi besplatno studiranje postalo moguće.

– Naš je prijedlog bio da svi studenti koji ispunjavaju minimalne uvjete i skupljaju ECTS bodove budu oslobođeni plaćanja školarina. Šteta što nije prihvaćen uz obrazloženje da za to nema novca – kaže Puhovski. Da odluka Vlade nije idealna smatra i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin iako je svjestan da se od nečega moralo početi jer za sve novca očito nema.

– Načelno postoji stav da država treba osigurati besplatno studiranje za sve uspješne – zaključuje.

Komentara 12

PA
pasara
21:31 02.04.2010.

Neki dan vozih sa tranvajem pokraj Pravnog fakulteta.Tamo neke demostracije.U tramvaju dvije postarije gospode razgovaraju.Da-kaze jedna -mi smo u ono doba besplatno studirale,kao i svi ovi koji su sada na vlasti.Zeljeli smo Hrvatsku sada je imamo-pa platimo to sto je imamo.Zasto konacno i mladost nebi placala,ako ima novaca neka studira a ako nema,koga je danas za to briga-Rece ona druga.

EL
elfenomeno77
21:36 02.04.2010.

ovi studenti koji prosvjeduju su jedna velika skupina neradnika.koja želi živjeti na račun države

OB
-obrisani-
20:51 02.04.2010.

U Socijalistickoj Federativnoj Republici Jugoslaviji sve skolovanje je bilo besplatno. Sve ste to srusili i sad se bunite. Sad bi opet besplatno skolovanje. E, ne moze .... prije nego vratite onaj sistem! PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije